Eduard började arbeta som studentambassadör vid Stockholms universitet år 2010. En annons hade väckt hans intresse och efter att ha varit på intervju på Studentavdelningen blev han erbjuden den avlönade rollen. Under en heldagsutbildning fick han och de andra nyblivna ambassadörerna veta vad som förväntades av dem. De fick lära sig de praktiska detaljerna kring tjänsten och även öva på presentationsteknik.

Lärde sig i snabb takt

– Mitt första uppdrag blev att följa med till en skola i Vallentuna, berättar Eduard. Sedan provade jag på en massa andra uppdrag i snabb takt: bokbord, presentationer och minimässor. Det var intensivt och bra. Man lär sig fort när man får prova på alla moment och blir trygg i rollen.
Den vanligaste uppgiften för en studentambassadör är att åka till gymnasieskolor för att informera och inspirera till studier vid Stockholms universitet. Sedan kan man även arbeta på universitetets olika evenemang som till exempel Öppet hus och Välkomstdagen, samt i monter på utbildningsmässorna SACO-mässan, Bazaren och Kunskap & Framtid.
– Det är ett givande och viktigt arbete, menar Eduard. Man hjälper människor att göra kloka och välgrundade val och man utvecklas själv som människa. Jag har bara positiva erfarenheter av jobbet.

Kontakt med många människor

Utöver kontakt med gymnasieelever och andra presumtiva studenter innebär studentambassadörsrollen kontakt med många olika yrkesgrupper: andra studentambassadörer, medarbetare vid Stockholms universitet och administrativ personal på gymnasieskolor och folkhögskolor. För Eduards del innebar dessa kontakter att han efter några år som uppskattad studentambassadör blev tillfrågad om han ville jobba extra med examensfrågor på Studentavdelningen.
– Det ville jag gärna. Jobbet i examensgruppen handlade om tre till fyra timmar i veckan och jag gjorde det samtidigt som jag fortsatte att vara ambassadör. Det passade också bra in med mina studier eftersom jag precis hade påbörjat ett masterprogram på distans.
Tidigare hade Eduard läst företagsekonomi med inriktningen finansiering. Masterprogrammet som han fortfarande läser handlar om beslutsstöd och riskanalys och ges av Institutionen för data- och systemvetenskap.

Informatör i Infocenter

Sedan april 2016 är Eduard emellertid inte längre studentambassadör. Efter att ha blivit tillfrågad om ett heltidsvikariat som informatör i Infocenter bestämde han sig för att tacka ja och är numera ett av fyra ansikten utåt vid Studentavdelningens informationsdisk i Studenthuset.
– Jag hade jobbat extra i Infocenter flera gånger under min tid som studentambassadör så jag visste vad jobbet handlade om, berättar Eduard. Jag trivs jättebra och ville verkligen ta möjligheten att få vara en del av det här teamet.
Eduards tips till den som vill lyckas som studentambassadör är att vara öppen och ha förmågan att lyssna på och förstå de människor man möter.
– Många vet inte själva vad de vill fråga om, men om man låter dem prata och förklara så lyckas de till slut ofta själva identifiera vad frågan är och vad de är intresserade av. Som studentambassadör är det viktigt att alltid vara professionell och empatisk.