Admir Hodzic. Foto: Model House
Admir Hodzic. Foto: Model House
 

Varför valde du just denna utbildning?

– Jag kände att det var ett ämne som kunde vara bra att ha i bagaget oavsett vad man ska plugga eller arbeta med senare i livet.

 

Vad är ditt främsta minne från studietiden?

– Att jag aldrig har haft så roligt under en termin! Under kursens gång hade vi, förutom föreläsningarna, obligatoriska seminarium i mindre grupper där vi fick öva på att hålla tal med hjälp av en mix av teori och massa lek. Det var så otroligt kul, speciellt eftersom man hade världens bästa studiekamrater!

 

Hur har utbildningen bidragit till din utveckling?

– Jag hade inga större problem med att hålla tal inför folk innan kursen, men nu tycker jag faktiskt att det är kul att prata inför en grupp. Att man dessutom vet hur man ska lägga upp sina tal retorisk korrekt gör det lättare, inte enbart för mig, utan även för de som ska lyssna på talen!

 

Vad har du gjort efter examen?

– Jag har återgått till min tidigare kandidatutbildning samt ska fortsätta plugga lite andra ämnen där jag vet att retoriken kommer att komma till stor nytta!

 

Vad gör du idag?

– Mestadels har jag jobbat den här terminen samtidigt som jag tentar av lite kurser. Jag jobbar som försäljare på ett inredningsvaruhus.

 

Vilka färdigheter har du mest nytta av i ditt arbete?

– Det är väl det ständiga mötet med olika kunder. Det gäller ju inte bara att sälja produkter, utan ibland måste man kunna förklara hur något fungerar eller svara på olika frågor så enkelt som möjligt. Där hjälper det om man har pluggat retorik, tro det eller ej, just eftersom det är viktigt att veta hur man ska lägga upp det man ska säga så att det tas upp av mottagaren på ett enkelt sätt.

 

Vilken relation har du till institutionen och Stockholms universitet idag?

– Nu är det ju knappt en termin sedan jag avslutade kursen på institutionen så jag har inte varit förbi där och hälsat på ännu. Men jag rekommenderar verkligen ett besök på institutionen till alla som vill plugga något som verkligen är användbart, inte minst för den som aldrig har studerat på universitet/högskola tidigare.

– Retorikkursen som jag läste har man en väldig nytta av oavsett vad man gör senare i livet, jag lovar!