Stockholms universitet logo, länk till startsida

En vårtermin i Singapore

Karin Nilsson, biologistudent, tog chansen att åka på en utbytestermin till Nanyang Technological University i Singapore våren 2017.

Våren 2017 åkte Karin på utbyte till Singapore för att läsa en termin på Nanyang Technological University, NTU. Karin studerar biologi på Stockholm universitet och åkte till Singapore direkt efter hennes kandidatuppsats var inlämnad. Hennes kandidat var inte klar när hon åkte, så hon reste till Singapore som ”undergraduate”, vilket gör att man läser grundkurser. Hon hade också möjligheten att välja några avancerade kurser (graduate).

 

Stor längtan att prova något nytt

Singapore och NTU var inte Karins förstahandsval och egentligen inte ens med på hennes topp-fem-ställen att åka till, men när erbjudandet kom var längtan att åka iväg och prova något nytt så stort att det inte spelade någon roll att det blev Singapore. Tvärtom, säger hon. Hon hade istället inga förväntningar och Singapore uppfyllde ändå de krav hon hade; att det skulle vara varmt och att det talades engelska.

 

Annorlunda men kul och spännande

Den 3 januari började hennes äventyr då skolterminen startade redan den 9 januari.
- I början kändes det bara som att jag var ute och reste och skulle åka hem snart, men när man väl fick sitt rum på campus och gick runt på skolan började man förstå att här ska jag nu bo ett tag. Det kändes annorlunda men så kul och spännande, säger Karin.
I början var det krångligt med kurserna för de var inte klara innan hon åkte. Proceduren var väldigt annorlunda från hemma där allting sköts ganska enkelt via www.antagning.se.

 

Is i magen

- Först var det svårt att hitta de kurser som erbjöds, sedan måste man få tag på schemat för att se att de kurser man valde inte krockade. Därefter anmälde man intresse för kurserna för att se om man fick läsa dem och till sist anmälde man sig på dem, det vill säga om du blivit accepterad att läsa dem. Det var dock inte säkert att du kom med på kursen om den till exempel var full, då hamnade man på reservlistan. För många utbytesstudenter var detta ett nervöst moment i början innan kurserna satte igång, men allting löste sig för alla. Det behövdes lite is i magen.

 

Enkla kurser i början

De kurser Karin valde var miljöingenjörskurser, kinesiska och grundkurs i finans. Hon var väldigt glad över att få läsa miljöingenjörskurserna då hon har velat läsa en blandning av teknik och naturvetenskap. Hon läste fem kurser och varje kurs motsvarade 3 au i Singapore vilket är 6 hp i Sverige, så totalt 30 hp. På NTU läser man alla kurser samtidigt så Karin tyckte det kändes lite som gymnasiet igen. I början av kurserna var de på låg nivå, väldigt "basic", tyckte Karin, men med tiden blev kurserna mer avancerade.

 

Reste runt i Filippinerna

För att resa från Singapore behövs ett visum som ordnas när man kommer fram till skolan och alltså inte innan man åker hemifrån. Det tar någon vecka tills man får visumet och under den tiden får man inte resa ut ur landet. När visumet lämnades ut bokade nästan alla utbytesstudenter sin första weekendresa, Karins var till Krabi i Thailand. I kurserna är det två duggor, en efter 4 veckor och den andra efter cirkaa 8 veckor för att samla bonuspoäng till tentan som är i slutet av terminen. Efter första duggan var det recess week (sportlov). Då åkte Karin till Filippinerna med sin nya vän från SU, som hon inte kände sedan tidigare men som hon blev bra vän med direkt i Singapore. Hon reste runt i Filippinerna i tio dagar, snorklade i turkost vatten, åkte moped i vackert landskap, tog fridykningscertifikat och solade på vita stränder. Under sin termin reste även Karin till Hongkong, Bangkok, Bali och Filippinerna igen med sin pojkvän som hon träffade under sin utbytestermin.

 

Bra träning på campus

Karin uppskattade även att vara hemma på campus då det fanns många träningsanläggningar, flera sportföreningar och en 50 meter lång utomhusbassäng. Innan man fick lämna landet var det där alla utbytesstudenter umgicks för att kunna svalka sig då det var 33 grader och 90 % luftfuktighet varje dag.
- Singapore är ett land utan fina kuststräckor eller stränder, säger Karin. Det finns en strand men den är konstgjord så sanden är mer grusig och utsikten ut i vattnet består mestadels av ett flertal fartyg då Singapore har stora hamnar. Därför väljer många att åka ifrån Singapore under längre helger.

 

Dansa under bar himmel

- Som utbytesstudent reser och studerar man inte bara utan många festar även ihop, säger Karin och ler. En tradition bland utbytesstudenter är att man träffas onsdagskvällar i canteen 2 (en matsal på campus) och förfestar ihop innan man tar en uber (vilket är mycket billigare än i Sverige) in till stadskärnan och går ut på Attica eller Bang Bang.
- Onsdagkvällar är "ladies night" så det var väldigt fördelaktigt, säger Karin och skrattar. På lördagar går även många ut på Altitude/Altimate vilket är världens högsta al fresco bar/klubb. Du kan dansa under bar himmel 280 meter upp i 30 graders värme och se ut över hela stan, ett måste om man åker till Singapore.

 

Valde att bo på campus

Karin bodde på campus även om det är en tradition bland svenska utbytesstudenter att man bor i en lägenhet ihop en bit bort från universitetet med andra svenska utbytesstudenter. Karin uppskattar verkligen sitt val att bo på campus istället. Alla som vill ha campusboende erbjuds det av skolan. Bo på campus var mycket billigare och det var skönt att ha närhet till skolan, det tog bara 5 minuter dörr till dörr, säger hon. Hon fick även många fler vänner än de flesta andra som bodde utanför campus och speciellt många fler vänner med andra nationaliteter. Hon tycker även att det är viktigt att ta sig ur sin "comfort zone" och prova något som man aldrig kommer kunna prova igen.

 

Delade rum med andra studenter

När man bor på campus delar man rum med en annan student, antingen en utbytesstudent eller en från Singapore. Karin delade rum med en student från Singapore som var blyg och pluggade med taklampan tänd till klockan två på natten. Efter två månader bytte hon till ett singelrum istället. Det var inte många som hade problem med sin rumskompis men det fanns alltid möjlighet att byta om det kändes för jobbigt, säger hon. Flera svenska utbytesstudenter som bodde utanför campus ångrade sig i efterhand att de inte valt att bo på campus istället, säger hon.
Karin berättar att om man bor på campus har man inget kök så man köper all man ute vilket är väldigt billigt. En frukost kostar ungefär 10 kronor och en lunch/middag kring 30 kronor.
- Det fanns massor av matställen på campus. Äta utanför universitetet är nästan lika billigt, det är populärt med food courts i Singapore vilket är stora matsalar där det finns massor av olika matstånd. Alkohol och att handla mat i butik kostar dock ungefär lika mycket som hemma.

 

Mer självständig efter utbytesstudier

Karin säger att efter hennes tid utomlands kunde hon ladda med ny energi och tyckte att det skulle bli roligt att fortsätta plugga på SU igen. Hon känner sig tacksam för att hon vågade ta chansen att bo i ett annat land. Hon känner också att hon har blivit mer säker på sin engelska, och att ha NTU på sitt CV känns som en merit då det nu (red. anm. skrivet 2017) är Asiens högst rankade universitet. Karin tycker också att hon har blivit mer självständig efter sin utbytestermin.
- Jag hoppas verkligen alla tar chansen att åka på utbytestermin då det ger så otroligt mycket och man får uppleva så mycket nytt som man aldrig hade fått om man stannade hemma. Det som alla säger som varit utbytesstudent – jag vill åka igen - är verkligen sant. Jag vill åka igen.

Berättat för Anna Haas

På denna sida