Stockholms universitet logo, länk till startsida

Biologistudier i Seattle

Christine Stocklassa Palmlöv läste som utbytesstudent vid University of Washington i Seattle under hösten 2016. Hon läste masterprogrammet i miljövetenskap vid Stockholms universitet.

Christine, som under våren 2017 skrev sitt examensarbete inom miljövetenskap valde att läsa en termin av sin masterutbildning utomlands. Det var ett självklart val att söka till just University of Washington på västkusten i USA. När Christine var fem år gammal besökte hon och hennes familj släktingar som bor i närheten av Seattle, USA, och där såg hon under en båtutflykt för första gången en späckhuggare. Sedan dess har hon drömt om att läsa naturvetenskapliga ämnen och senare om att få studera utomlands en period av sin utbildning. Kandidatexamen blev i biogeovetenskap vid Stockholms universitet.

 

Spännande kurser

Att få läsa kurser på ett annat universitet, träffa nya vänner, vara med om en förhoppningsvis oförglömlig upplevelse och förbättra sin engelska är några av anledningarna till varför Christine ville läsa en termin utomlands. Vid University of Washington finns dessutom många bra kurser inom miljövetenskap och marinbiologi och nu fick hon möjligheten att läsa kurser hon inte kunde läsa vid Stockholms universitet. Kurserna hon läste var Marine Biology med fokus på Stilla havet, Forest and Society och Wildlife in the Modern World. Utöver de naturvetenskapliga kurserna läste Christine även en kurs i lingvistik, The American English Sound System. På de flesta kurserna var hon den enda utbytesstudenten.
- Alla kurser var jättebra och lärarna var så engagerade och brann verkligen för sina ämnen, säger Christine. I kursen Marine Biology deltog även bra gästföreläsare som kunde komma från hela världen.

 

Högt tempo med tillmötesgående lärare

Något som Christine inte hade förväntat sig var hur intensiva studierna var och hur högt studietempot var. Men det kan nog bero på vilket ämne man läser. Eftersom man läser alla kurserna parallellt och med mer schemalagda lektioner, seminarier och labbtillfällen, fick hon snabbt anpassa sig till en ny studieteknik. Dock var lärarna mycket tillmötesgående och måna om att alla skulle klara kurserna, så det gick bra.

 

Livet vid sidan av studierna

Utöver studierna hann Christine med att umgås med vänner, besöka staden Seattle och åka på några skidresor till skidområden som inte ligger så långt ifrån staden; Mt. Baker och Stevens Pass. Eftersom Christine tidigare tävlat i simning, utnyttjade hon även möjligheten att kunna simträna gratis flera gånger i veckan under terminen. På campus finns nämligen en stor sportanläggning med bl a tennisbanor, gym och simhall som är öppna för universitetets studenter.

 

Ta kontakt i förväg

Det var lätt att lära känna andra internationella studenter och de som hon umgicks med mest träffade hon redan på Orientation Week innan terminsstart. Innan avresan till USA lärde Christine känna en utbytesstudent från University of Washington som läste vid SU innan hon åkte, och det är något hon rekommenderar andra som ska åka på utbyte.
- Ta kontakt med studenter från lärosätet du ska till innan du åker!

Något som var nytt under utbytesperioden var att dela studentrum med en annan internationell student i en studentlägenhet med totalt 8 studenter på campusområdet.
- Det gick bra och det var värt att bo på campus och så nära skolan, säger Christine.
Att vara i USA under det pågående presidentvalet var mycket intressant. Efter valet fick Christine se demonstrationer och protester på campus och runt om Seattle. Det var en speciell stämning bland både studenter och lärare.

 

Varför åka på utbyte?

Erfarenheten av att vara på studentutbyte har hon redan märkt hjälper henne i till exempel ansökningar till praktikplatser och examensarbete. Hon har sett att hennes utbyteserfarenhet anses som något positivt av arbetsgivare och handledare.
- Jag är väldigt nöjd, det var jätteroligt och jag är så glad att det blev just till Seattle, säger Christine. Och till studenter som funderar på att åka på utbyte säger hon:
- Åk! Man lär sig så mycket, man skapar kontakter över hela världen och det är en oförglömlig upplevelse som du kommer att minnas hela livet.

På denna sida