– Jag är här för att se vad Stockholms universitet är för något, sa 20-årige Hugo Sandell som blivit antagen till en kurs i spanska, ett språk han vill fördjupa sig i efter att ha bott i Spanien ett halvår.
– Det är första gången som jag pluggar här på riktigt, tidigare har jag gått en kvällskurs men då var jag inte så engagerad.
Att Hugo Sandell valt just Stockholms universitet beror på att han är uppvuxen här och att det därför känns praktiskt.

Förväntningar på hög kvalitet

Samma sak gällde 19-åriga stockholmaren Therese Scocco som ska börja läsa historia.
– Min kusin pluggade här så jag har hört lite om Stockholms universitet, berättade Therese. Det ska bli kul att studera och utbildningen kommer nog att hålla en hög kvalitet. Jag kom hit idag för att få lära mig lite mer om universitetet eftersom jag inte har någon större koll.
Både Hugo och Therese kunde tänka sig att engagera sig i studentaktiviteter, lite beroende på hur mycket pluggande det blir.

Prorektor Hans Adolfsson uppmanade i sitt välkomsttal studenterna att ta vara på studietiden och se till att ha roligt. Han underströk hur meningsfullt det kan vara att skaffa sig en kontaktyta inför sitt framtida arbetsliv.

Fängslande om annorlunda undervisningsteknik

Många besökare fängslades av den tidigare studenten (alumnen) Daniel Barkers föreläsning om en modern och annorlunda undervisningsteknik, The Flipped Classroom eller ”det omvända klassrummet”. Daniel Barker är gymnasieläraren i matematik och fysik som för tio år sedan bestämde sig för att flytta fokus från sin egen undervisning till elevernas lärande med hjälp av IT. För sin undervisningsteknik har han belönats med Kungliga Vetenskapsakademiens pris.
Daniel Barker spelar in sina föreläsningar så att eleverna kan titta på dem i förväg.
– Det är superviktigt att förbereda sig inför föreläsningarna; jag skulle faktiskt säga att det är den enskilt viktigaste faktorn för att lyckas med sina studier, svarade Daniel Barker på frågan om vad han skulle ge för råd till nya studenter.
– Utnyttja de digitala resurser som finns. Sök efter andra föreläsningar om ämnet på nätet som ett komplement till den föresläsning du ska på. Skapa en Facebook-grupp med dina kurskamrater så att ni kan förbereda er tillsammans.

Viktigt att ställa frågor

Daniel Barker tyckte även att det är viktigt att studenterna ställer så många frågor som möjligt och att de försöker hitta själva kärnan i ämnet de ska läsa. Vad går ämnet ut på och varför ska de lära sig det?
När han tänkte tillbaka på sin egen tid som student vid Stockholms universitet tyckte han att han borde ha varit mer ödmjuk.
– Jag borde ha letat efter mer information och ställt fler frågor. Det är nyttigt och roligt att fundera på något som ligger utanför ens egen horisont.

Efter den informationsspäckade Välkomstdagen hade de nya studenterna möjlighet att få en provsmak av studentlivet på campus eftersom det anordnades en pubkväll på fakultetspubarna.
– Följ med! Det kommer att bli roligt, lovade studentkårens vice ordförande Anna Wallgren.

Text: Karin Persson
Foto: Eva Dalin