Stockholms universitet logo, länk till startsida

Från sociologi till ståuppkomik

Svea Sigmond hoppade av jobbet som konsultchef för att satsa på en karriär inom ståuppkomik. I dag kombinerar hon ståupp med jobbet som redaktör för ett humorprogram.

Det var när Svea Sigmond läste psykologi på universitetet som hon fick upp ögonen för sociologi och beteendevetenskap.

– Beteendevetenskap är spännande för det genomsyrar allt. Det handlar om hur vi människor relaterar till samhället. Som hur vi gör våra livsval. Sverige är väldigt individualistiskt så det är lätt att tro att ens val är unika, men sociologin har lärt mig att det verkligen inte är så. Det är väldigt kopplat till var du är uppvuxen, vilka dina föräldrar är och så vidare.

Svea Sigmond Foto: Ulrika Campbell
Svea Sigmond Foto: Ulrika Campbell

För Svea Sigmond var det till exempel självklart att läsa på universitet, vilket hon tror beror på att hennes föräldrar introducerat det för henne på ett positivt sätt. Hennes mamma har jobbat på Stockholms universitet under många år och hennes föräldrar träffades på Lunds universitet där de båda studerade, efter att hennes pappa kom till Sverige som politisk flykting från Ungern.

– Det har påverkat mitt synsätt. Jag känner att det är en otrolig möjlighet att jag får plugga vad jag vill, att jag har den friheten. Och att det är en tillgång och trygghet att ha läst på universitetet, oavsett vad du väljer att göra sen.

Satte ihop sitt eget program

Svea Sigmond ville plugga i Stockholm men där fanns inte det program hon ville läsa, så hon tittade på vilka kurser det innehöll och satte ihop sitt eget program. När hon valde att läsa sociologi såg hon framför sig att hon skulle jobba inom HR. En annan idé var att jobba internationellt, till exempel för Läkare utan gränser.

– Jag valde utbildning utifrån vad jag tyckte var roligt att plugga. Sen tyckte jag också att det var bra att sociologi är så pass brett. Jobbar du inom HR till exempel kan du jobba med att hjälpa människor att utvecklas, vilket jag fick möjlighet att göra som konsultchef. Där jag bland annat rekryterade nyanlända och personer som varit ifrån arbetsmarknaden under en längre tid. Det fick mig även att inse vilken viktig roll arbetet spelar när det kommer till att motverka utanförskap i samhället.

Ett annat område som hon tycker verkar spännande inom HR och som hon gärna hade jobbat inom är organisationsutveckling. Att komma in som konsult och hjälpa företag att se vad som behöver förändras är någonting Svea Sigmond tilltalas av.

– Det handlar om att få en bild av hela organisationen, som till exempel varför folk är sjukskrivna, hur arbetsmiljön ser ut och vad de anställda har för motivation. Det är svårt att förändra som enskild anställd. Kommer du in som konsult utifrån med syfte att ge förslag på förändringar så tror jag att det är lättare att genomföra nya idéer.

Det brukar alltid ordna sig

Det första jobbet efter examen var som utbildningsadministratör, där skulle hon vägleda personer som ville vidareutbilda sig. Efter det gick hon vidare till uppdraget som konsultchef på ett logistikföretag. Men parallellt med jobbet hade hon ett intresse för ståupp, som inte gick över. Och till slut valde hon att ta steget att satsa på det hon verkligen brann för.

– Jag drömde om något annat än det liv jag levde. Jag är också en person som behöver äventyr för att må bra, och jag har inte något problem med att kasta mig ut i det okända. Det brukar alltid ordna sig på något sätt.

– Som när jag åkte till Chile och skulle läsa universitetskurser på spanska. När jag blev antagen frågade de hur bra jag var på spanska, jag hade bara läst en nybörjarkurs men jag ville ju ha platsen och bredde på lite.

Svea Sigmond tänkte optimistiskt att det var lång tid kvar att hinna lära sig språket bättre. Men tiden gick fort och när hon väl kom dit insåg hon att hon inte alls kunde så bra spanska som hon hade trott.

– Det var riktigt jobbigt. Spanskan i Chile är också väldigt speciell, inte ens spanjorerna fattade vad de sa. Jag klarade alla kurser och det är jag väldigt stolt över, men jag kan verkligen inte rekommendera någon att lägga upp det på det sättet. Att läsa utomlands ska man absolut testa, men då ska man nog göra det lite annorlunda. Jag fick en rejäl smocka av livet, men så här i efterhand kan jag skratta åt det. Att läsa poesi är svårt nog på sitt modersmål, att göra det på spanska var nästintill omöjligt.

Tränad i att analysera samhällsfenomen

Hon tycker själv att hon har stor användning för studierna i sociologi i sitt jobb med ståuppkomik och som redaktör för humorprogrammet Breaking News på kanal 5. Sociologin har tränat henne i att analysera samhällsfenomen och gett henne en distans till sig själv, menar hon.

Det hon gillar med ståupp är att det är skarpt läge hela tiden.

– Varje uppträdande är unikt och man är liksom beredd på att man måste vara öppen för vad som händer. Det är så klart nervöst ibland men det är verkligen en kick att göra ett grymt gig.

– Att möta folk med humor är ett lätt sätt att känna av andra människor. Det är också ett sätt att avväpna situationer på och det är en ventil för jobbiga saker som händer. Jag tycker att man får skämta om allt så längde det görs med tajming och finess.

Tyckte om att plugga med andra

Målet är att bli Sveriges roligaste kvinna inom ståuppkomik. Men hon vill gärna fortsätta att jobba tillsammans med andra.

– Ståupp är ett ganska ensamt jobb, man gör allting själv. På tv gör man saker i grupp och jag vill gärna göra både och. Det är viktigt för mig att även få det där utbytet från andra.

När hon läste sociologi på Stockholms universitet pluggade hon alltid ihop med andra. Hon var alltid den som bokade grupprum så att de var flera som kunde sitta tillsammans och plugga inför en tenta, och hon var uppmärksam på allas olika styrkor i gruppen så att de kunde hjälpa varandra.

– Jag kan inte läsa en bok från pärm till pärm utan måste fokusera utifrån någonting annat. Därför brukade jag se till att skriva ut gamla tentor och dela upp frågorna med andra i klassen och sen gick vi igenom svaren tillsammans. Då blev det roligare att plugga också. Det är jättejobbigt att plugga ibland så man måste verkligen peppa varandra. Jag älskade att hänga på biblioteket innan en tenta och bara gå HELT in i ett ämne, nästan maniskt.

– Det som gjorde att studietiden var kul var att jag pluggade något som jag var intresserad av. Jag tror att om man väljer att läsa det man gillar så kommer det bli bra i slutändan, för man får så mycket energi av att hålla på med det man tycker är roligt.

Se Svea Sigmond uppträda

Vill du se Svea Sigmond uppträda kan du göra det den 15 mars på Stockholm Comedy på Sveavägen 36. Eller den 19 mars på Norra Brunn på Surbrunnsgatan 33. Alla uppträdanden finns också att hitta på @Sveasigmond på Instagram.

Testa ståupp

Vill du se om ståupp är något för dig finns det klubbar som till exempel Big Ben i Stockholm, dit folk kommer för att testa sina skämt. Det finns också folkhögskolor som har kurser i ståuppkomik.

På denna sida