"Extrajobbet som studentambassadör är jättekul"

Social, engagerad och positiv. Det är några av de egenskaper som kännetecknar en bra studentambassadör, enligt Lindona Hoti. Själv har hon varit ambassadör sedan hösten 2016 och stortrivs med uppdraget.

– Det här är ett av de roligaste extrajobb jag haft. Man är aldrig ensam utan får samarbeta med ett gäng glada och inspirerande människor. Dessutom kan man välja själv när och hur mycket man vill jobba.

Just flexibiliteten är en av de saker som utmärker studentambassadörsjobbet, menar hon. Det går att anpassa sitt engagemang efter hur ens studiesituation ser ut för stunden.

– Men jag rekommenderar att vara framåt och ta för sig av de uppdrag som erbjuds. Ju mer du jobbar desto mer lär du dig.

Studentambassadör Lindona Hoti
Lindona Hoti stortrivs med att vara studentambassadör. Foto: Karin Persson

Dela med sig och inspirera

Lindona har provat på många olika arbetsuppgifter: att jobba på Välkomstdagen för nyantagna studenter, medverka på utbildningsmässor som Saco-mässan, vara vikarie i Infocenter i Studenthuset, ta emot internationella studenter på Arlanda, och besöka gymnasieskolor för att informera om universitetsstudier. Att möta gymnasieelever och inspirera dem till högre studier är en av studentambassadörernas viktigaste uppgifter.

– Vi berättar om våra utbildningar och om hur det är att vara student här på SU, säger Lindona. Om du vill inspirera någon till att hitta sitt framtida yrke kan det vara bra att berätta om dig själv och hur du har gått tillväga. Om du delar med dig av dina egna erfarenheter är det lättare att få personen du pratar med att öppna upp och våga ställa frågor.

Jag tror att man kan ha stor nytta av att ha jobbat som studentambassadör när man ska ut på arbetsmarknaden.

Lindona Hoti

Förberedande utbildning

Alla som blir anställda som studentambassadörer genomgår en förberedande utbildning. Denna utbildning ger bland annat grundläggande kunskaper om Stockholms universitet och de utbildningar som finns här, presentationsteknik och mässbeteende.

– Dessutom får man under introduktionen träffa studentambassadörer som varit med ett tag. Det är jättebra eftersom de kan ge nykomlingarna tips och råd.
Lindona understryker vilken god sammanhållning som råder bland studentambassadörerna. Hon har alltid jobbat tillsammans med en eller flera andra ambassadörer och tycker att hon på köpet har lärt sig mycket om deras olika utbildningar också. Själv läser hon företagsekonomi och kan framöver tänka sig att prova på andra ämnesområden som till exempel IT.

En bra merit på arbetsmarknaden

– Jag tror att man kan ha stor nytta av att ha jobbat som studentambassadör när man sedan ska ge sig ut på arbetsmarknaden, menar Lindona. Det här med att ha skaffat sig vana av att presentera och hålla föredrag tror jag är något som många arbetsgivare uppskattar.

Hon kan inte komma på några nackdelar med jobbet utan rekommenderar den som är intresserad att söka under perioden då rekrytering av nya ambassadörer pågår, under hösten.

– Det här är verkligen ett jättekul extrajobb.

Kontakt

Studentavdelningen

E-post: studieinfo@su.se

Examen och karriär