Stockholms universitet

Superentreprenören: ”Att ha tillgång till högre utbildning är en ynnest”

– Ett misstag jag tror många begår är att ha förutfattade meningar om vad de gillar. Världen är intressant. Jag pluggade kemi men det kunde lika gärna ha blivit något annat ämne. Det handlar om att ha inställningen att det man lär sig om och fördjupar sig i är spännande, säger Saeid Esmaeilzadeh, VD för investmentbolaget EHAB – Esmaeilzadeh Holding.

Det var i början och mitten av 1990-talet som han studerade kemi och religionshistoria vid Stockholms universitet. Redan som 21-åring började han forska och disputerade år 2000 inom materialkemi. Två år senare blev han som 28-åring Sveriges yngsta docent.

Saeid Esmaeilzadeh sitter i en soffa.
Saeid Esmaeilzadeh Foto: EHAB

– Något av det jag gillar mest med kemi är att man får experimentera mycket. När jag hade tagit min doktorsexamen gjorde jag en postdoc i München innan jag återvände till Stockholms universitet för att fortsätta forska. Vid sidan av forskningen började jag driva företag.  

 

Misslyckat experiment ledde till oväntad upptäckt

Ett misslyckat forskningsexperiment i labbet på universitetet ledde till upptäckten av ett helt nytt material med intressanta egenskaper: silikatglas. Saeid Esmaeilzadeh sökte tillsammans med ekonomen och goda barndomsvännen Ashkan Pouya patent för materialet och startade företaget Diamorph. Kombinationen av Saeids forskarbakgrund och Ashkans näringslivsbakgrund blev framgångsrik. 2004 grundade de investmentbolaget Serendipity Group som kom att identifiera, grunda och utveckla ett antal företag baserat på akademisk forskning.

Behållare och provrör i ett labb.
Foto: Lightpoet/Mostphotos

Även om Saeid i sin affärskarriär främst ägnat sig åt finans och entreprenörskap snarare än kemi, ser han ett stort värde i sina tidigare universitetsstudier.

– Akademiska studier lär dig att diskutera och argumentera, att kunna tänka kritiskt, utbyta tankar och debattera. Det är något man som entreprenör har stor nytta av när man befinner sig i konceptstadiet av olika projekt och företag.

– Vi tar ofta in studenter som praktikanter. De har mycket att bidra med och brukar vara öppna och naiva – jättebra egenskaper inom entreprenörskap.

 

Föräldrarna offrade allt för rätten att tänka och tycka fritt

Den allra viktigaste anledningen till att studera är för Saeid emellertid det faktum att högre utbildning är tillgänglig för alla i Sverige. Han föddes i Iran och när han var åtta år tvingades familjen fly från regimen där. Efter en resa fylld av livsfarliga strapatser kom de till Sverige och så småningom Stockholmsförorten Husby. 

Det finns människor i världen som säljer sin ena njure för att kunna utbilda sig.

Saeid Esmaeilzadeh

– Vi ägde bokstavligen talat inget annat än kläderna på kroppen när vi anlände, berättar Saeid. Jag vet vad mina föräldrar har offrat för att jag ska kunna tänka och tycka fritt. Dessutom är utbildning gratis i Sverige. Det finns människor i världen som säljer sin ena njure för att kunna utbilda sig.

 

Mobbning och toppbetyg

Att växa upp i Sverige med en annan bakgrund än sina klasskamrater var inte det lättaste. Saeid utmärkte sig dessutom som en toppelev inom samtliga ämnen och blev mobbad i skolan.

– Jag kände inte till de sociala koderna som ens föräldrar i vanliga fall lär en. Till råga på allt var jag en plugghäst. Men jag har aldrig velat ta på mig en offerkofta och tycka synd om mig själv. Life’s a bitch och det gäller att göra det bästa av det man har.

– Jag minns en idrottslärare jag hade, Tommy. Han hade själv invandrarbakgrund och sa till mig: ”Saeid, du kommer alltid att behöva jobba dubbelt så hårt som alla andra om du vill komma någonvart.” Det var det bästa någon kunde ha sagt till mig, menar Saeid och tillägger:

– Oavsett om du är svensk eller invandrare kan du bli kemist om du vill. Det är så det är. Det handlar liksom om att get your shit together.

Saeid och Mouna går på en gata.
Saeid och hans syster Mouna Esmaeilzadeh. Foto: EHAB
 

Driver bolag tillsammans med sin syster

Idag driver han tillsammans med sin syster Mouna Esmaeilzadeh investmentbolaget EHAB – Esmaeilzadeh Holding. Det är ett familjebolag som de båda syskonen grundade 2020. Den entreprenöriellt drivna verksamheten omfattar en handfull bolag och går ut på att investera i och utveckla långsiktigt hållbara företag inom utvalda, nischade branscher. Bokslutet för 2022 visade ett substansvärde på cirka 7,6 miljarder kronor.

Vi undviker samarbete med länder som bryter mot rättsstatsprincipen.

Saeid Esmaeilzadeh

– Just nu är vi exempelvis väldigt aktiva inom IT-sektorn, berättar Saeid. Vi jobbar redan mot många europeiska länder och satsar på att expandera ytterligare i Europa. Om fem år tror jag att vi även kommer att ha en bra förankring i Nordamerika. Vi undviker samarbete med länder som bryter mot rättsstatsprincipen.

 

IQ- och personlighetstester

När det gäller samarbeten på ett personligt plan tycker Saeid att det absolut viktigaste är att välja ut riktigt smarta människor. Han går inte på magkänsla när han anställer någon utan grundar sitt omdöme på resultat av IQ- och personlighetstester. 

– När jag hälsar någon välkommen som anställd ber jag också den personen att vara öppen och ärlig mot mig om han eller hon en dag vill göra något annat och gå vidare. I så fall hjälper jag gärna till. Jag förstår inte de som blir upprörda och förolämpade om deras personal säger upp sig. Det finns något vackert i att hjälpa människor att hitta sin egen väg.

Saeid står framför en bokhylla.
Saeid på EHAB:s kontor på Strandvägen i Stockholm. Foto: EHAB
 

Viktigt att trotsa sin rädsla och våga

Om man själv vill bli entreprenör är det viktigt att ha en tydlig uppfattning om vad ens bolag ska leverera, anser Saeid. Han ser inte något egenvärde i att exempelvis fler studenter blir entreprenörer. Om viljan och lusten att starta företag finns tycker han emellertid absolut att man ska våga prova. Det är synd om människor hålls tillbaka av rädsla för att misslyckas.

Saeid utesluter inte att någon gång i framtiden återvända till den akademiska världen och forskningen. Dock är han lite bekymrad över debattklimatet där såväl som i samhället i stort. Det som hans föräldrar offrade allt för – rätten att tänka och tycka fritt – känns inte lika självklar längre.

– Vissa tankar får helst inte yttras och det finns många människor som är väldigt lättkränkta. Jag tänker på citatet som man brukar koppla till den franska 1700-talsfilosofen Voltaire: ”Jag hatar dina åsikter men är beredd att dö för din rätt att framföra dem.” 

– Jag tror inte det finns en enda bra tanke som inte någon gång på något sätt kränkt någon.

Text: Karin Persson

På denna sida