Jag studerar Kriminologi vid Kriminologiska institutionen.

 

 

FRÅGOR OCH SVAR:

 

VILKA KURSER ÄR BRA ATT KOMBINERA MED KRIMINOLOGI?

Fråga: Hej, jag sökte kursen Kriminologi 1 på Stockholms universitet men kom inte in. Jag kommer att söka till våren igen eftersom jag så gärna vill läsa kriminologi. Har du tips om andra kurser inom området som jag skulle kunna söka? Vill så gärna bara få in en fot! /Tove


Svar: Hej Tove, det var tråkigt att höra. Du kan trösta dig med att kriminologi är ett tvärvetenskapligt ämne som tillämpar perspektiv och förklaringsmodeller från flera olika ämnen såsom sociologi, psykologi, juridik, statsvetenskap, rättssociologi m.m. Om du inte skulle komma in till våren så kan du med fördel söka dig till något av dessa.

Lycka till! Vänlig hälsning, Albin

____________________________________________________________

LÄSTES ALLA KURSER VID STOCKHOLMS UNIVERSITET?

Fråga: Hej Albin! Såg att du hade skrivit att du kombinerat kriminologikurserna med rättspsykologi och rättssociologi. Läste du dessa kurser på Stockholms universitet eller vid ett annat lärosäte? Mvh Ellen

Svar: Hej Ellen! Tack för din fråga. Jag läste rättssociologi (Lunds universitet) och rättspsykologi (Högskolan i Kristianstad) parallellt på halvfart, distans. Det fungerade bra att kombinera dessa. 

Om du inte vill läsa på distans så ger Stockholms universitet kvällskurser i rättspsykologi på halvfart, flera av mina kurskamrater på kriminologin läste dessa. Skickar med länkar nedan. Allt gott/ Albin

https://sisu.it.su.se/search/info/PS1155

https://sisu.it.su.se/search/info/PS2255

____________________________________________________________

HUR ÄR SAMMANHÅLLNINGEN I KLASSEN?

Fråga:  Hej! Hur är sammanhållningen om man endast läser fristående kurser? Får man kompisar ändå (naturligt) eller måste man kämpa och vara med i olika organisationer på universitetet för att få vänner? Hur gamla är majoriteten av de som studerar t.ex Kriminologi 1? Mvh Darya

Svar: Hej Darya. Tack för dina frågor! Jag tycker sammanhållningen är bra, varje kurs är ändå ett halvår och du träffar inte sällan på samma personer på olika kurser då de flesta läser ungefär samma saker. Mina studier har gett mig vänner för livet och jag har inte engagerat mig i föreningar, så det är absolut inget krav.

Snittålder är svårt att uppskatta men jag skulle säga att de flesta är mellan 20-26. Jag hoppas mina svar kan vara till någon hjälp.

____________________________________________________________

HUR ÄR LÖNEN FÖR KRIMINOLOGER?

Fråga: Hej Albin! Det känns som att utbildningen endast leder till lågbetalda jobb (så som jag läst på internet). Kan du berätta lite mer om jobbet efter studierna? Mvh Darya

Svar: Hej Darya. Om vi ser till SCB:s lönestatistik för sociologer m.m. (finns ingen specifikt för kriminologer) så är snittlönen 38 000 för de som har tre års eftergymnasial utbildning (http://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/lonesok/Search/?lon=sociolog). Det finns givetvis stora variationer inom gruppen och en kandidatexamen i kriminologi är ingen garant för att du får ett arbete med en lön på 38 000 kr, det är nog få förunnat. Jag skulle inte ta dessa siffror allt för seriöst men det var det bästa underlag jag kunde hitta. Den ekonomiska aspekten har inte varit särskilt viktigt för mig personligen och det finns förmodligen utbildningar som ger bättre avkastning.

____________________________________________________________

FÖRKUNSKAPER OCH FÖRBEREDELSER INFÖR STUDIER I KRIMINOLOGI

Fråga:  Hej! Var det ett problem att komma in på kandidatkursen? (studievägledaren sa att det är många som söker till denna) Har du tips på hur jag kan förbereda mig inför kursen Kriminologi 1 som startar i vår? Behöver jag ha några förkunskaper? 

Svar: Hej! Det är svårt att säga huruvida det är lätt eller svårt att komma in på kandidatkursen, det beror lite på hur du presterar på Kriminologi I och II. På Kriminologi I antas ca 200 studenter jämfört med ungefär 30 studenter på kandidatkursen. Men det ska också sägas att långt ifrån alla som läser Kriminologi I har en ambition att ta en kandidatexamen i ämnet. Jag föreslår att du testar en termin, känner du att det är roligt så kommer du säkert också anstränga vilket kommer synas i dina betyg.

Kriminologiska Institutionen har släppt ett antal miniföreläsningar kring olika ämnen. Dessa ger en inblick i kriminologiska frågeställningar och kan fungera som en förberedelse för dina studier. Se länk nedan:

https://www.criminology.su.se/forskning/miniföreläsningar/miniföreläsningar

____________________________________________________________

HUR SVÅRA ÄR STUDIERNA I KRIMINOLOGI?

Fråga: Hej! Jag har tänkt att studera kriminologi på grundnivå på SU och undrar hur svåra studierna är i jämförelse med andra program t.ex ingenjör, lärare, socionom? Är det mycket som är på engelska? (föreläsningar/kurslitteratur) Klarar man sig med endast svenska? /Darya

Svar: Hej Darya och tack för din fråga! Stockholms Universitet erbjuder inget kandidatprogram i kriminologi. Däremot kan du plocka ihop din egen kandidatexamen i kriminologi. Då läser du tre terminer kriminologi och tre terminer av något annat ämne du intresserar dig för. Själv läste jag sociologi, rättssociologi och rättspsykologi.

Eftersom jag endast har läst kriminologi samt de ämnen som jag listade ovan så har jag svårt att avgöra hur lätt eller svårt det är i förhållanden till andra ämnen. Jag tror att det handlar om intresse och kanske i viss mån förkunskaper. Själv hade jag nog haft problem med att klara en ingenjörsutbildning :)

När det kommer till språket så är i princip all undervisning på svenska men merparten av kurslitteraturen är på engelska. En viss läsförståelse när det kommer till engelska är alltså nödvändigt men den kommer så klart att förbättras under utbildningens gång då du hela tiden läser och analyserar engelska texter.

Lycka till med dina studier!
Vänligen, Albin Stenström.

____________________________________________________________