Stockholms universitet logo, länk till startsida

Läs vissa delar utomlands

Som lärarstudent kan du ta chansen att lära dig ett nytt språk, uppleva en ny kultur och skaffa vänner för livet runt om i världen.

En man som promenerar och väntar.
Foto: Doug Olson, Mostphotos
 

Du har världens möjligheter

När du är lärarstudent har du möjlighet att läsa kurser och att göra praktik utomlands. Det kan vara väldigt givande. De flesta som läser eller praktiserar utomlands vittnar om att de växer som människor, blir säkrare och att de dessutom har en liten extra krydda i sitt CV. Ta reda på vad du vill med din utlandsvistelse och kolla upp hur du kan göra.

Var ute i god tid.

 • Du kan studera en eller två terminer utomlands. De programansvariga institutionerna har avtal med ett femtiotal högskolor och universitet. Avtalen gäller framför allt i Europa men även i Nordamerika, Australien, Japan och övriga delar av världen. Vänd dig till din institution för att höra vilka möjligheter som finns att studera utomlands via deras avtal.
  Kontaktuppgifter till utbyteskoordinatorer vid institutionerna
   
 • Du kan åka via Stockholms universitets centrala avtal. Centralt kan man studera utomlands via studentutbyte och fältstudier. 
  Utlysningar som sker centralt vid SU
   
 • Du kan göra din VFU utomlands. Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik (MND), Institutionen för språkdidaktik (ISD) och Förskollärarprogrammet vid Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen (BUV) ger dig möjlighet att genomföra din VFU utomlands. Det är olika förutsättningar beroende på var du befinner dig i din utbildning.
  Information om VFU utomlands
   
 • Du kan åka via Mindre Fältstudiestipendier, MFS. Sida ger genom sitt Minor Field Studies-stipendium möjlighet för studenter att tillbringa minst åtta veckor i ett utvecklingsland för att utföra en mindre fältstudie som underlag för en kandidat-, magister- eller masteruppsats.
  Se när du kan ansöka och vad som gäller för MFS
 

Hur har de andra haft det? Några studenter berättar om hur det är att läsa utomlands.

Ta del av andras erfarenheter

Berättelser från VFU utomlands

Få tips. När grundlärarstudenten Valeria skulle göra sin andra verksamhetsförlagda utbildning tog hon tillfället i akt och åkte till Moçambique. Du som funderar på att göra din VFU utomlands kan här låta dig inspireras av hennes reseberättelse.

Läs artikeln: VFU i Moçambique ett fint sätt att utvecklas

Spännande VFU-upplevelse i Nya Zeeland. Vera Forsby läser till grundlärare i förskoleklass och årskurs 1-3 vid Stockholms universitet. Hösten 2018 gjorde hon sin tredje verksamhetsförlagda utbildning i Nya Zeeland. Att göra sin praktik utomlands är en ovärderlig erfarenhet, menar Vera.

Läs en inspirerande reserapport från "down under"

Singapore. Ida Jia-Qi Zhang som läser på Grundlärarprogrammet 4-6 har tidigare rest mycket i Asien och pratar mandarin. Däremot hade hon inte varit i Singapore tidigare så när hon fick reda på att man kunde få göra verksamhetsförlagd utbildning (VFU) i Singapore så sökte hon dit.
Läs artikeln: Ida gjorde VFU i Singapore

Berättelser med självständigt arbete

Nya insikter. Carina Inge gjorde sin datainsamling i USA till sitt självständiga arbete inom Förskollärarprogrammet, som ges vid Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet.
Läs artikeln: Carina samlade data till sin uppsats i USA

Examensarbete på Irland. Studenterna Elin Tegström och Mikaela Winsnes från Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i fritidshem gjorde höstterminen 2018 datainsamling för sitt examensarbete på Irland. Datainsamlingen mynnade ut i ett examensarbete med titeln “Anybody, anywhere, in any way, can do after school in Ireland”. En observationsstudie om policy enactment på ett irländskt fritidshem.
Läs artikeln: Examensarbete på ett irländskt fritidshem

Berättelse från Erasmus

Vill bo i Spanien. Kerstin Cronholm är nyexaminerad ämneslärare i spanska och engelska. Vårterminen 2018 var hon i Zaragoza i Spanien som Erasmusstudent. Hon är glad och tacksam att hon fick den chansen att plugga utomlands.

Läs artikeln: Att plugga i Zaragoza gav mersmak

Utomlands med stipendium

En resa att minnas. Grundlärarstudenten Helena Nilsson sökte ett Minor Field Studies-stipendium och fick åka till Chile för att samla material till sitt uppsatsskrivande. Det blev en oförglömlig resa med många möten i en helt annan vardag.

Läs artikeln: Två oförglömliga MFS-månader i Chile

 

Hur gör man för att åka utomlands?

Central sida för att se vart man kan åka och hur man kan gå tillväga

 

På denna sida