Stockholms universitet

”Studietiden gör dig till en starkare person”

Hayaat Ibrahim är generalsekreterare för Institutet mot mutor (IMM), näringslivsorganisationen som motverkar korruption. Hon är expert på internutredningar och antikorruption. Trots att hon inte ännu fyllt 30 år, finns hon med på Sveriges chefsorganisation Ledarnas lista över framtidens kvinnliga ledare.

Hayaat Ibrahim är generalsekreterare för Institutet mot mutor (IMM), näringslivsorganisationen som motverkar korruption. Hon är expert på internutredningar och antikorruption. Trots att hon inte ännu fyllt 30 år, finns hon med på Sveriges chefsorganisation Ledarnas lista över framtidens kvinnliga ledare. 

Hayaat kände sig hedrad när hon hamnade på Ledarnas lista och ser det som ett kvitto på att antikorruption är en viktig samhällsfråga.

Alumnen Hayaat Ibrahim vid ett bord.
Hayaat Ibrahim Foto: Jens Olof Lasthein
 

Hur blir man en bra chef?

– Det är en viktig fråga som jag ofta funderar över. Chef är något som nästan vem som helst kan bli, men att vara en ledare innebär att bygga en långsiktig relation och det är något man jobbar fram. Därför krävs långsiktighet och lyhördhet. Jag har själv haft bra ledare omkring mig som varit goda förebilder. Sedan fick jag tidigt förtroende och möjlighet att växa i min roll, jobba självständigt och få stöd när det behövdes. Alla medarbetare är olika och därför är det viktigt att skapa förutsättningar för samtliga medarbetare att vara sitt bästa jag på arbetsplatsen, säger Hayaat.

Jag har själv haft bra ledare omkring mig som varit goda förebilder.

IMM sökte en tillförordnad generalsekreterare för snart två år sedan och Hayaat, som vid den tiden arbetade på en affärsjuridisk advokatbyrå, sökte och fick jobbet, först som tillförordnad och efter ett år blev hon ordinarie generalsekreterare.

 

Hur förhindrar IMM korruption?

Hayaat säger att det finns mycket att göra. IMM arbetar med att sprida information och kunskap om vad korruption är och hur det kan förebyggas. 

– Dessutom arbetar vi med självreglering för att motverka korruption, framförallt genom den så kallade Näringslivskoden. Vi är opinionsbildare och deltar i den offentliga debatten. Vi arbetar med aktörer inom samtliga sektorer och med företrädare för näringslivet och offentlig sektor, säger Hayaat.

– Jag är glad över förtroendet och ser fram emot att fortsätta utveckla IMM:s verksamhet, säger Hayaat.

 

Antikorruption – en hållbarhetsfråga

Det var när hon skrev sitt examensarbete som hon insåg att antikorruption var en grundförutsättning för hållbar utveckling. Internationella organisationer har länge varnat för att korruption är det största hindret för att ställa om till en hållbar utveckling. Korruption är orsaken till att kränkningar av mänskliga rättigheter och miljölagstiftning existerar och kan fortgå. Världsbanken och OECD uppskattar till exempel att 35 000 miljarder kronor årligen går förlorade till korruption. Samtidigt uppskattar FN att vi behöver 25 000 miljarder kronor för att ställa om till en hållbar utveckling.

 

Intensiva studier

Under studietiden var det olika rättsområden som seglade upp som favoriter. Hon uppmanar andra studenter att ha ett öppet sinne, för det finns så mycket som är intressant. 

Det är lyxigt att bli serverad så mycket kunskap, så ta vara på studietiden!

– Det är lyxigt att bli serverad så mycket kunskap, så ta vara på studietiden, uppmanar hon. 

Nyligen skulle hon själv hålla i en föreläsning på campus och när hon gick längs korridoren i Södra huset blev hon lite nostalgisk.

– När jag tänker tillbaka på studietiden får jag en varm känsla, vi varvade intensiva studier med många skratt över fika. Det var tufft, utvecklande och roligt på flera olika plan. Jag fick också goda vänner.

 

Extrajobb under studierna

Närhet till arbetslivet och flexibilitet i utbildningen var några anledningar till att hon valde att söka juristutbildningen vid Stockholms universitet. Hon fick ganska snabbt, liksom många andra studenter, börja arbeta extra på en advokatbyrå som juristassistent. 
Tillsammans med andra nyexaminerade studenter ingick hon sedan i en ”kull” som stöttade och hjälpte varandra i olika ärenden, till exempel vid fusioner, förvärv och utredningar.

Jag sökte mig till juristprogrammet för att få verktyg för att förstå samhället.

Vem är då denna framgångsrika jurist, chef och antikorruptionsaktivist? 
– En helt vanlig människa! Jag har min familj och mina vänner, tycker om god mat, träning och resor, säger Hayaat. Efter gymnasiet studerade hon franska i Paris och engagerade sig i samhällsfrågor. Men siktet var hela tiden inställt på juridiken.
– Jag sökte mig till juristprogrammet för att få verktyg för att förstå samhället, men också för att kunna skapa de förändringar jag vill se i samhället. Och jag utvecklades mycket på det personliga planet. Man kommer definitivt ur studietiden som en starkare person, säger Hayaat.

Hayaats utbildning:
Naturvetenskapligt gymnasium
Språk
Global Managementprogrammet 
Juristprogrammet

Artikeln är hämtad ur Stockholms universitets magasin, #2. 

På denna sida