Studentekonomi
Kanske är studieperioden den första gången du ansvarar för din egen ekonomi. Då finns det en hel del saker som kan vara bra att tänka på.
På den här sidan hittar du tips om hur du klarar studentekonomin, information om Centrala studiestödsnämnden (CSN) med mera.
CSN
Det vanligaste sättet att finansiera sina studier är via statliga studiemedel från CSN, Centrala studiestödsnämnden. Studiemedlen består av en lånedel och en bidragsdel.
Extrajobb
Ett sätt att dryga ut kassan är att jobba extra vid sidan av studierna. Ett extrajobb kan dessutom vara bra för ditt CV och gynna din framtida karriär. Här kan du läsa mer om att hitta jobb under studierna:
Universitetet anställer varje år ett antal studentambassadörer. Läs mer på su.se/studentambassador.
Fribelopp
Om du får lån eller bidrag för studier finns det en gräns för hur stora inkomster du får ha innan ditt studiemedel påverkas. Den gränsen kallas för fribelopp. Läs om vad som gäller för dig som har studiemedel eller studiestartsstöd på CSN:s webbplats:
Jämkning
Studenter som bara jobbar på lov och helger kan ansöka om jämkning för att rätt skatt ska dras av från lönen.
Läs mer om jämkning på Skatteverkets hemsida
Stipendier
Som student, doktorand eller forskare vid Stockholms universitet kan du ansöka om stipendier från universitetets stipendiestiftelser.
Gör en budget
För att få bättre koll på din ekonomi kan du göra en hushållsbudget. På Konsumentverkets hemsida kan du ta hjälp av verktyget Budgetkalkylen.
Studentrabatter
Som student kan du få tillgång till en mängd rabatter via Studentkortet, Mecenat och WeStudents.
Bostadsbidrag
Du som är under 29 år kan ha rätt till bostadsbidrag. Läs mer om vad som gäller på Försäkringskassans hemsida.
Bostadsbidrag till unga (under 29 år)
Kontakt
Studentavdelningen
E-post: studentavdelningen@su.se
Senast uppdaterad: 16 september 2024
Sidansvarig: Studentavdelningen