Bakgrund

Många webbtjänster använder av säkerhetsskäl ett s.k. certifikat för att kryptera trafiken mellan klient (din enhet) och server.  För eduroam används ett certifikat för att kryptera inloggningsuppgifterna mellan din enhet och IT-avdelningens inloggnings-server. Dessa certifikat är tidsbegränsade (de gäller ofta i ett par år) och när de går ut måste man installera ett nytt för att fortfarande kunna ansluta till tjänsten. 

Certifikatet för det trådlösa nätet eduroam byts måndagen den 25 februari. 

 

Vad betyder det för mig?

Du som inte tidigare använt de automatiska inställningarna för eduroam, behöver installera dessa nu på samtliga enheter (datorer, surfplattor, mobiltelefoner), detta gäller både studenter och medarbetare. Detta måste göras före den 25 februari, men gör det gärna redan nu.

När du har gjort det kommer eduroam att fortsätta fungera precis som vanligt. All information om vilken konfigurering du ska använda för respektive enhet hittar du i Serviceportalen

Har du tidigare installerat eduroam med de automatiska inställningarna kan du bortse från den här informationen.

Du som har en enhet som inte stödjer automatisk konfiguration kan behöva godkänna ett nytt certifikat. Detta gäller t. ex. om du använder Linux eller har en Android-telefon, och sker som regel på så sätt att det kommer upp en ruta med en uppmaning att godkänna certifikatet.

Om du använde de automatiska inställningarna när du installerade eduroam behöver du inte göra någonting alls nu.