Stockholms universitet logo, länk till startsida

”Studierna har varit min ventil när jobbet varit krävande”

När man tittar på Katharina Buchtas cv blir det tydligt att det finns en stor aptit på lärande. Utöver fristående kurser har hon en juristutbildning och en sjuksköterskeutbildning i bagaget. Efter flera år inom vården bestämde hon sig för att läsa ett masterprogram i pedagogik, parallellt med jobbet.

– Studierna har hjälpt mig få nya perspektiv, både privat men framför allt i arbetet. Man ska försöka känna den här lusten. Om man någon gång väljer ett spår som visar sig inte vara det bästa, så finns det alltid en möjlighet att börja om.

Katharina Buchta

Från färdig jurist till färdig sjuksköterska

Efter gymnasiet jobbade Katharina som sjukvårdsbiträde och hade svårt att bestämma sig för vad hon ville göra. Samhällsintresset gjorde att hon sökte och kom in på juristprogrammet vid Stockholms universitet. Halvvägs in i utbildningen kände hon att det inte var vad hon hade tänkt sig, men valde ändå att gå klart programmet. Efter några år på dåvarande Försvarets forskningsanstalt och it-företaget Spray kände hon att hon ville göra något annat.

Katharina sökte till sjuksköterskeprogrammet vid Sophiahemmet och jobbade därefter som sjuksköterska på Karolinska sjukhuset i ett antal år. Med tiden blev hon väldigt engagerad i att handleda studenter och nya arbetskamrater, och hon hade studentansvar på sin avdelning. Hennes dåvarande chef såg en fallenhet för ledarskap hos henne och uppmuntrade Katharina att utforska det.

– Jag pratade med min chef som nog hade ett ganska stort inflytande på mig. Hon sa ”Katharina, ska du inte bli chef? Om du inte trivs kan du alltid gå tillbaka”. 

”Jag kände mig inte redo, men det gör man nog aldrig”

Katharina bestämde sig för att ta reda på mer om ledarskap på ett teoretiskt plan, och läste en kurs om kommunikation, ledarskap och hälsa på dåvarande Lärarhögskolan. Ganska snart därefter blev hon tipsad om ett chefsjobb på Södersjukhusets infektionsavdelning.

– Jag kände mig inte redo, men det gör man nog aldrig. Jag sökte jobbet, inte minst för att jag annars hade grubblat på om jag skulle ha blivit kallad. Jag tänkte att det var en erfarenhet bara att ha deltagit på intervjun. Men jag fick jobbet!


Masterprogrammet i pedagogik gav nya perspektiv på arbetet

Katharina fortsatte att läsa enstaka kurser inom ledarskap, organisation och vårdpedagogik parallellt med sitt chefsjobb. Hon upplevde ibland att det var tufft att jobba som chef och kände att hon behövde ha någon form av utbyte. Hon visste att hon trivdes i studentmiljön där hon kan träffa likasinnade och prata om sådant som alla delar ett intresse för. 

– Då fick jag den lite galna idén att hoppa på ett masterprogram i pedagogik vid sidan av mitt jobb. Jag insåg nog inte då hur tufft det skulle bli att göra det. Det som var planerat till fyra år tog fem och ett halvt. 

Trots att det var tärande att både jobba och plugga samtidigt kände Katharina att de kurser hon gick på programmet gav henne kunskap som hon kunde tillämpa i sitt dagliga arbete.

– Studierna hjälpte mig att utveckla mitt sätt att tänka. Jag hade användning av de teoretiska modeller jag lärde mig och kunde plocka på mig olika par glasögon. Jag fick nya perspektiv: Hur ser jag på makt? Hur ser jag på konflikter? Jag kunde analysera saker på nya sätt.
 
Hela masterprogrammet var på distans, vilket gjorde att Katharina kunde studera när det funkade bäst för henne. 

– Passar det mig att plugga på natten och att skriva på natten, då gör jag det. Det var ett bra upplägg på kurserna med diskussionsforum och några digitala träffar. En stimulerande miljö som jag trivdes bra i.
 


Kunskaperna från juristprogrammet en värdefull grund

I dag jobbar Katharina som omvårdnadschef på Sabbatsbergsgeriatriken där hon bland annat leder chefssjuksköterskor och har ett övergripande ansvar för omvårdnaden och kvaliteten på omvårdnadsarbetet. När hon tittar tillbaka på sin första utbildning i juridik så ser hon att hon fortfarande har behållning av den.

– Juristprogrammet var en bra utbildning i samhällskunskap. Precis som i vården handlar det ibland om dilemman som uppstår när lagstiftningen inte motsvarar det vi tycker som människor. Juristprogrammet gav ett sätt att tänka, ett sätt att värdera omständigheter och att betrakta saker från olika håll. Som chef handlar mycket om att samla in information och värdera olika bilder av samma händelse. Ibland kan enklare beslut få större konsekvenser.


Inga planer på att sluta läsa kurser

Om man funderar på att börja studera ”mitt i livet” tycker hon att man ska försöka se möjligheter istället för hinder, och ta hjälp av till exempel studievägledare om det behövs.

– Livet är ganska långt. Jag tycker inte att man ska gå runt och oroa sig över att man har nått en viss ålder och då borde man ha varit klar med det här. Det är dessutom roligt och nyttigt med åldersspridning på kurserna. 

Katharina har inga planer på att sluta studera vid sidan av jobbet. Hon har precis avslutat en kurs i konflikthantering och under våren ska hon läsa projektledning vid SU. 
Till hösten sneglar hon på tjänstedesign – eller något annat.

– För mig har studierna varit en ventil när jobbet varit krävande. Att studera har varit min oas och jag skrollar gärna igenom kursutbudet. En dag kanske jag känner att jag har fått nog och vill ta promenader istället. Men till dess är det mitt utlopp för en massa energi och tankar. 

Också nyfiken på att läsa pedagogik? Läs med på Institutionen för pedagogik och didaktiks webbsida

Du kan också kontakta en studie- och karriärvägledare om du vill ha hjälp med att komma vidare i dina funderingar kring studier

Kontakt

Alumnverksamheten vid Studentavdelningen: alumn@su.se

På denna sida