Stockholms universitet

”Utbildningen ger en ovärderlig mental resa”

Carolin Solskär är systemvetaren som föreläser om mod, innovation, generationsklyftor, vegan­trenden och jämställdhet. En kvinna med många hjärtefrågor. Hon arbetar bland annat med att starta upp företag, är investerare och blev utsedd till årets IT-kvinna 2019.

Carolin Solskär
Carolin Solskär. Foto: Marilia Bognandi

Carolin började studera vid Stockholms universitet 2014, som 23-åring. Dessförinnan jobbade hon i många år som sjökock, "ett val man inte kunde ångra", sa många till henne.

– Att jobba som kock på sjön är ett väldigt tufft jobb, det är långa dagar och många tunga lyft. Att vara ute till sjöss flera månader om året år visserligen kul, men det innebär också att man missar mycket av livet hemma. Jag har alltid varit en person som tänkt på framtiden, så när jag var 23 tänkte jag att "detta är ett roligt jobb just nu, men kommer jag gilla det när jag är 50?" Jag kände att det var tid att börja göra val som reflekterade den framtid jag ville ha.

 

Bytte livet som sjökock mot studier

Processen mot framtiden kändes lång och oviss. Slutligen fastnade hon för ekonomistudier, ett brett ämne som kan ge många typer av jobb. Och när en nära vän sa att "IT är framtiden". hittade hon kandidatprogrammet IT och ekonomi, som hon tyckte lät spännande. Hon fick snabbt omvärdera sina tidigare fördomar att IT-branschen är full av nördar.

Innan universitetsstudierna läste hon in och tentade av matte C, vilket var tufft, men nödvändigt. Det gav henne självförtroende och hon kände sig mer redo för universitetsstudierna.

– Det jag minns starkast från studieåren är flera av kårprojekten, till exempel startade jag upp en entreprenörsförening, fick föreningsidén godkänd och skaffade medlemmar. Föreningen finns fortfarande kvar – mitt legacy! Kårverksamheten gjorde att jag knöt kontakter och studietiden blev roligare.

Hon tycker att tiden som student gjorde henne mer analytisk och ifrågasättande. Framförallt lärde hon sig att processa information, läsa in trovärdigheten i en text och att sålla i material, däremot kanske lite mindre om marknadsföringsmodeller.

Till en början ångrade hon att hon hade jobbat innan studierna, men har senare insett att det gör att hon sticker ut.

– Det viktiga är att göra saker oavsett vad det är, att man brinner för något och blir bra på att presentera det.

Man utvecklas oerhört mycket tillsammans med dem man studerar med, och förändras själv under tiden också.– Du som vill studera: Sök! Sluta tveka! Det finns så mycket att välja på, olika kurser och program, och du kan välja något annat om du inte valde rätt. Din studietid är bara din. Jag tycker att utbildningen ger en ovärderlig mental resa.

 

Glapp mellan förväntningar på studierna och verkligheten

Efter studierna har flera personer kontaktat henne och berättat att de inte känner sig duktiga på något, trots sin nya universitetsexamen. Det finns ett glapp mellan förväntningar och verkligheten.

– Jag hamnade i skolbänken efter nio år till sjöss och lika många Atlantkryssningar, där arbetsdagarna innebar en massa kastruller att fylla. Efter utbildningen var det svårt att förstå vad jag faktiskt skulle jobba med. Och sedan, när det visade sig att det första kontorsjobbet inte var vad jag hoppats på, kändes det som ett misslyckande. Min idé var nog en trygg arbetsplats och så blev det inte för mig. Min personlighet passade inte in, så jag sa upp mig. Nu vet jag att det inte är någon fara om man råkar hamna fel i början. Jag har bytt jobb en gång om året. Det tar tid att komma fram till vad man vill jobba med och vad man är bra på.

 

Arbetar i dag med cybersäkerhet

Det bästa jobbet hittills, tycker Carolin, är det hon har nu: att arbeta med cybersäkerhet. Under studietiden var det något hon jobbade extra med, och alltså har hittat tillbaka till.

– Jag tycker att det visar att min tes, att man måste prova sig fram, stämmer. Jag gillade cybersäkerhet mycket när jag jobbade extra med det. Nu när jag testat lite annat vet jag att detta är det jag tycker är roligast. Mitt råd är att vara snäll mot dig själv. Se inte det första jobbet som det sista.

2017 var Carolin en av initiativtagarna till #metoo i Sverige, något som gjort att hon lärde sig mycket om aktivism och vilken driven person hon är.

– Det öppnade upp mina ögon för konstiga strukturer som finns i samhället, till exempel sexism. Där och då var jag tvungen att agera genom att ordna manifestationer för att belysa att metoo i hög grad existerar även här och jag lärde också känna mig själv bättre. Jag är inte rädd för att förstöra min karriär om en arbetsgivare inte vill ha den radikala feministen som finns i mig, för den arbetsgivaren vill jag ändå inte ha!

Läs mer om våra utbildningar i data- och systemvetenskap

Texten är först publicerad i Stockholms universitets magasin 2021.
Beställ ditt magasin: su.se/magasinet

 

Kontakt

Alumnverksamheten: alumn@su.se

På denna sida