Sofia Ulriksson tycker om att inspirera elever till universitetsstudier. Foto: Marc Femenia
Sofia Ulriksson tycker om att inspirera elever till universitetsstudier. Foto: Marc Femenia

– Det är ett väldigt stimulerande och givande jobb, samtidigt som det finns en förståelse för att du som student ibland måste tacka nej till uppdrag om det krockar med exempelvis en tenta.

Viktigt att ställa upp

Sofia understryker att hon tycker att det är viktigt att man ställer upp och tar på sig några uppdrag när man väl har blivit studentambassadör och gått introduktionsutbildningen.
– På utbildningen får man lära sig hur man informerar om Stockholms universitet, hur man håller tal på ett proffsigt sätt, hur man kan hantera nervositet och så vidare, berättar hon.

Gillar att föreläsa

Uppdragen handlar sedan främst om att åka till gymnasieskolor för att informera och inspirera till studier vid Stockholms universitet. Man kan även arbeta på universitetets olika evenemang som Öppet hus och Välkomstdagen, och i monter på utbildningsmässor som Saco-mässan och Kunskap & Framtid i Göteborg.
– Jag gillar verkligen att föreläsa och att vara ute på skolor. Något av det roligaste jag har gjort är att vara med i en panel som eleverna fick ställa frågor till, säger Sofia och lyser av entusiasm.

Chans att påverka

– För mig är det extra givande när jag möter elever som är skoltrötta och som tror att universitetsstudier inte är något för dem. Då har jag en chans att påverka dem och visa att man kan känna sig för och prova på en fristående kurs som inte ens är på heltid i början.
– Själv var jag verkligen skoltrött efter gymnasiet så jag jobbade i ungefär ett och ett halvt år och läste samtidigt en kvällskurs i franska på 7,5 högskolepoäng innan jag bestämde mig för att hoppa på Juristprogrammet. Det finns så otroligt många roliga ämnen man kan läsa här.