Bild på student Henrik Lennbom. Foto: Niklas Björling

– Jag valde Stockholms universitet för att det ligger i huvudstaden, har ett bra rykte och det ser bra ut i mitt cv. Jag tycker att studenterna här är lite äldre och mer motiverade än på andra jämförbara utbildningar. Många som går på Stockholms universitet har redan påbörjat en karriär och är väldigt drivna i sina studier. Inte alla, såklart, men många. Självklart finns det även ett levande studentliv, men man kan välja själv om man vill delta i det. Man blir inte inkastad i något hejdlöst festande. Fokus här ligger på att lära sig.

– Ekonomi är ett filosofiskt ämne, vilket inte många inser. Visst, det är mycket matte, men det är inget sifferämne. Vi lär oss även om mänskligt beteende, från individnivå till hur hela länder fungerar i ekonomiska sammanhang. Man får en väldigt bra bild om hur världen fungerar. Nu kan jag läsa en tidning och förstå orsakerna bakom många av nyheterna.

– Många vill läsa ekonomi för att tjäna bra med pengar. Men monetär utveckling är värdelös utan personlig utveckling, och personlig utveckling får du verkligen på Stockholms universitet. Här finns alla möjligheter att skaffa ett stort nätverk som du har nytta av i framtiden.

– Det ställs ganska stora krav på oss studenter. Särskilt om man läser enstaka kurser som jag gör. Man har ingen garanterad plats till nästa termin. Det gör att vi blir tvingade att anstränga oss lite extra, på gott och ont. När jag är klar vill jag jobba med siffror, gärna analytiskt med entreprenörskap.