Stockholms universitet logo, länk till startsida

Modevetenskap

Vill du ha ett arbete där mode står i centrum? Modevetenskap är ett centralt ämne för dig som vill arbeta inom den stora modevärlden. Genom att studera hos oss får du verktyg för att sätta ord på dina egna och andras erfarenheter av mode, kläder, stil och konsumtion.

Ämnesbeskrivning

Modevetenskap är ett tvärvetenskapligt ämne som handlar om att kommunicera uttryck och förstå samhällsprocesser. Detta lär du dig genom att läsa om modets historia och modets påverkan av bland annat kultur, miljö, medier, ekonomi och könsroller.

Som student lär du dig modehistoria ur ett internationellt perspektiv, modets centrala begrepp och betydelser samt dess roll i samhällsutvecklingen. Du övar dig även på att se och analysera mode i dess olika skepnader och på att formulera dig muntligt och skriftligt om mode ur ett historiskt, kulturellt, socialt och ekonomiskt perspektiv.

Modets fält öppnar dörrar till en värld där flera ämnesområden samverkar till kunskap. Du börjar med att läsa våra två grundkurser Modevetenskap I, 30 hp – en termin med de grundläggande kunskaperna om mode, modehistoria och modeindustri –, följt av Modevetenskap II, 30 hp – en termins fortsättning med fördjupning av ämnet.

Därefter kan du läsa vidare på kandidatnivå genom kursen Modevetenskap – kandidatkurs 30 hp – vilken bland annat innehåller ett längre självständigt examensarbete.

Arbetsmarknad och karriär

Modevetenskap studeras ur ett internationellt perspektiv och du kommer därför ha möjlighet att arbeta i olika miljöer inom moderelaterade områden, både i Sverige och utomlands. Exempel på arbeten som studenter med examen i modevetenskap har är; inköpare, modejournalist, skribent, kostymör, PR inom modeföretag, projektledare, sales support agent, stylist, utställningskurator m.m. Du har även möjlighet att fortsätta till en forskarutbildning i ämnet modevetenskap.

Utbildningar inom ämnet

Examen

För att få en kandidatexamen i modevetenskap kan du antingen läsa fristående kurser eller något av de kandidatprogram som listas under Utbildningar inom ämnet.

För att få en masterexamen i modevetenskap läser du något av de masterprogram som listas under Utbildningar inom ämnet.

Du vet väl att om du läser

Modevetenskap I 30 hp

och

Modevetenskap II 30 hp

Så är du behörig till

Kvalificerad Yrkespraktik i Modevetenskap 30 hp

Lägger du sedan till

valfria kurser på totalt 60 hp

och slutligen

Kandidatkursen i modevetenskap 30 hp

så har du en Kandidatexamen i modevetenskap! MED YRKESPRAKTIK!

 

Mer information på su.se/examen

Forskning inom ämnet

Modevetenskap som forskningsområde är ungt, men har på kort tid etablerat sig som den plats på vilken mode som stil, konsumtion och produktion undersöks i sin egen rätt. Sedan den första doktoranden i modevetenskap disputerade 2013 har vi på mindre än sex år lyckats leda inte mindre än nio stycken doktorander till disputation.

Bredden i vår forskning visas i såväl de skilda ämnen som dessa avhandlingar tar upp, allt från kreationer uppvisade på Hollywoods röda matta och Dior, till svensk textilindustri under 1930 till 1960-talet och unga människors syn på mode, som i den forskning vilken bedrivs av våra anställda forskare. Textilhistoria, konsumtionshistoria, lyxkonsumtion, modeestetik och modeetik, för att bara nämna några av alla de många olika områden våra forskares publikationer avhandlar.