Roland har läst 31 kvällskurser – och än är han inte klar
På 1970-talet läste Roland Boss till en civilekonomexamen vid Stockholms universitet och har jobbat som konsult fram till sin pension. 2007 läste han en kvällskurs som sporrade honom att fortsätta bilda sig. Fram till i dag har han, utöver sin examen i ekonomi, läst 259,5 hp vid Stockholms universitet – varav merparten utgörs av 7,5-poängskurser.
Berätta om den första kursen du läste 2007: Medeltidens landskap, orienteringskurs.
– Den var mycket ambitiöst och intressant utformad med flera gästföreläsare i olika delämnen, exempelvis författaren Maja Hagerman. Kursen avslutades med en exkursion runt Mälaren där vi upptäckte spår av tidigare kulturell och industriell verksamhet i landskapet. Den kursen gav mersmak och fick mig att botanisera bland geologens kurser och där fanns mycket mer intressant som sedan ledde vidare till många andra ämnen.
Hur går du till väga när du väljer kurser?
– De flesta kurserna är helt utifrån eget intresse. Exempelvis gav en kurs inom geologin om Darwin och utvecklingsläran intresset att läsa vidare om samma ämne även inom biologi och idéhistoria. Det breddade kunskaperna genom olika infallsvinklar. Statsvetenskap med EU-inriktning läste jag främst för att förbättra mina kunskaper i samband med ett konsultuppdrag. Jag har också läst flera kurser inom musik eftersom det varit mitt huvudintresse vid sidan av arbetet.
Finns det någon kurs du minns lite extra?
– Geologens kurser sticker ut, eftersom de oftast innehåller en exkursion. Att exempelvis, på plats i Frankrike, studera grottmålningar under ledning av duktiga lärare är en fantastisk upplevelse (alla resor bekostas av studenterna själva). Men även promenader i Stockholm, där antikens influenser i stadsbilden studeras, besök på stadsarkivet och Vasamuseet, besök i synagoga och ortodox kyrka med mera har varit mycket intressanta. Seminarier i exempelvis idéhistorien där olika texter och åsikter diskuteras runt bordet med deltagare med olika bakgrund och ålder är stimulerande.
Hur höll du motivationen uppe när du studerade vid sidan av jobbet?
– Studierna är, om man är ständigt nyfiken som jag, ett fritidsintresse som ger avkoppling från det dagliga jobbet, även om pluggandet inför tentor och hemuppgifter naturligtvis kan ta en hel det tid.
Finns det fler ämnen du ser fram emot att upptäcka?
– Min ursprungliga examen är en ekonomexamen från SU från 70-talet. Den var också grunden för mitt yrkesverksamma liv, men intresset för naturvetenskapen och humanistiska ämnen har alltid funnits och har genom studierna berikat mig och förhoppningsvis även mitt yrkes- och privatliv. En bredare kunskapsbas stimulerar kreativiteten. Universitetets tredje uppgift, att sprida kunskapen i hela samhället, är viktig. Kunskap är alltid bra även om det inte är direkt relaterat till yrket och den blir gammal om man inte håller den uppdaterad. Jag har också haft nöjet att behålla kontakten med universitetsvärlden och fått möjlighet att diskutera och umgås över åldersgränserna. Pandemin har tyvärr tillfälligt satt stopp för studier, men nyfikenheten lever och som Einstein sa: ”nyfikenhet är viktigare än kunskap.”
Kontakt
Alumnverksamheten: alumn@su.se
Senast uppdaterad: 5 december 2022
Sidansvarig: Studentavdelningen