Bild på student Liam Martin. Foto: Niklas Björling

– Jag har hamnat på precis rätt utbildning eftersom jag gillar alla aspekter av miljö och ekologi. Kandidatprogrammet i Biogeovetenskap är helt unikt för Stockholms universitet och finns faktiskt bara här. Man får vara beredd på att det är heltidsstudier som gäller, men det går att jobba kvällar och helger och ändå klara av programmet.

– Lärarna är engagerade och många föreläsningar är väldigt intressanta. Vi blandar teori med många praktiska övningar. Under en föreläsning fick vi till exempel gå ut och gräva gropar och sedan analysera jorden. Det var en riktig ögonöppnare. Vi fick tillämpa våra teoretiska kunskaper på ett väldigt praktiskt sätt. Det var då jag förstod vad biogeovetenskap verkligen var. Att gräva i jord är i själva verket mycket roligare än det låter.

– En del dagar glömmer man faktiskt bort att man studerar för att det är så otroligt spännande och roligt. Programmet passar alla som är intresserade av miljö och att vara ute i skog och mark. Många som går programmet har en bakgrund i scouterna, fältbiologerna eller liknande, men det är ju självklart inget krav. Vi reser mycket, så vill du se mycket av Sverige och umgås med människor som är lika intresserade av naturen som dig själv så är detta utbildningen för dig!

– Jag har precis avslutat kandidatprogrammet och ska nu läsa masterprogrammet med inriktning på lanskapsekologi. När jag är klar siktar jag på att jobba inom naturvård på något sätt, säger Liam.