Bild på student Avin Kadir. Foto: Niklas Björling

– Jag läste natur på gymnasiet och pluggade sedan teknik efter studenten. Sedan ville jag få utlopp för mitt samhällsintresse och sökte till juristprogrammet. Det ångrar jag inte. Det finns flera rättsområden som tilltalar mig och som jag kan tänka mig att arbeta inom. Jag har två år kvar och behöver inte bestämma mig än. Men så mycket kan jag säga – jag vet att jag har valt rätt.

– Juristprogrammet på Stockholms universitet är bra av flera anledningar. Här har vi inte terminstentor, utan vi tentar av en kurs direkt, innan en ny påbörjas. Vi undervisas av en salig blandning av människor och många lärare är yrkesverksamma som domare och advokater. De kan förtydliga vissa saker genom att hänvisa till verkliga fall som de själva har varit med om. Realistiska fall som är lätta att ta till sig och gör att man bättre förstår hur juridiken kan göra skillnad.

–Utbildningen kräver engagemang och att man är alert. Man måste läsa, skriva och läsa ännu mer. Det behövs dock inga förkunskaper. Jag personligen visste knappt vad en paragraf var när jag började. Introduktionskursen är väldigt bra upplagd och pedagogisk, efter den tror sig många vara färdiga jurister. Så pass mycket får man lära sig under den kursen alltså.

–Mitt råd till blivande studenter är att våga prova sig fram! Sitt inte och vänta på att intresset för ett visst ämne ska komma till er. Utforska olika områden och ämnen själva och hitta det du tycker är kul. En påbörjad utbildning är inte som ett äktenskap med barn – man kan skilja sig fort, utan en betänketid på 6 månader.