Forskning

Vi bedriver internationellt högkvalitativ naturvetenskaplig och tvärvetenskaplig forskning om den svenska högalpina miljön, med koppling till klimatförändringarnas påverkan på den globala kryosfären. Långtidsobservationer av glaciärer, vattendrag och ekosystem genomförs också.

 

Replag på Storglaciären, Tarfala. Fotograf Per Holmlund.
Replag navigerar mellan glaciärsprickor på Storglaciären, Tarfala. Fotograf Per Holmlund.

Utbredningen av svenska glaciärer dokumenterades för första gången systematiskt åren just före 1910. De första mätningarna av Storglaciärens massbalans gjordes under våren 1946 och sedan dess har man varje år mätt både hur mycket snö som ackumuleras på Storglaciären under vintern och hur mycket snö och is som smälter bort under sommaren (ablationen). Denna mätserie är världens längsta i sitt slag och utgör ett betydelsefullt underlag för internationella vetenskapliga glaciologiska och klimatologiska studier.

Inom ramen för forsknings- och monitoringprogrammet i Tarfala mäts idag massbalans på fyra glaciärer. På 20 glaciärer övervakas också frontpositionerna. Även övervakning av hydrologi, fjällmeteorologi och permafrost görs.

Ta del av forskningsresultat genom vetenskapliga publikationer och dataserier med mera på vår engelska webplats nedan.

Our research at Tarfala

 

Kontakt

Föreståndare vid Tarfala forskningsstation
Ställföreträdande föreståndare vid Tarfala forskningsstation
På denna sida