- Jag tycker alla borde plugga utomlands. Tänk inte på språk och kultur som hinder – om du har en öppen inställning löser sig det mesta.
Den första turen gick till Fudan University i Shanghai där Abdi studerade International Business and Finance och entreprenörskap.
- Vet du vad? Det kan nog faktiskt ha varit mitt livs bästa upplevelse hittills.

Fudan University är ett av de främsta universiteten i Asien och utbildningen höll toppkvalitet.
Abdi bodde på ett studentboende med andra utbytesstudenter och hittade nya vänner med en gång.
Han lärde sig lite kinesiska för att kunna hantera vardagssituationer.
- De uppskattar verkligen om man försöker prata deras språk, berättar Abdi. Sedan är de väldigt nyfikna och tar ofta bilder av en på gatan. En del frågar först, andra fotar ändå.
Undervisningen var mer praktiskt orienterad än undervisningen i Sverige. Studenterna fick starta låtsasföretag och presentera företagsidéer för en kommitté som skulle bedöma om de ville investera i företagen eller inte.

Efter terminen i Shanghai sökte, och fick, Abdi ett MFS-stipendium* för att skriva sin kandidatuppsats i Djibouti.
- Det var en helt annan upplevelse än Shanghai. Jag var där i ungefär två månader och gjorde en massa intervjuer. Jag hade ingen att plugga med den gången, men syftet var ju att skriva en uppsats och jag fick bra betyg.
Därefter blev det en termin vid anrika Pontificia Universidad Católica de Chile i Santiago de Chile.
Deras företagsekonomiutbildning på avancerad nivå var av högsta kvalitet och Abdi trivdes så bra att han funderade på att stanna kvar och söka jobb. Familjeomständigheter gjorde dock att han valde att återvända till Sverige.

- Om jag får chansen kanske jag flyttar tillbaka. Annars funderar jag på att söka jobb i Spanien. Jag kommer från Somalia ursprungligen och har vuxit upp i Sverige och Pakistan. För mig är det naturligt att vistas i olika kulturer och jag rekommenderar andra att plugga utomlands. Det är lätt att bli bekväm här hemma, men när man är ung kan man ju verkligen ta chansen och prova. Själv har jag använt precis alla möjligheter som finns att vara utbytesstudent.

*MFS = Minor Field Studies som är ett Sida-finansierat stipendium för mindre fältstudier under 8-10 veckor.