Stockholms universitet

Mentorskapsprogram för stärkt gemenskap och arbetslivsanknytning

Mentorskapsprogrammet som kopplar ihop studenter med alumner är nu igång för tredje året i rad. I år deltar mentorspar från 14 institutioner.

De institutioner som väljer att delta i mentorskapsprogrammet ansvarar för att rekrytera studenter och alumner och för att matcha dem i mentorspar. En institution som deltar för första gången är Institutionen för pedagogik och didaktik (IPD).

– I mentorskapsprogrammet har vi valt att fokusera på våra studenter som läser fristående kurser i pedagogik och de som läser vårt nya kandidatprogram i pedagogik och folkhälsovetenskap. Bredden i de utbildningarna är en av styrkorna men har också varit en utmaning. Många vet vad de vill göra efter studierna, eller har en idé kring det, och andra behöver mer vägledning eftersom det finns så många alternativ. Därför kändes det bra att kunna erbjuda dem möjligheten att para ihop dem med kloka och drivna mentorer, säger Nikolaj Jacobsen som är studievägledare vid IPD.

Nikolaj och hans studievägledarkollega Eva Ahlzén är IPD:s koordinatorer för mentorskapsprogrammet. I år fick studie- och yrkesvägledarna på IPD uppdraget att bygga upp ett alumnnätverk för hela institutionen, och här ingår bland annat att delta i mentorskapsprogrammet. De hoppas att programmet ska stärka kopplingen mellan utbildning och arbetsliv för studenterna, samtidigt som institutionens samarbete med övriga universitetet stärks.

– Vi ser väldigt mycket fram emot feedbacken som ska komma från mentorer och mentees senare, och tror att det här kommer att ge vatten på kvarnen för andra aktiviteter, och skapa starkare gemenskap för alla parter. På sikt vill vi också vara med nästa läsår och räknar med att ännu fler av våra fantastiska studenter och alumner tar tillfället i akt att delta i denna kompetenshöjande och roliga insats, säger Nikolaj.

Nikolaj Jacobsen och Eva Ahlzén
Nikolaj Jacobsen och Eva Ahlzén har matchat studenter med alumner från Institutionen för pedagogik och didaktik. Foto: Privat, Karin Larsson
 

Extra värdefullt med en mentor under pandemin

En av IPD:s deltagande studenter är Ebba Sidh som läser till en masterexamen i pedagogik. Hon har sedan tidigare en kandidatexamen i samhällsplanering. Ebba sökte till mentorskapsprogrammet för att få tips och råd från en tidigare student som har erfarenhet av liknande kurser. Hon upplevde att det var enklare att komma i kontakt med studenter högre upp som kandidatstudent, bland annat för att de hade faddrar som stöttade nya kandidatstudenter.

– Som masterstudent och särskilt under pandemin är det inte lika självklart, och då kändes mentorskapsprogrammet som en given väg att gå! Min förhoppning är att både kunna knyta kontakt med en alumn i arbetslivet, men framför allt kunna bolla idéer och tankar kring val av inriktning och masteruppsats. När programmet avslutas i maj är min förhoppning att vara både klokare och tryggare inför framtida val och arbetssökande.

Ebba Sidh
Ebba Sidh, adept i årets mentorskapsprogram. Foto: Isabel Gustavsson Perrona
 

Givande att hjälpa en student hitta rätt

Förutom träffarna mellan mentor och adept så innehåller mentorskapsprogrammet ett antal gemensamma träffar. Träffarna hålls digitalt på Zoom för att möjliggöra för mentorer som bor på andra platser än i Stockholm att delta.

En sådan mentor är alumnen Rickard Ström som just nu bor i Hamburg. Han är doktor i astropartikelfysik och läste sin grundutbildning vid Stockholms universitet. Han valde att bli mentor eftersom han saknade möjligheten att reflektera kring studierna och sin personliga utveckling med en utomstående när han själv var student. Men han tror också att mentorskapet kan vara givande för honom som mentor.

– Jag tror att jag kan lära mig något. Inte säga ”såhär ska du göra”, utan reflektera kring vad som är bäst för någon annan. Om man ska leda personer kan man inte gå på som en bulldozer. Man måste stämma av och fundera på hur den personen bäst kommer till sin rätt. Min mentee har helt andra förväntningar på sin karriär än vad jag hade, och jag ska försöka hjälpa honom att hitta rätt. Det är en jättebra och viktig lärdom.

Rickard Ström
Rickard Ström, mentor i årets mentorskapsprogram. Foto: Privat

Läs mer på su.se/alumn/mentorskapsprogrammet

 

Kontakt

Alumnverksamheten: alumn@su.se

På denna sida