Bild på student Erika Porander. Foto: Niklas Björling.

– Mitt intresse för koreanska började med ett stort intresse för populärkultur där jag upptäckte koreansk popmusik, idolgrupper och gangnam style. Då väcktes intresset för språket för att förstå filmer och musik. Det här känner jag igen hos många av de nya studenterna. De har fått upp ögonen för koreansk populärkultur och så växer intresset till något mer.

– Stockholms universitet är det enda stället som erbjuder koreanska som språk på universitetsnivå och vi ser att antalet studenter ökar varje termin. I våras var det rekord i antal personer som skrivit klart sin kandidatuppsats.

– Jag är personligen väldigt intresserad av litteratur och skulle gärna vilja översätta. Sydkoreansk litteratur skiljer sig väldigt mycket från västerländsk i sin tradition och sitt format. Om du läser litteratur på koreanska får du en helt annan upplevelse än om du läser den i översättning. Det är såväl språket som atmosfären och känslan som inte går att återge på svenska.

– När du läser språk, ska du verkligen försöka omringa dig med språket, lyssna på koreansk musik, se koreansk film, se nyheter och läs böcker. Ju mer du omger dig med språket desto mer får du en uppfattning av hur det låter och känner vad som är rätt. Du lär dig lättare och snabbare.

– Det finns även möjlighet att åka på utbyte genom Stockholms universitets centrala avtal. Det har varit guld för mig och mina kursare. Jag var på utbyte i ett år och genom att jag åkte med universitetet behövde jag inte betala studieavgift. Man får jättemycket hjälp genom skolan. Det är världens bästa möjlighet och en livsförändrande erfarenhet.