Jag studerar masterprogrammet i nationalekonomi vid Nationalekonomiska institutionen.

 

FRÅGOR OCH SVAR:

 

 

KANDIDATUPPSATS I NATIONALEKONOMI

Fråga: Hej Hulda! Jag läser både på KTH och SU. Läser nu Nationalekonomi II och hoppas att jag kommer in på kandidatuppsatsen i nationalekonomi på SU. Min fråga är: hur svårt är det att komma in? Det är sagt att man rankas efter hur många A och B man har på macro/micro I och II. Då jag studerar dubbelt tror jag inte att jag kommer få högre än C på kurserna. Är mina chanser att komma in på kandadatuppsatsen väldigt låga eller kan det vägas upp av att jag har mycket meriter så som studier, jobb och olika engagemang? Tack! /August Isacsson

Svar: Hej August. Det är lite tuffare att komma in på kandidatuppsatsen om man läser fristående kurser än om man läser ett program, eftersom när man läser ett program så får man garanterad plats. Så det är som du säger, de som har de högsta betygen av alla som ansöker via fristående kurser kommer in. Men det betyder inte att du måste endast ha A och B, jag hade själv även några C och D, men jag hade också några A och B för att väga upp det.

Tänk på att du måste också ha skrivit vissa kurser för att komma in: Intermediate Micro, Intermediate Marco och Empirical Methods I; mer info här:

https://sisu.it.su.se/search/info/EC6902

Jobberfarenhet och engagemang utanför studierna spelar tyvärr ingen roll i antagningsprocessen, men övriga studiemeriter kan göra det. Jag kan rekommendera att skriva uppsatsen på hösttermin, det brukar i allmänhet vara färre som väljer att skriva sin uppsats då! :) Annars är det svårt att garantera självklart, men du har absolut chans att komma in även om du inte har A och B i allting.

Hoppas det svarade på dina frågor. /Hulda

__________________________________________________________________

KLARA TENTAN UTAN ATT LÄSA KURSLITTERATUREN?

Fråga: Hej! Jag undrar angående Nationalekonomi 1 (alltså allra första grundkursen). Kan man klara kursen enbart med att gå på föreläsningar/övningar? Jag har ett jobb, och tänker att jag kanske inte hinner läsa allt i boken också. /Tara

Svar: Hej Tara. Jag skulle inte rekommendera att plugga kursen helt utan att läsa kurslitteraturen men jag kan ändå tänka mig att det finns möjlighet att du klarar tentan och duggorna utan den. Tentorna ska inte inkludera material utöver det som tas upp på föreläsningarna, men ifall något tas upp på föreläsningarna som du inte riktigt förstår så kompletterar litteraturen mycket med information. Så jag skulle rekommendera att du har tillgång till litteraturen, men du behöver nog inte vara superstressad ifall du inte hinner läsa allt inför tentan.

Ett tips är att också plugga på gamla tentor och duggor, du kan även fråga din studieadministratör, Karin Blomqvist för NEK 1, efter att få se tidigare studenters svar, jag brukar alltid göra det och tycker att det hjälper supermycket!

Hoppas det svarade din fråga och lycka till med studierna!

Vänliga hälsningar, Hulda.

__________________________________________________________________

TIPS FÖR ATT KLARA NATIONALEKONOMI I

Fråga: Hej! Jag ska börja studera nationalekonomi, jag undrar om du kan dela med lite tips på hur man kan klara kursen? Eller bra böcker man ska läsa ? Eller nånting annat som kan hjälpa. Tacksam för svar. /Turaj

Svar: Hej Turaj. Jag vet inte riktigt vad jag kan ge för tips förutom att du bör läsa kurslitteraturen och gå på både föreläsningarna och seminarierna :) Litteratur utöver kurslitteraturen behövs nog inte. Nationalekonomi I är ganska teoretisk så den inkluderar inte jättemycket matte, så mitt största tips är bara att läsa kurslitteraturen och sedan inför tentan/duggorna så får du träna på gamla tentor och duggor.

Hoppas det svarade din fråga och lycka till med studierna! :)

Vänliga hälsningar, Hulda.

__________________________________________________________________

KUNSKAPER I ENGELSKA

Fråga: Hej Hulda. Jag är 37 år och vill börja studera på Stockholms universitet. Jag sökte till Kandidatprogram i företagsekonomi. Jag är behörig men vet inte än om jag blir antagen. Jag har inga erfarenheter inom området och har aldrig jobbat med det.

Min fråga är, kan jag klara av utbildningen om jag inte är bra på engelska, eller måste jag ha goda kunskaper i det engelska språket? Med vänlig hälsning, Linda.

Svar: Hej Linda! Generellt sett behöver man inte jobberfarenhet för att komma in på ett kandidatprogram, utan urvalet baseras på gymnasiebetyg och/eller resultat från högskoleprovet. Jag kan inte riktigt svara på frågan om engelska då jag inte har studerat just det programmet själv, men jag kan hänvisa till programmets studievägledare: studievagledare@sbs.su.se Det verkar som att vissa kurser är på svenska och vissa kurser på engelska, sen kan jag tänka mig att en del kurslitteratur kan vara på engelska som den är i nationalekonomin. På företagsekonomiska institutionens hemsida står det att Engelska B/6 krävs för den särskilda behörigheten och mitt tips är att du hör av dig till studievägledarna och kollar upp det. Lycka till!

Vänliga hälsningar, Hulda Hardardottir.

__________________________________________________________________

MATEMATIK INOM PROGRAMMET

Fråga: Hej Hulda, hjälper det att man har studerat Algebra och Analys I på universitetsnivå för att komma in på masterprogrammet? /Fatima

Svar: Hej Fatima! All utbildning är självklart meriterande på något sätt och denna kurs är först och främst förberedande för dig för utbildningen. Masterprogrammet innefattar ganska mycket matematik och därför är första obligatoriska kursen i programmet en matematikkurs. Mer information om kursen hittar du här: www.ne.su.se/english/education/2.3645/master-s-programme-in-economics/course-information-master-autumn-term/mm1005-mathematics-for-economic-and-statistical-analysis
Denna kurs tror jag du skulle vara väl förberedd för ifall du har läst Algebra och Analys I. 

Vänliga hälsningar, Hulda Hardardottir.

__________________________________________________________________

HUR SVÅRT ÄR DET ATT KOMMA IN PÅ MASTERPROGRAMMET?

Fråga: Hej Hulda! Hur svårt är det att komma in på masterprogrammet i nationalekonomi på SU? Vad ne.su.se säger krävs det att man minst har 30 hp med betyget B. Finns det någon möjlighet att komma in ifall man inte skulle uppnå det kravet? /Jaqueline

Svar: Hej Jaqueline! Det är tyvärr ganska svårt att komma in på masterprogrammet i nationalekonomi vid SU. Först och främst på grund av att efterfrågan är så otroligt hög. Om jag minns rätt så ansökte 500-600 studenter i år och endast ca 50 fick en plats. Så det beror på hur bra betyg de övriga sökande har. Det finns absolut en chans, men mitt tips är dock att försöka få så höga betyg som möjligt.

Jag kollade upp behörighetskravet på masterprogrammets hemsida, och så här står det:

"Särskild behörighet: Kandidatexamen omfattande 60 högskolepoäng i nationalekonomi varav 30 hp på lägst förkunskapsnivå B. Engelska B/Engelska 6."

Förkunskapsnivå B betyder i detta sammanhang att man måste ha studerat 30 hp i nationalekonomi på fortsättningskursnivå, det vill säga högre nivå än en grundkurs. Det har alltså inget att göra med betyget. Hör av dig om du har någon till fråga!
Vänliga hälsningar, Hulda Hardardottir.

__________________________________________________________________

UTBYTESSTUDIER I JAPAN

Fråga: Hej Hulda! Hur var det att plugga i Japan? Vad läste du där? Vad är den största skillnaden jämfört med att studera i Sverige? Mvh Eric.

Svar: Hej Eric! Det var verkligen intressant att plugga i Japan, absolut ett av de bästa besluten jag tog under min studietid. Jag åkte dit på utbyte under min 4:e termin genom centrala avtal vid Stockholms Universitet, mer information om utbytesstudier hittar du här: www.su.se/utbildning/studera-utomlands/hur-söker-jag/

Jag studerade ett program som heter JTW, eller "Japan in Todays World", vilket var ett utbytesprogram på engelska vid Kyushu University. Jag läste kurser som exempelvis japansk ekonomi, japansk historia och japansk sociologi, men jag pluggade även en grundkurs i japanska. Den största skillnaden mellan att studera i Japan jämfört med i Sverige är först och främst kulturen och språket. De flesta kurserna är på japanska och i Fukuoka där jag pluggade pratade väldigt begränsad andel av befolkningen engelska. Detta tyckte jag dock gjorde upplevelsen ännu mer intressant och rolig! Hoppas detta svarade dina frågor. Vänliga hälsningar, Hulda Hardardottir.

__________________________________________________________________