Stockholms universitet logo, länk till startsida

Nya studenter deltog i välkomstaktiviteter

– Att gå hit idag kändes som en bra sak att göra. Jag är här för att bli pumpad med information, helt enkelt, sa Johan Björkvall, en av många nya studenter som besökte Välkomstdagen den 17 januari.

– Jag har jobbat i fem, sex år och kände att det var dags att börja plugga nu. Det är ett bra steg att ta.

Tillitsfull nykomling

Johan Björkvall var nybliven student på grundlärarprogrammet för årskurs 7-9 med svenska som inriktning. Att han valt att utbilda sig till just lärare berodde på att han såg det som ett sätt att bidra till samhället.
– Jag har inte hört så mycket om Stockholms universitet tidigare men jag känner tillförsikt inför mina studier här.

Lärarstudenten Johan Björkvall på Välkomstdagen. Foto: Karin Persson
Johan Björkvall var ny student på grundlärarprogrammet.

Chans att knyta sociala kontakter

Välkomstdagen ingår i de välkomstaktiviteter som Stockholms universitet anordnar för att nya studenter ska få ta del av viktig, praktisk information inför terminsstart, bli inspirerade och få en chans att knyta sina första sociala kontakter. Dagen bjuder bland annat på ett seminarium i Aula Magna där representanter från universitetets stöd- och serviceenheter samt Stockholms universitets studentkår berättar om IT-tjänster, studie- och karriärvägledning, studenthälsovård, studentliv och mycket annat.

Tips från studentpanelen

Denna välkomstdag fick publiken också möta en studentpanel som delade med sig av tips och erfarenheter.
– Jag var ganska nervös när jag började plugga här, erkände Vania Diaz Gardell, men efter ett tag insåg jag att de flesta frågetecken löser sig med tiden. En sak som kan vara bra att känna till är att det går att få handledning av andra studenter. Dem kan man relatera till på ett annat sätt än till sina lärare.
– Jag skulle vilja rekommendera er att testa studentlivet, sa Natalie Andersson. Det finns många olika typer av kårföreningar här.

Studentambassadören Elin på Välkomstdagen. Foto: Karin Persson
Studenten Elin Hellström var en av moderatorerna på Välkomstdagen i Aula Magna.

Att träffa just kårföreningar och prova på studentlivet fick studenterna chansen att göra några dagar senare, den 21 januari, då det var dags för välkomstmässa i kombination med sociala aktiviteter.

Intresse för träning

En av de föreningar som deltog på mässan i hopp om att värva nya medlemmar var SSIF, Stockholms studenters idrottsförening.
– Vi märker ett stort intresse, i synnerhet bland utbytesstudenter som gärna vill ägna sig åt lagsport, sa Yasmin Runo, Sports Manager med ansvar för all gruppträning och gymnastik hos SSIF.
– Vi hoppas förstås få fler studenter att börja träna hos oss. Vår verksamhet är öppen för alla men som student får du rabatterade priser. Träningsutbudet är stort och några av de mest populära aktiviteterna är gymnastik, bordtennis, badminton och yoga.

Speed-friending och campuspubrunda

I anslutning till mässan anordnade Stockholms universitets studentkår en mycket populär så kallad speed-friending och senare på kvällen var det dags för pubrunda på campus. 

Utöver Välkomstdagen, välkomstmässan och sociala aktiviteter omfattar välkomstaktiviteterna bland annat informationsträffar och introduktionskurs för studenter med funktionsnedsättning, samt introduktion till Biblioteket och Studie- och språkverkstaden.

Text och bild: Karin Persson

Läs mer om välkomstaktiviteter