Stockholms universitet logo, länk till startsida

En duktig biologilärare inspirerade Per Bolund att läsa vidare

Nya vice statsministern Per Bolund har sin biologexamen från Stockholms universitet. Sitt intresse för hållbar utveckling bär han med sig sedan länge.

Per Bolund. Man i svart kavaj, vit skjorta och röd slips framför grå bakgrund
Per Bolund. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet


Per har en lång politisk karriär inom Miljöpartiet bakom sig, både inom kommunal- och riksdagspolitiken. När det rödgröna blocket vann valet 2014 blev han finansmarknads- och konsumentminister. I februari 2021 blev han ny miljö- och klimatminister och även vice statsminister.


 

Miljömedveten uppväxt ledde till forskning inom biologi

Intresset för miljön, med särskilt fokus på vatten- och Östersjöfrågor, fick Per redan under sin uppväxt då han tillbringade sina somrar med familjen nära naturen och havet i Stockholms skärgård. Han växte upp i Stockholmsförorten Hässelby och gick naturvetenskaplig linje på Södra Latin, där han hade turen att ha en duktig biologilärare som inspirerade honom att vilja studera vidare vid universitetet.

‒ Efter gymnasiet läste jag på Komvux innan jag började på biologlinjen vid Stockholms universitet 1992. Under min utbildning fokuserade jag på miljö- och samhällsfrågor och studerade även en termin på ett universitet i Skottland inom Erasmusprogrammet, något jag verkligen kan rekommendera – både för språket och möjligheten att bredda utbildningen. Mitt examensarbete handlade om hållbar utveckling och hur våra vägar påverkar miljön.


 

Bytte forskarkarriär mot politiken

När Per tagit sin magisterexamen i biologi gick han vidare till doktorandstudier inom samma ämne.

– Jag började som enskild forskare, men efter ett tag kom jag med i en intressant tvärvetenskaplig forskargrupp. Vi var ett tjugotal forskare från olika myndigheter och högskolor i ett projekt kring olika miljöstrategiska studier under handledning av miljöforskare Peter Steen. Min forskarkarriär tog dock ett abrupt slut år 2002 då forskargruppens handledare hastigt gick bort. Ungefär samtidigt kom Miljöpartiet in i kommunalvalet i Stockholms stad och jag fick en plats i kommunfullmäktige.

Med kunskap inom hållbarhet blir du intressant på arbetsmarknaden

Per menar att kompetenser inom hållbarhetsfrågor kommer att bli allt mer viktigt. 

– Det är ett mycket spännande och dynamiskt utbildnings- och forskningsområde som jag varmt kan rekommendera om du är intresserad av samhällsfrågor och miljö. Har du kunskap inom dessa områden kan jag nog våga lova att du kommer att vara mycket intressant på arbetsmarknaden framöver!


Artikeln är baserad på en intervju skriven av Eva Enarson 2015.

Kontakt

Alumnverksamheten vid Studentavdelningen: alumn@su.se

På denna sida