För dig som är lärarstudent
Grattis till ditt val av utbildning och yrke. Du behövs!

Ny lärarstudent
Du kanske har gått och längtat länge nu. Äntligen är det dags för dig att börja på din nya utbildning. Det kan kännas lite pirrigt. Vi vill att du ska känna dig hjärtligt välkommen, känna dig trygg och få rätt förväntningar på lärarutbildningarna.
Introduktion för lärarstudenter
För att du ska få en så smidig start på din nya lärarutbildning som möjligt är du välkommen att ta del av välkomstaktiviteterna. Det finns välkomstaktiviteter både för de olika lärarutbildningarna och gemensamt för alla nya studenter.
Vi rekommenderar starkt att du tar del av informationen som speciellt gäller för dig som ska läsa till förskollärare och lärare.
Information, välkomstaktiviteter och praktiska tips för en lyckad studietid på din lärarutbildning
Skaffa dig ett försprång genom att redan nu ta reda på vad du behöver ordna med under dina första dagar och veckor på universitetet.
Hitta till lärarutbildningarna på campus
Stockholms universtitets område är stort. Lärarutbildningarna ges vid flera institutioner som ligger på olika delar av campus. För att du ska kunna hitta rätt snabbt finns en karta över lärarutbildningarna.
Du tillhör en programansvarig institution
Välkommen till Stockholms universitet. Du som är lärar- och förskollärarstudent läser många olika ämnen vid flera institutioner. Från och med att du blir antagen till en lärarutbildning tillhör du en programansvarig institution.
Få reda på information om lärarutbildningarna och skillnaden mellan programansvariga institutioner och andra institutioner.
Information om lärarutbildningarna
Schema, litteratur och kursupplägg
För att se ditt schema, kurslitteratur och kursupplägg går du in i utbildningskatalogen och söker fram din kurs.
Du kan även hitta ditt schema via TimeEdit.
Ord och begrepp i universitetsvärlden
Det finns många ord som används i den akademiska världen. Ett flertal kan vara svåra att förstå. Om du vill så kan du se vad de orden betyder. Snart kommer du in i hur orden används.
Under din lärarutbildning
Varje dag är du ett steg närmare din målsättning. Du stöter på utmaningar och får nya möjligheter. Hitta din inre kraft och motivation så hjälper vi dig med det vi kan. Att bli en professionell förskollärare och lärare.
Plugga på distans
Råd till dig som pluggar hemma
Planera din studievecka på Öppen studio
Gör din veckoplanering. Varje måndag via Zoom.
Planera din studievecka på Öppen studio
Digital drop-in på Studie- och språkverkstaden
Snabbhandledning i akademiskt skrivande och studiestrategier. Varje tisdag via Zoom.
Digital drop-in på Studie- och språkverkstaden
Matnyttigt i lunchtid
Informations- och inspirationsföreläsningar. Varje onsdag via Zoom.
Studentliv, få vänner för livet
Som lärarstudent kan du ha en massa skoj, engagera dig på olika sätt, påverka lärarutbildningarna och få nya vänner för livet.
Se vilka möjligheter som finns för ett rikt studentliv
Påverka din studietid – både din utbildning och det sociala
WEBBINARIUM
Onsdag 31 mars 2021 12.15 – 12.45 via Zoom
Påverka din studietid – både din utbildning och det sociala
Matnyttigt
Vill du ha koll på läget? Varje onsdag i lunchtid, kl. 12.15-12.45, bjuder Studentavdelningen på en rad olika informations- och inspirationsföreläsningar. Surfa in och delta, och ät gärna din lunch samtidigt! Smaklig inspirationspåfyllnad!
Verksamhetsförlagd utbildning, VFU
De kurser som du läser i teorin omsätter du också i praktiken. Den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) är kurser som du har på förskolor och skolor. Oavsett vilken lärarutbildning du går på så ingår VFU. Du får därigenom möjlighet att utveckla kunskaper och kompetenser som avser hela lärarrollen.
Se fördjupad information om verksamhetsförlagd utbildning, VFU
WEBBINARIUM
Lärarstudent? VFU-placering – så går det till
Onsdag 3 mars 2021 12.15 – 12.45 via Zoom
Text, ljud, bild och film till din lektion
Du som är förskollärarstudent och lärarstudent har en unik möjlighet att kunna fördjupa dig i och få stöd i hur du kan använda dig av digitalkompetens. Besök Medieverkstan och lär dig mer om text, ljus, bild och film för din framtida yrkesroll.
Utbildningsvetenskaplig kärna
Som lärare behöver du kunna hantera olika situationer. Du behöver kunna förstå skolans betydelse och eleven och elevens möjligheter och förutsättningar vad gäller lärande, utveckling, samspel och delaktighet i skolan. Vissa delar av lärarutbildningarna är därför samma för alla. Den gemensamma benämningen för kurserna som ges till förskollärare och lärare är den utbildningsvetenskaplikga kärnan, UVK.
Ta chansen att läsa utomlands
Drömmer du om att läsa utomlands? Då kan du förverkliga din dröm. Du kan nämligen läsa delar av din lärarutbildning utomlands. Tänk bara på att vara ute i god tid. Kontakta din studievägledare för att veta vad du kan läsa och när det passar in bäst för dig i din lärarutbildning.
Olika sätt att läsa utomlands på lärarutbildningarna
Informationsmöte om studier och praktik utomlands
Datum: Tisdag 25 februari 2020 15.00 – 16.00
Plats: Ekosalen, plan 2 i Studenthuset (Betahuset)
Intressanta bloggar och poddar
Några exempel på poddar och bloggar som finns för dig som läser till lärare är: Bakombokyllan, Barnpsykologerna, Bildningspodden, Lek och språk, Samspel och socialt klimat och Skoljuridik.
När din lärarutbildning är klar
Vad skönt för dig att du är klar! Steg ett är nu att du ansöker om att få ut din examen. I steg två ansöker du om att få ut din förskollärar- eller lärarlegitimation. Du är efterlängtad på arbetsmarkanden! När du har jobbat som förskollärare eller lärare ett tag kanske du funderar på kompetensutveckling, forskning och karriär. Då finns vi här för dig igen.
Få inspiration
Möt flera alumner och gå med i alumnnätverket vid SU
Några berättar varför
Tips från årets lärare 2020
Jimmy Askelius, mellanstadielärare
Gabriella Nylén Zitting, gymnasielärare
Utbildningsradion, tips och råd
Lärarlegitimation och examen
Grattis! Nu när du är klar med din förskollärar- eller lärarutbildning är det dags för dig att ansöka om att ta ut din förskollärar- eller lärarexamen.
● Förskollärarexamen
● Grundskollärarexamen ( F-3, 4-6, fritidshem)
● Ämneslärarexamen ( 7-9, gymnasieskola)
● Yrkeslärarexamen
Läs hur du gör för att få ut din examen
För att få ut din lärarlegitimation behöver du vända dig till Skolverket.
Så gör du för att få din lärarlegitimation, se Skolverket
Du är nästan klar och vill bli behörig.
Nya utmaningar och kärriärvägar för lärare
Om du känner att du vill utvecklas ytterligare och göra karriär så finns många möjligheter.
Kompetensutveckling när du redan har din lärarlegitimation
Nu när du redan har en lärarlegitimation och vill bredda eller fördjupa dig ytterligare så har du ett flertal alternativ för att förverkliga din egen väg.
Lärarutbildningens nyhetsbrev
Få tips om vidareutbildning och forskning som rör skola och lärande genom att prenumerera på Lärarutbildningens nyhetsbrev.
Forskarutbildning inom lärarutbildningarna
Om du är intresserad av att börja forska inom lärarutbildningarna så är det möjligt vid Stockholms universitet. Flera institutioner bedriver forskning och har forskarutbildning inom lärarutbildningarna.
Kontakt
Har du frågor och funderingar kring din lärarutbildning? Ta då kontakt med studievägledarna som är experter på lärarutbildningarna.
Kontaktinformation till studievägledarna som jobbar med lärarutbildningarna
Senast uppdaterad: 20 januari 2021
Sidansvarig: Lärarutbildningarna vid Stockholms universitet