Stockholms universitet

Språkinformatik

Vill du vara med och utveckla AI-system som kan hantera och kommunicera på världens språk? Språkinformatik är ett tvärvetenskapligt ämne som förenar datavetenskap, artificiell intelligens, tal- och språkteknologi samt språkvetenskap.

Ordmoln på världskartakarta med ord som relaterar till texten
Bildgenererad via www.wordclouds.com/

Ämnesbeskrivning

Språkinformatik är ett tvärvetenskapligt forskningsområde som behandlar teorier, teknologier och metoder för att analysera, bearbeta, förstå och generera mänskliga språk. Tack vare AI:s snabba framfart är ämnet högst aktuellt för forskning och utveckling i industri och organisationer, till gagn för hela samhället. 

Området omfattar utveckling av datorprogram, modeller och system för att hantera text, tal, mimik och gester, allt som innefattar mänsklig språklig kommunikation för att kunna modellera och simulera mänskligt språkligt beteende med hjälp av datorer. 

Exempel på tillämpningar är text- och talbaserade dialogsystem såsom informationssökning och extraktion, chatbotar och sociala robotar, neuroteknologi för språklig analys och generering, eller storskalig analys av språkliga data för såväl humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning. Tillämpningarna är eftertraktade och har direkt relevans för såväl industri som samhälle.

Arbetsmarknad och karriär

Självkörande bilar, automatiska översättningar och chattande robotar är exempel på hur AI har blivit en del i vår vardag. Genom att välja språkinformatik som ämne blir du expert på att utveckla framtidens etiska och hållbara AI med tillämpningar på språkliga data. 

En examen i språkinformatik ger dig en stark grund för att arbeta
i nyckelpositioner i kunskapsintensiva forskningscentra eller företag med att utveckla system med språklig kommunikation som bas. Ämnets tvärvetenskapliga perspektiv med det ena benet i språkvetenskap och det andra i datavetenskap kommer också att ge dig en stark grund i att kunna ta dig an varierande arbetsuppgifter och sätta dig in i nya ämnesöverskridande utmaningar. 

Arbetsmarknaden för experter inom AI är stor och karriärutsikterna är goda. De flesta med liknande utbildning får jobb inom en kort tid efter examen.

Utbildningar inom ämnet

Det internationella masterprogrammet i AI och språk 120 hp som ger masterexamen i språkinformatik kan du läsa vid Institutionen för lingvistik. 

Examen

För att få masterexamen i språkinformatik kan du läsa det tvååriga masterprogrammet i AI och språk 120 hp. 

Mer information på su.se/examen
 

Forskning inom ämnet

Institutionen för lingvistik har flertalet forskningsinriktningar i skärningspunkten mellan humaniora, naturvetenskap och teknologi, i synnerhet datorlingvistik med språkteknologi samt fonetik med talteknologi som tillämpningar. Därutöver bedrivs forskning i neurovetenskap i samarbete med SUBIC. Våra inriktningar utgör en viktig bas som tillsammans med maskininlärning förenas i det som kallas artificiell intelligens.

Här kan du läsa mer om forskningen vid Institutionen för lingvistik
 

  • Kontakt

    Har du frågor eller vill veta mer om ämnet språkinformatik? Mejla till master-ai@ling.su.se.