Stockholms universitet logo, länk till startsida

Urbanekolog som sprider kunskap om bin

Det började med bikupor för honungsbin och har fortsatt med trädgårdar och utbildning för att sprida kunskap om biologisk mångfald, ekosystemtjänster och urban hållbarhet. Josefina Oddsberg Gustafsson läste till urbanekolog vid Stockholms universitet och är en av grundarna av Bee Urban.

Idén med att sätta upp bikupor runt om i Stockholm dök upp under en promenad i Nationalstadsparken vid Stora Skuggan.

– Vandringen var en del av en kurs i biologi som jag läste vid universitetet. Den leddes av en representant från Naturskyddsföreningen som berättade att växtarterna i parken blir lidande för att pollineringen inte räcker till. Det saknades bin helt enkelt – pollinerare, säger Josefina Oddsberg Gustafsson, ansvarig för forskning och utveckling på Bee Urban och just nu tillförordnad vd.

"Vi ville engagera oss"

Det hon och hennes kurskamrat Karolina Lisslö fick höra om bin under promenaden fick dem att börja diskutera problemet direkt.

– Det här lät inte alls bra så vi ville engagera oss. Redan nästa dag ringde vi upp Djurgårdsförvaltningen och frågade om de kunde bekosta två bikupor för honungsbin som vi kunde få ställa upp i parken och sköta om. Det skulle vara ett enkelt sätt att öka pollineringen i området och i alla fall åtgärda något av problemet, säger Josefina Oddsberg Gustafsson.

Josefina Oddsberg Gustafsson Foto: Eva Edsjö
Josefina Oddsberg Gustafsson Foto: Eva Edsjö

Djurgårdsförvaltningen sade ja och på den vägen är det. Josefina Oddsberg Gustafsson och Karolina Lisslö startade en ideell förening, skaffade en mentor på Bergianska trädgården och gick med i Sveriges Biodlares Riksförbund. Grundidén var att hyra ut bikupor till olika företag och organisationer runt om i staden – allt för att öka pollineringen i stadsmiljö och sprida kunskap om bins viktiga betydelse för människors och djurs överlevnad.

– Utan bin skulle vi inte kunna upprätthålla den livskvalitet vi är vana vid. Cirka 70 procent av den mat vi odlar för att äta i Europa har pollinerats av insekter, säger Josefina Oddsberg Gustafsson som med Bee Urban vill stärka de ekologiska systemen i stadsmiljön och minska glappet mellan människa och natur.

– Vi lärde oss vartefter, genom bina, kan man säga. Ett viktigt syfte med att sprida bikupor i stadsmiljö var att bidra till ett samtal och en medvetenhet om hur viktigt det är att vara rädd om bin.

Mycket uppmärksamhet i medierna

I början koncentrerade de sig på att kontakta de företag och organisationer som de själva kände för att få dem att bli faddrar för bikupor, men när Hennes & Mauritz hakade på och tackade ja till en bikupa som placerades på taket till huvudkontoret tog det fart – Bee Urban fick mycket uppmärksamhet i medierna.

2011 omvandlades föreningen till ett företag och i dag har Bee Urban ungefär 70 bikupor med faddrar runt om i Stockholm. Verksamheten har även spridit sig till Malmö och Göteborg. Idag arbetar fem personer heltid på Bee Urban och ett tiotal hjälper till under högsäsongen. Under de första åren studerade de båda grundarna parallellt med verksamheten.

– Jag hade egentligen redan en kandidatexamen inom media och kultur och arbetade i den branschen, men hösten 2006 gick jag kvällskursen Världens eko. Det blev en vändpunkt.

"Nödvändigt att byta bana"

Josefina Oddsberg Gustafsson berättar att hon egentligen alltid har haft ett naturintresse, även som barn, men inte hade tänkt på hur man skulle kunna arbeta med det. Under 2000-talet följde hon debatten om klimatförändringarna och hoten mot biologisk mångfald och kände sig mer och mer orolig.

– Jag tyckte att det var riktigt jobbigt och kunde till slut inte sova, för mig blev det nödvändigt att byta bana. Och för att kunna arbeta aktivt med lösningar så behövde jag veta och lära mig mer.  

På kursen Världens eko träffade hon Karolina Lisslö som övertalade henne att börja läsa biologi.

– Det var en utmaning, men också bland det roligaste jag har gjort. Min första kurs var molekylärbiologi och jag tänkte oj, hur ska det här gå, men jag har ganska bra läshuvud, så det gick bra.

Den absolut bästa pluggupplevelsen var när hon läste kursen ”Mångfald och evolution” inom biologi, berättar hon.

– Jag hade hört att den skulle vara tuff, att läraren var sträng och tentorna svåra, men jag lärde mig så otroligt mycket och läraren var så passionerad! Och att få gå ut i Stora Skuggan och titta i vattendrag, att se var snokarna bor, det var riktigt lyckliga stunder.

"Genom bin kan man lära sig mycket"

Efter grundkursen i biologi vid Stockholms universitet fortsatte hon med en master med fokus på urbanekologi vid Stockholm Resilience Centre. Arbetet med Bee Urban gör mycket för livskvalitetet tycker hon.

– Jag känner att jag gör en skillnad, det ser jag direkt när det dyker upp fler humlor i de trädgårdar vi är med och bygger upp för att öka den biologiska mångfalden.

Bee Urban arbetar idag med olika slags verksamheter för att stärka miljötjänster i stadsmiljön; förutom att hyra ut bikupor för honungsbin skapar de trädgårdar för att stärka bland annat vilda bins livschanser. Dessutom erbjuder Bee Urban olika utbildningspaket, föreläsningar och studiecirklar inom ekosystemtjänster och urban hållbarhet.

– Det är synd om bikuporna bara står på ett tak där ingen ser dem, därför försöker vi inkludera bin i olika pedagogiska verksamheter så mycket vi kan, som på skolor och förskolor. Genom bin kan man lära sig mycket om hur naturen fungerar och om ekosystemen, säger Josefina Oddsberg Gustafsson.

På denna sida