Du har en lång politisk karriär bakom sig, berätta!

‒ Ja, jag har arbetat för Miljöpartiet i över femton år, både inom kommunal- och riksdagspolitiken, och dessutom som tjänsteman på Näringsdepartementet under en period. 2002 – 2006 satt jag i kommunfullmäktige i Stockholms stad och arbetade bland annat intensivt med införandet av trängselskatten. Valåret 2006 kom jag in i riksdagsdagen, en plats jag dock förlorade vid efterföljande val men kom då istället tillbaka till Stockholms kommunfullmäktige som oppositionsborgarråd. 2011 kom jag åter in i riksdagen och fick en plats i Finansutskottet, då min partikollega Maria Wetterstrand valde att avsluta sitt uppdrag. I höstas vann det rödgröna blocket valet och Miljöpartiet fick för första gången i historien vara med och bilda regering. Jag fick kliva in som statsråd på Finansdepartementet och har idag ett fantastiskt spännande och utvecklande uppdrag som finansmarknads- och konsumentminister.

Hur ser du på din roll här på Finansdepartementet?

‒ Varje mandatperiod är som en ny universitetsutbildning - jag lär mig ständig nya saker! Mitt uppdrag som första miljöpartist på den här posten är bland annat att se till att vi möter våra klimatutmaningar genom rätt investeringar och har ett hållbart agerande både på finansmarknaden och i vår roll som smarta konsumenter. Själv cyklar jag till exempel varje dag, året runt, från familjens hem i Älvsjö till min arbetsplats här på departementet – en vinst både för miljön och hälsan!

Miljömedveten uppväxt ledde till forskarkarriär inom biologi

Intresset för miljön, med särskilt fokus på vatten- och Östersjöfrågor, fick Per redan under sin uppväxt då han tillbringade sina somrar med familjen nära naturen och havet i Stockholms skärgård. Han växte upp i Stockholmsförorten Hässelby och gick naturvetenskaplig linje på Södra Latin, där han hade turen att ha en duktig biologilärare som inspirerade honom att vilja studera vidare vid universitetet.

‒ Efter gymnasiet arbetade jag dock först som kock på Stockholmsrestaurangen Peppar under ett par år och läste på Komvux innan jag började på Biologlinjen vid Stockholms universitet 1992. Under min utbildning fokuserade jag på miljö- och samhällsfrågor och studerade även en termin på ett universitet i Scottland inom Erasmusprogrammet, något jag verkligen kan rekommendera - både för språket och möjligheten att bredda utbildningen. Mitt examensarbete handlade om hållbar utveckling och hur våra vägar påverkar miljön. Efter examen gick jag vidare med doktorandstudier, också vid Biologiska institutionen. Jag började som enskild forskare men efter ett tag kom jag med i en intressant tvärvetenskaplig forskargrupp. Vi var ett tjugotal forskare från olika myndigheter och högskolor i ett projekt kring olika miljöstrategiska studier under handledning av miljöforskare Peter Steen. Min forskarkarriär tog dock ett abrupt slut år 2002 då forskargruppens handledare hastigt gick bort och Miljöpartiet ungefär samtidigt kom in kommunalvalet i Stockholms stad och jag fick en plats i Kommunfullmäktige.

Har du något du vill hälsa dagens studenter?

‒ Kompetenser inom hållbarhetsfrågor kommer att bli allt mer viktigt. Det är dessutom ett mycket spännande och dynamiskt utbildnings- och forskningsområde som jag varmt kan rekommendera om du är intresserad av samhällsfrågor och miljö. Har du kunskap inom dessa områden kan jag nog våga lova att du kommer att vara mycket intressant på arbetsmarknaden framöver!