Jag läser på socionomprogrammet vid Institutionen för socialt arbete.
 


FRÅGOR OCH SVAR:

 

 

SOCIONOMYRKET

Fråga: Hej. Funderar på socionomyrket men är osäker på hur det är med jobb? Inom vilka områden kan man jobba? Ingår praktik i utbildningen? Vad är det bästa/sämsta med att läsa till socionom? Tacksam för svar! Hälsningar, Caroline.

Svar: Hej Caroline! Bra frågor. När det kommer till jobb så finns det många möjligheter och arbetsmarknaden ser god ut. Man kan kort sagt jobba med allt som har med socialt arbete att göra, finns hur mycket som helst. Människor i alla åldrar, på skolor och på sjukhus, på olika sorters hem, inom politik, på sjukhus eller på skola, inom organisationer, ja med hur mycket som helst! Praktik ingår, det sker under den femte terminen. 

Bästa: Att kunna få arbeta med det man brinner för och älskar. 
Sämsta: Att läsa till socionom och arbeta med socialt arbete innebär också att det många gånger kan vara psykiskt påfrestande. Man är med om en hel del, men vet man varför man är där och brinner för det man gör så ser man också det positiva i det negativa :) Hoppas jag kunde svara på dina frågor. Kram!

________________________________________________________________________________

STUDENTLIVET

Fråga: Hejsan! Hur är studentlivet på SU? hur är klassen på socionomprogrammet? Är det inte tråkigt utan nollning?

Svar: Hej! Bra frågor du ställer, angående studentlivet har jag faktiskt fått en del frågor om. Stockholm är en storstad med mycket att erbjuda. "Studentlivet" finns absolut, men man kan säga att studentlivet kommer inte till dig, utan det är du som får ta dig till studentlivet. Man måste nog vara lite förberedd på att det inte exakt ser ut som i småstäderna. Jag tror att Stockholm o Stockholms universitet ger dig möjligheten till att "skräddarsy" ditt egna vis att studera och leva. Det finns jobberbjudanden, fritidssysslor, vänner, "studentliv" o allt möjligt, som man själv kan välja bland för att skapa den perfekta kombinationen av det slags liv man vill ha i samband med sina studier. Hur man gör är upp till en själv :)

Angående nollning är det olika, vissa vill ha det och vissa inte, vi hade ingen nollning dock. Klasserna är bra, runt 25-30 elever i varje klass. Föreläsningarna har man dock med alla som går i samma termin som en själv. Hoppas att du fick svar på dina frågor, annars är det bara att höra av sig! / Yasamin

________________________________________________________________________________

VILKEN GYMNASIELINJE?

Fråga: Hej Yasamin! Jag är en tjej på 15 år som också har ett väldigt stort intresse för barn och ungdomar när det gäller socialt, jag undrar vilken gymnasielinje du valt för att sedan fortsätta? /Melisa

Svar: Hej Melisa! Vad kul att du är intresserad! Jag gick natur, tips från mig är att välja den linje på gymnasiet som du känner passar dig och dina intressen bäst. Jag var nöjd över mitt val, och det hindrade mig inte att söka till det program jag brann för efteråt. Kolla bara med din studievägledare för att se om du blir behörig eller inte, hur du isåfall gå till väga. Lycka till! Mvh, Yasamin 

________________________________________________________________________________

HUR LÅNG ÄR UTBILDNINGEN?

Fråga: Hej! Tänkte fråga om utbildningen lite, hur många år är det? Vad finns det för arbetsmöjligheter utomlands och måste man komplettera sin examen då? 

Svar: Hej! Utbildningen är på 3,5 år, efter det får man en Socionomexamen. Arbetsmöjligheterna utomlands är i min åsikt oändliga. Socialt arbete finns överallt på klotet, olika form och vis. Vill man jobba på en annan stans än i Sverige är det helt upp till en själv om vad man vill inrikta sig inom och vart, hur man vill jobba. Tips är att åka dit man är intresserad av och se hur det ligger till. Vad jag vet så behöver man inte komplettera sin examen, kanske enstaka länder. För att veta mer, kontakta: studievagledare@socarb.su.se //Med vänlig hälsning, Yasamin
________________________________________________________________________________

EFTER STUDIERNA

Fråga: Hej Yasamin, Vad tycker du om programmet? Kan man jobba med politik om man pluggar socionomprogrammet? och vilka alternativ finns det om man vill plugga vidare?
MVH, Ali

Svar: Hej Ali! Jag tycker mycket om programmet, en bred utbildning där man läser om välfärdssamhället, socialt arbete på olika nivåer med olika inriktningar, forskningsmetodik, psykologi, sociologi, relevant juridik osv o med detta kommer politiken också. Socialt arbete har ju en politisk kärna, hur socialt arbete ser ut och är format är utefter den politik o de diskurser som råder i samhället. Frågar du mig är det här programmet är ytterst relevant om man vill arbeta inom politiken senare! :)

Efter kandidat kan man studera på avancerad nivå (master) och därefter på forskarnivå(doktorsexamen). För mer specifika svar ang vidare utbildning rekommenderar jag att kontakta institutionens studievägledare: studievagledare@socarb.su.se eller ringa; 08-162325. 
Hoppas jag kunnat ge dig ett bra svar! Med vänlig hälsning, Yasamin

___________________________________________________________________________
LITTERATUR

Fråga: Hej, hittade litteraturlistan för vt-17 första terminen och det är 6-13 böcker per delkurs på 7,5 hp! Köper man alla böcker? Och blir det inte jättemycket att läsa- hinner man med allt?

Svar: Hej Alexandra! Jag förstår din oro, jag blev också lite chockad till en början! Litteraturlistan är oftast lång, men det man kan tänka på är att vi inte läser till exempel 13 hela böcker från början till slut. Det är oftast delar av böcker, vissa kapitel osv. Sedan beror det helt på studenten o studietekniken. Ibland blir det mycket läsning. Dock har vi föreläsningar (icke obligatorisk närvaro) och seminarium (obligatorisk närvaro) där kursens o böckernas innehåll tas upp osv. Så varje föreläsning vi går på baseras på det man bör ha läst. Vissa väljer att köpa alla böcker och endast plugga in dem, vissa går endast på föreläsningarna och köper de böcker som är absolut viktigast, vissa läser allt och går på alla föreläsningar osv. Det är mycket upp till var o en och hur man själv väljer att lägga upp det. En-två kurser in i programmet hittar man sin egen "stil" :). Jag själv lägger mest fokus på seminarium och föreläsningarna!
Ha det bra! /Yasamin

___________________________________________________________________________

ÅLDERSFÖRDELNING

Fråga: Tja! Jag undrar bara om åldersfördelningen. Jag är lite äldre men funderar på att omskola mig. Är det mest folk mellan 19 och 25 som läser programmet? / Britta

Svar: Hej Britta! Kul att du är intresserad av Socionomprogrammet. När det kommer till åldersfördelning så måste jag säga att det är väldigt blandat, om jag inte gissar helt fel är majoriteten någonstans mellan 21-29 år. Sedan finns det självklart både äldre och yngre, däribland personer som också valt att omskola sig, eller som har familj och barn osv. :) Hoppas att jag kunnat svara på dig fråga! Kram, Yasamin