Stockholms universitet

Varför Stockholms universitet?

Vill du skaffa dig en universitetsutbildning av högsta kvalitet och samtidigt leva ett roligt studentliv? Ha nära till intressanta arbetsgivare för att kunna nätverka och förbereda dig inför yrkeslivet? Då har du hittat rätt!

Stockholms universitet rankas bland världens 200 främsta lärosäten och är ett av de 100 högst rankade lärosätena i Europa, enligt flera väletablerade rankningslistor. Här ger vi dig våra främsta anledningar till att plugga hos oss.

 

Ett stort och brett utbildningsutbud

Vi erbjuder 300 program och 1700 kurser på grundnivå och avancerad nivå. Du kan söka fram den utbildning du är intresserad av i vår digitala katalog. Är du nyfiken på vilka ämnen som finns? Ta gärna en titt i vår ämnesguide!

Människor utanför Södra huset en solig höstdag. Foto: Ingmarie Andersson
Foto: Ingmarie Andersson
 

Våra forskare blir dina lärare

Hos oss undervisar lärare som ofta är forskare som du känner igen från media och andra sammanhang. För många av dem är mötet med studenterna en viktig och inspirerande del av jobbet. Det ger dig som student en undervisning baserad på de senaste rönen. Ofta får du även en spännande inblick i forskningen. På sidan Möt våra lärare berättar lärare om varför de väljer att forska och undervisa just här.

En student räcker ett papper till en föreläsande lärare.
Foto: Jens Olof Lasthein
 

Du får plugga i karriärmöjligheternas stad

Som student vid ett huvudstadsuniversitet har du möjligheter att få en spännande och utvecklande karriär, vilken utbildning du än väljer. I Stockholmsregionen finns Sveriges största arbetsmarknad, oavsett om det är hög- eller lågkonjunktur. Stockholm kan verkligen beskrivas som karriärmöjligheternas stad.

 

Lev studentliv, storstadsliv eller både och!

När du pluggar vid Stockholms universitet kan du välja mellan att leva ett klassiskt studentliv, med engagemang i studentföreningar och aktiviteter, och ett internationellt storstadsliv. Du kan förstås göra både och om du vill. Väljer du att engagera dig i studentlivet så anordnas det i stort sett varje dag aktiviteter för studenter, av studenter, vid Stockholms universitet. Enligt företaget Studentums årliga undersökning toppar Stockholm listan för Sveriges bästa studentstad 2023.

Studenter som kramar om varandra och har roligt på campus.
Foto: Jens Olof Lasthein
 

Klimat och hållbar utveckling

Den forskning inom klimat och hållbar utveckling som bedrivs vid Stockholms universitet är internationellt ledande. Om du är intresserad av miljö- och hållbarhetsfrågor finns det många kurser och program med hållbarhetsinriktning att välja mellan.

Färgglada ben vadar genom en översvämning.
Foto: Jonathan Ford/Unsplash
 

Campus med närhet till stad och natur

Stockholms universitet är stort och består av olika campus och områden utspridda över Stockholm. Vårt natursköna huvudcampus heter Frescati och ligger mitt i världens första nationalstadspark. Med buss eller tunnelbana tar du dig till stadskärnan på cirka tio minuter. Ett av våra andra campus, campus Kista, ligger mitt i ett av världens ledande IT-kluster i just Kista norr om centrala Stockholm. I den här filmen får du en inblick i SU:s olika miljöer och vilka ämnen man läser var. 

 

 

 

Bra stöd och hjälp

Om du har dyslexi, adhd eller annan varaktig funktionsnedsättning kan du ansöka om olika stödformer anpassade efter dina behov. Stöd i studieteknik, välmående och hälsa finns också. Målet är att alla studenter ska ha möjlighet att studera på lika villkor.

Läs mer om att studera med funktionsnedsättning, Studie- och språkverkstaden och Studenthälsan.

Studenter i handledning på Studie- och språkverkstaden.
Studenter i handledning. Foto: Jens Olof Lasthein
 

Vistas i en internationell miljö

Du kommer att märka en internationell känsla på våra campus, då cirka tio procent av studenterna kommer från andra länder. På våra 80 internationella program möts studenter från hela världen i föreläsningssalarna. Vi har dessutom utbytesavtal med universitet i 50 länder, vilket ger dig goda möjligheter att tillbringa en del av din studietid utomlands.

Läs mer om att studera utomlands

En buss för internationella studenter utanför Södra huset.
Foto: Ronald Trumpf Nordqvist
 

Så, varför då välja Stockholms universitet?

Det breda utbildningsutbudet, forskningen i världsklass, närheten till både stad och natur, karriärmöjligheterna, studentlivet – vad är viktigt för just dig? Om du vill ha stöd i ditt studieval är du välkommen att kontakta våra studie- och karriärvägledare. För mer inspiration, beställ gärna Stockholms universitets magasin.

Hoppas att vi ses på campus framöver!

Cykel med SU-kasse på Välkomstdagen. Foto: Niklas Björling
Foto: Niklas Björling
 

Kontakt

Studentavdelningen
E-post: 
studentavdelningen@su.se

På denna sida