Stockholms universitet logo, länk till startsida

Systemvetare med siktet inställt på socialt entreprenörskap

Efter att ha läst programmet Ekonomi och IT på Stockholms universitet fick Carolin Solskär en plats som trainee på Microsoft. Och i höstas fick hon flera tusen personer att samlas för att uppmärksamma #Metoo.

Carolin gillar att få saker att hända och vill gärna bidra till att göra världen lite bättre, hon är vegan och feminist och målet är att i framtiden driva ett eget företag.

Kårverksamheten och gemenskapen på utbildningen var det som Carolin Solskär gillade mest med att plugga på Stockholms universitet. Att dela frustrationen inför en tenta och sedan fira när tentan var över.

Väldigt aktiv i kåren

Under sin tid på universitetet var Carolin Solskär väldigt aktiv i kåren. Hon var med i projektgruppen för både Systemvetardagen på DSV (Institutionen för data- och systemvetenskap) och Ekonomernas Dagar på Företagsekonomiska institutionen och drog bland annat igång The Entrepreneur Club för att främja entreprenörskap hos studenter.

– Jag är väldigt handlingskraftig och bra på att få saker gjorda. Jag gillar att se hur något som bara är en tanke i mitt huvud kan bli verklighet, det tycker jag är coolt. Men när jag har hållit på med någonting ett tag så hittar jag ofta något nytt som intresserar mig. Det har nog varit en av de bästa sakerna med att plugga, att jag har hittat folk jag gillar att jobba med och som jag funkar bra ihop med. Jag behöver ju folk som kanske ifrågasätter mina galna idéer eller får saker att leva vidare.

"Hade jag bara läst ekonomi hade jag nog tyckt det var tråkigt"

Innan Carolin Solskär började plugga jobbade hon som sjökock inom handelsflottan, och de tre sista åren på en seglande gymnasieskola. Hon beskriver det som en väldigt rolig tid, men efter att hon bestämde sig för att bli vegan blev det allt svårare att laga mat med kött i. Tanken växte fram att börja plugga. Hon bodde då i Göteborg men kände att hon skulle bli rastlös av att bo kvar där när hon inte längre arbetade på sjön. Därför letade hon efter utbildningar i Stockholm och hittade programmet Ekonomi och IT på Stockholms universitet.

Carolin Solskär Foto: Annika af Klercker
Carolin Solskär Foto: Annika af Klercker

– Jag visste inte riktigt vad jag ville jobba med så då kändes ekonomi som en bra grund. Det var safe för att det var ekonomi men ändå lite spännande för att det var IT. Hade jag bara läst ekonomi hade jag nog tyckt att det var tråkigt. Systemvetardelen var det som var hands on, där man fick göra saker.

På utbildningens första föreläsning insåg hon plötsligt att hon redan kunde grunderna i programmering. När hon som tonåring redigerade sin sida på internetcommunityt Lunarstorm använde hon html för att få till en viss layout och hon la ner mycket tid på att få sidan att se ut som hon ville.

Uppskattade de filmade föreläsningarna

Föreläsningarna hölls på både DSV i Kista och Företagsekonomiska institutionen (SBS) i Kräftriket nära Roslagstull. Hon uppskattade särskilt DSV:s lokaler.

– Även om det är en bit att åka till Kista så var det verkligen värt det. Det var snygga och trevliga lokaler som samtidigt var väldigt funktionella med eluttag vid alla stolar och så vidare. Många av föreläsningarna spelades dessutom in så om man missade en föreläsning kunde man se den på datorn i efterhand. Det var så himla bra. På SBS försökte jag spela in föreläsningarna själv med mobilen med det var inte samma sak.

Det sista året gick Carolin Solskär valbara kurser på distans på DSV och hon tyckte att det fungerade förvånansvärt bra. Tack vare att föreläsningarna var så bra inspelade kändes det som att man satt på en föreläsning fast man var hemma, berättar hon.  

– En sak som jag är väldigt glad över är att jag engagerade mig så mycket i kåren och att jag genom det träffade så många härliga människor. Det är strategiskt smart också för det är ju de människorna som kommer att sitta på höga poster i samhället och några år.

Jobbar som trainee på Microsoft

Det slutade med att Carolin tog en dubbelexamen i både systemvetenskap och företagsekonomi. Idag jobbar hon som trainee med titeln program manager på Microsoft. Tillsammans med sitt team som bland annat består av programmerare besöker hon allt ifrån små start ups till större företag och försöker lösa specifika problem som de har.

– Dealen är att vi kommer med våra programmerare och att de tar med några av sina programmerare och så sätter vi oss ner och försöker lösa ett problem som de har tillsammans. Vi vill visa vilka bra grejer de kan bygga på vårt moln Azure. Förhoppningen är att de kommer fortsätta använda vår molntjänst, men vi gör det också för att inspirera andra genom att visa på coola case.

Startade #Metoo-uppropet

När #Metoo drog igång 2017 tog Carolin initiativ till ett upprop som fick otroligt stort genomslag och samlade omkring 2 000 personer i en manifestation på Sergels torg och flera tusen till på olika platser i landet. Alla stora mediebolag livesände och över en miljon tittade.

– Jag gjorde som många andra och skrev en #metoo-status på Facebook och fick nedlåtande kommentarer från män som tyckte att vi kvinnor skulle sluta spamma dem med den här informationen. Och jag är så trött på att leva i ett samhälle där det är okej att kommentera på det sättet. Jag är trött på att bli behandlad som att jag värd mindre och inte är lika kompetent för att jag är kvinna. Därför startade jag ett event på Facebook för att uppmärksamma #metoo och stärka oss som delade med oss av våra erfarenheter av att bli sexuellt trakasserade. Det fick enormt genomslag och slutade med att vi var flera tusen som samlades på olika platser i Sverige.

För att få med männen in i debatten och göra dem lika engagerade som kvinnorna ska hon nu starta en podd om jämställdhet ur männens perspektiv. Den som är nyfiken på den kan hålla koll på Carolins Instagramkonto för mer information.

I framtiden vill hon gärna driva ett eget bolag och ägna sig åt socialt entreprenörskap.

– Det skulle vara kul att både få ekonomi i det och att samtidigt göra något bra för världen.

En av deltagarna på Starta eget-dagen

Den 11 april ska Carolin Solskär vara med på Starta eget-dagen på Stockholms universitet och prata om hur viktigt det är med innovation inom socialt entreprenörskap.

– Vi i Sverige är oerhört privilegierade med allt stöd vi får och hur uppmuntrade vi blir till entreprenörskap, men innovativt tänkande finns över allt i världen. Jag kommer uppmuntra alla deltagare på Starta eget-dagen att ta vara på den chansen de fått bara av att vara där och att göra sitt bästa för att se affärsmöjligheter även inom de områden där det inte alltid finns en jättetydlig affärsmodell. Som det ofta kan vara inom till exempel sociala områden.

På denna sida