Stockholms universitet

Intresserad av klimat, hav och miljö?

Tänk dig en värld där klimatet är stabilt och rymmer ekosystem som är fyllda med olika växter och djur, där ren energi finns i mängder liksom konsumentprodukter med minimal påverkan på miljön. Helt enkelt en värld som är mer miljövänlig, rättvis och hållbar och bättre för växter, djur, människor, samhället och jorden. Det låter kanske som en dröm, men det är en dröm om framtiden som du kan bidra till.

 

 

En grundläggande förståelse för omvärlden kräver en bra naturvetenskaplig bakgrund. Vid Stockholms universitet kan du få en sådan utbildning så att du kan gå ut i världen och göra skillnad.

Om du behöver grundläggande behörighet för att komma in på en viss utbildning finns det möjlighet att gå naturvetenskapligt basår. Efter att ha avslutat basåret med godkänt resultat är du garanterad plats på något av våra många naturvetenskapliga utbildningsprogram.

 

Biogeovetenskap kombinerar biologi och geovetenskap för att ge dig ett helhetsperpektiv i miljöfrågor. Förutom föreläsningar och självstudier genomförs en stor del av utbildningen i form av fältstudier och exkursioner. De genomförs i olika delar av Sverige – skogarna i Sörmland, marinmiljö i Kattegatt och glaciärerna i fjällen, som exempel. Du lär dig olika metoder och tekniker och hur du med hjälp av dem kan analysera olika miljöproblem. Biogeovetare arbetar ofta inom miljömyndigheter, ideella miljöorganisationer eller som konsult.

Programbeskrivning

...många av de erfarna äldre ekologerna är inte alltid riktigt lika vassa på ny teknik som de är på till exempel artkunskap. Det innebär att man som nyexaminerad komma in på en arbetsplats och bidra i ett växande kunskapsområde.

Erik Zachariassen, alumn i biogeovetenskap

Erik jobbar som ekolog och GIS-analytiker på ett konsultföretag. Jobbet innebär att göra kartor och se hur djuren rör sig över landskapet för att undvika att bygga igen just på de ställena.

 

En av de största miljöutmaningarna idag är att vända den snabba minskningen av den biologiska mångfalden. En rik biologisk mångfald är viktig för produktionen av livsmedel, bränsle, medicin och mycket annat. För att skydda arterna och deras livsmiljöer krävs både breda och djupa kunskaper om livet och dess förutsättningar. Om du läser Kandidatprogrammet i biologi får du en gedigen grund i ämnet och väljer sen fördjupning efter eget intresse.

Programbeskrivning

 

Sällan har det funnits en tid då så mycket händer både globalt och lokalt – i så snabb takt. Klimatförändringar, omställning till mer hållbara energiformer, migrationsströmmar, urbanisering och globalisering utgör både stora utmaningar och möjligheter.

I kandidatprogrammet i geografi kommer du angripa dessa omvärldsfaktorer från många olika vinklar: vad händer just nu, och vad har hänt historiskt? Hur kan jag tolka det som händer från ett vetenskapligt perspektiv? Och hur påverkas människorna? Det är det som är tvärvetenskap: att använda kunskap från olika vetenskapsområden för att komma fram till nya insikter.

Geografer arbetar med omvärldsfrågor som bland annat handlar om gränsöverskridande miljöproblem såsom vattenfrågor, klimatförändringar, markanvändning, markförstörelse, hälsa och ohälsa, och samhällsplanering.

Programbeskrivning

 

Geovetenskap är läran om planeten jorden. Programmet är en kombination av ämnena naturgeografi och geologi och fokuserar mer på vad som sker på planetens yta än under den, som vid studier av G3-programmet (geologi, geokemi och geofysik). Förutom att förstå hur jorden skapades och har förändrats lär du dig också hur människor påverkar och påverkas av geosystemen i såväl ett lokalt som globalt perspektiv.

Är du intresserad av det breda spektrum av ämnen som är geovetenskap? Vill du få en vidare kunskap om hela fältet – från de grundläggande processer som formade Jorden till hur människor och ekosystem påverkas av dem? Kandidatprogrammet i geovetenskap rymmer många ämnen och under det tredje året kan du välja att fokusera på ännu ett naturvetenskapligt ämne, göra praktik eller studera utomlands, innan du gör ditt examensprojekt.

Programbeskrivning

Programbeskrivning - distansutbildning

Jag trivs väldigt bra ombord och med alla kollegor, vi har alla olika erfarenheter, kunskaper och bakgrund.

Johanna Hällgren, alumn i geovetenskap

 

Kandidatprogrammet ger dig kunskaper inom kemins alla områden, en stor vana vid arbete i labbet och nära samarbete med duktiga forskare och engagerade lärare. Är det kanske du som kommer att leda arbetet mot en mer hållbar värld?

Under slutat av det andra och under det tredje året på programmet kan du läsa mer specialiserade kurser som exempelvis kemi med koppling till miljö – analytisk kemi används ofta för att mäta miljöföroreningar, miljökemi lär dig mer om föroreningar i vatten, mark och atmosfär, och inom organisk kemi arbetar man med att ta fram lättnedbrytbara molekyler och bättre tillverkningsprocesser. Under våren ditt tredje år gör du ett självständigt arbete inom ett kemiområde som du är intresserad av och vill fokusera lite extra på.

Programbeskrivning

Det bästa är att man verkligen får en bred utbildning. Under de tre åren på kandidatprogrammet läser man allt från organisk kemi och biokemi till fysikalisk kemi, analytisk kemi och oorganisk kemi. Under år 3 får man möjlighet att inrikta sig lite mer och testa på arbetslivet i samband med en praktikperiod.

Linnea Andersson, kandidatprogrammet i kemi, arbetar med miljöfrågor

 

Haven täcker tre fjärdedelar av jordens yta och rymmer minst 226 000 arter. Och nya marina arter upptäcks hela tiden. Kustnära havsområden är avgörande för många människors försörjning och rekreation. Idag hotas våra hav av bland annat giftutsläpp, försurning och den pågående klimatförändringen. Vill du vara med och hitta långsiktigt hållbara lösningar behöver du kunskap om de arter som lever där. Kandidatprogrammet i marinbiologi ger dig dessa kunskaper och därmed förutsättningar för att verkligen göra skillnad och påverka framtiden för havens alla invånare.

Programbeskrivning

Utbildningen ger en så pass bra grund inom biologi så att man utbildas inom frågor både från hav till land, samt att den hade ett tydligt fokus på ekologiska frågor och forskning vilket jag får användning av i mitt arbete konstant.

Sofia Ledin, alumn i marinbiologi

 

I programmet studerar du haven och havsbottnarna, deras beståndsdelar och uppbyggnad, de processer som bidragit till deras bildande, samt hur de utvecklats över tid. Du får svar på hur marina sediment bildas och var de förekommer, hur marina sediments och bergarters kemiska, fysikaliska och biologiska egenskaper kan användas för att rekonstruera jordens miljö- och klimatutveckling. Programmet är framtaget för att möta kunskapsbehov inom dessa områden.

Programbeskrivning

 

Vill du veta mer om vädrets variationer, klimatförändringar och hur mänsklig aktivitet kan påverka klimatet? När du läser kandidatprogrammet i meteorologi, oceanografi och klimatfysik får du använda matte och fysik för att beskriva de processer som styr vädret och jordens klimat med hjälp av stora datormodeller och avancerad mätteknik. Fokus ligger i första hand på fysik, men med inslag av atmosfärskemi (t.ex. luftföroreningar) och oceanografi, som är vetenskapen om havet.

Programbeskrivning

Meteorologi ger många inblickar i vardagsfysiken. Vädret utgör även en stor kontaktyta mellan vetenskap, ekosystem och våra samhällen.

Martin Hedberg, alumn i meteorologi

Martin Hedberg, alumn i meteorologi, foto: Per Larson
Foto: Per Larson

 

Martin har haft en omväxlande och spännande karriär och föreläser för närvarande om klimatförändringar.

Läs intervjun med Martin

 

 

 

Miljöfrågor är komplexa och miljövetenskap kräver därför kunskap från olika ämnesområden för att ge en fullständig bild. På kandidatprogrammet i miljövetenskap lär du dig att identifiera, förstå och lösa olika typer av miljöproblem, som exempelvis globala klimatförändringar, kemikalier i vår miljö och minskad biodiversitet. Programmet ger dig en gedigen grundutbildning i naturvetenskap med miljörelevans. Som fördjupning väljer du sedan den inriktning som intresserar dig mest – biologi, geovetenskap eller kemi.

Programbeskrivning

Det som var bra var de många olika fältmoment och praktiska utmaningar som ingick i många kurser. De många projektarbetena gav god förberedelse och träning inför de arbetsuppgifter som väntade under riktiga forskningsjobb.

Per-Arvid Berglund, alumn i miljövetenskap

 

Gå vidare – kontakt och länkar

Här hittar du länkar för att få mer information, oavsett om du kommer direkt från gymnasiet eller har kommit längre i dina studier!

Dags att ta första steget? 
Anmälan och antagning

Har du frågor? 
Vanliga frågor och svar
Studievägledare inom naturvetenskap

Saknar du behörighet? 
Naturvetenskapligt basår

Mastersstudent?
Hitta kurser och program

 

På denna sida