Stockholms universitet

Intresserad av geovetenskap?

När du är ute i naturen, funderar du då på varför landskapet ser ut som det gör? Försöker du föreställa dig hur det såg ut för en miljon år sedan och hur det kan se ut om ytterligare en miljon? Kanske är du fascinerad av kartor?

Ikka Fjord Pillars, foto: Richard Gyllencreutz
Ikka Fjord Pillars, foto: Richard Gyllencreutz, Universitetslektor i Maringeofysik

Geovetenskap är studiet av planeten Jorden – från de fysiska och kemiska processerna i kärnan, över landmassornas rörelser till hur människor, djur och växter påverkar, och påverkas av, sin fysiska omgivning. Du studerar vad planeten består av, storskaliga processer och geologiska tidsskalor, livets utveckling och de processer och kemiska kretslopp som ligger till grund för klimatförändringar. Du lär dig om berg och jord, vatten och hav, klimat och miljö och hur de samspelar med livet på jorden.

Geovetenskap är ett ämne där du rör vid och känner på ditt studiematerial. Programmen kombinerar därför teoretiska studier med laborationer, fältstudier och exkursioner i Sverige och utomlands som ger en bild av hur geovetare arbetar i sin yrkesvardag. Du använder även professionella dataprogram och digitala kartor i GIS (geografiska informationssystem), kompetenser som har många tillämpningar på arbetsmarknaden.

 

Biogeovetenskap fokuserar på hur biologi och geovetenskap interagerar – mellan Jorden och allt som lever där. Föreningen av dessa två vetenskaper ger dig ett helhetsperspektiv på miljöfrågor.

Programbeskrivning

 

 

Geografi kombinerar naturvetenskapen naturgeografi med samhällsvetenskapen kulturgeografi. Genom att kombinera en djup förståelse av det fysiska landskapet med hur människan interagerar med sin omgivning framträder skarpa frågor om hur vi hanterar resurser som vatten, land, matproduktion och klimat.

Programbeskrivning

Han reser jorden runt med fraktfartyg i stället för flyg

När Carl Hamnesjö läste geografi vid Stockholms universitet insåg han hur illa det stod till med klimatet, och att hans egen påverkan var relativt stor.

Jag gick hem från en föreläsning och räknade på mina utsläpp. För mig var det flyget som gjorde att det stack i väg. Efter det kunde jag inte längre motivera för mig själv att jag skulle få flyga.

Carl Hamnesjö, alumn i geografi

 

Är du intresserad av det breda spektrum av ämnen som är geovetenskap? Vill du få en vidare kunskap om hela fältet – från de grundläggande processer som formade Jorden till hur människor och ekosystem påverkas av dem? Kandidatprogrammet i geovetenskap rymmer många ämnen och under det tredje året kan du välja att fokusera på ännu ett naturvetenskapligt ämne, göra praktik eller studera utomlands, innan du gör ditt examensprojekt.

Programbeskrivning

Programbeskrivning - distansutbildning

 

I programmet studerar du haven och havsbottnarna, deras beståndsdelar och uppbyggnad, de processer som bidragit till deras bildande, samt hur de utvecklats över tid. Du får svar på hur marina sediment bildas och var de förekommer, hur marina sediments och bergarters kemiska, fysikaliska och biologiska egenskaper kan användas för att rekonstruera jordens miljö- och klimatutveckling. Programmet är framtaget för att möta kunskapsbehov inom dessa områden.

Programbeskrivning

 

Miljöfrågor är komplexa och miljövetenskap kräver därför kunskap från olika ämnesområden för att ge en fullständig bild. På kandidatprogrammet i miljövetenskap lär du dig att identifiera, förstå och lösa olika typer av miljöproblem, som exempelvis globala klimatförändringar, kemikalier i vår miljö och minskad biodiversitet. Programmet ger dig en gedigen grundutbildning i naturvetenskap med miljörelevans. Som fördjupning väljer du sedan den inriktning som intresserar dig mest – biologi, geovetenskap eller kemi.

Programbeskrivning

Det som var bra var de många olika fältmoment och praktiska utmaningar som ingick i många kurser. De många projektarbetena gav god förberedelse och träning inför de arbetsuppgifter som väntade under riktiga forskningsjobb.

Per-Arvid Berglund, alumn i miljövetenskap

 

Vill du gå vidare? Kontakt och länkar

Dags att ta första steget?  Anmälan och antagning

Har du frågor? Vanliga frågor och svar även Studievägledare - naturvetenskap

Saknar du behörighet? Naturvetenskapligt basår 

Mastersstudent? Hitta kurser och program

På denna sida