Svenska och nordiska språk

  1. Du är här:
  2. Start
  3. Institutionen för svenska och flerspråkighet
  4. Svenska och nordiska språk

Svenska och nordiska språk

Vår forskning är inriktad på främst tre områden: Samtida språkbruk i samhällsperspektiv, Nordistik med kulturhistorisk inriktning och Forskning om svenska språksystemet. Vi ger två kandidatprogram och två masterprogram, och vi erbjuder cirka 60 kurser varje termin.

Lagerkransar högtider. Foto: Eva Dalin

Lediga jobb: Tre doktorandtjänster i nordiska språk, med olika inriktningar. Sök senast 15/4

Vi utlyser nu tre olika doktorandtjänster i nordiska språk vid Institutionen för svenska och flerspråkighet: doktorand i nordiska språk, doktorand i nordiska språk, inriktning mot svenska som andraspråk och doktorand i nordiska språk, tema Rumslighet och plats i modern humaniora. Välkommen med din ansökan senast 15 april.

Olika spelregler för att äga kunskap. Krönika av Mona Blåsjö SU-nytt 1/2019. Foto: Niklas Björling

Olika spelregler för att äga kunskap

”Jag var rädd att det skulle bli fel annars.” Det är ett vanligt svar studenter ger när de anklagas för plagiat i form av att ha skrivit av en källa utan att ange den. De har då uppfattat en spelregel som central: tentasvar ska ge ”rätt” svar, och det finns bara ett sådant. Krönika i Universitetsnytt av Mona Blåsjö, universitetslektor och docent i nordiska språk, Institutionen för svenska och flerspråkighet.

Anna Wazówna/Anna Vasa. Unknown Polish court painter [Public domain]

Hovet som socialt nätverk under äldre nysvensk tid. Stipendium till Theresia Pettersson

Theresia Pettersson, fil. dr i nordiska språk, har fått postdokstipendium från Anna Ahlströms och Ellen Terserus stiftelse för sitt projekt Hovet som socialt nätverk under äldre nysvensk tid. Variation och förändring i familjerna Vasas och Oxenstiernas skriftspråkbruk.

Svenska flaggan som en pratbubbla. Illustration: Laurent Davoust, MostPhotos

”Därför är språktest en dålig idé”

Hur definierar man vilka språkliga kunskaper som behövs för att vara medborgare? Vi menar att detta inte går. Istället verkar språktest för medborgarskap handla om det symboliska värdet av att ställa krav på en viss grupp i samhället, skriver språkforskarna Maria Rydell och Tommaso Milani.

Maria Lim Falk. Foto: Linnea Bengtsson

Nya utbildningsmodellen ska lära nyanlända svenska snabbt

För den som lär sig ett nytt språk är det ibland viktigt att snabbt öka ordförrådet. Forskare vid Stockholms universitet utvecklar nu en ny modell för intensivutbildning som ska ge nyanlända ungdomar gymnasiebehörighet på bara två år. Intervju med Maria Lim Falk i DN.

Olle Josephson. Foto: Pia Nordin

Hur realistisk är idén om svenska språkets utfasning?

Företagsledaren Walter Naeslund vill att svenskan ska fasas ut till förmån för engelskan. Är idén realistisk? Språkprofessorn Olle Josephson reder ut.