Stockholms universitet logo, länk till startsida

Marinbiologistudier på Jamaica

Amanda Wännman, som läste en master i marinbiologi, reste till Jamaica under vårterminen 2017.

 

"Det löser sig"

University of the West Indies på Jamaica är uppbyggt som ett klassiskt campusområde. Runt campus löper en ringväg mellan de olika fakulteternas "tårtbitar". Innan Amanda kom fram till den jamaicanska staden Kingston och universitetet visste hon varken var hon skulle bo eller vilka kurser hon skulle komma att läsa. Som den vana resenär hon är sedan tidigare, tänkte Amanda att "det löser sig", hoppade på planet på Arlanda, och flög tvärs över Atlanten.
Just tanken att "det löser sig" är något Amanda gärna vill förmedla till andra som funderar på att åka iväg som utbytesstudent. Kanske tvekar många att resa för att de är rädda att något ska gå fel, tycker att tanken på utbyte känns krånglig, eller är ovilliga att "hamna efter" i sina studier hemma, men för Amanda har det alltid varit en självklarhet att ge sig ut och se sig om i världen – och utbytesstudier är ett toppensätt att göra det på.

 

Nya perspektiv på studierna

Amanda har länge varit intresserad av marin bevarandebiologi samt av hur bevarandebiologin kan användas för att utveckla fattigare länder. I Stockholm finns av naturliga skäl mest kurser som behandlar den marina miljön i Östersjön, men Amanda ville få nya perspektiv på sina studier.

Hemma i Sverige har man råd att tänka på bevarandebiologi och människans roll för att hjälpa eller stjälpa miljön – ingen kring Östersjön svälter ihjäl för att EU drar ner på fiskekvoterna ett par år. I fattigare länder är det dock annorlunda. Om en fiskare på Jamaica helt plötsligt inte kan fiska på grund av att haven är utfiskade, och därmed inte kan sälja fisk till de lokala restaurangerna, betyder det att hans barn kanske får gå hungriga den dagen. Att människor är beroende av havet för sin försörjning på ett mer direkt sätt än i Sverige, innebär att lösningarna på problemen med utfiskning måste se annorlunda ut. Att läsa vid University of the West Indies har gett Amanda flera nya perspektiv och nyttiga lärdomar att använda sig av i sina studier och i sitt framtida arbete.

 

Bob Marley’s hemland

Ett hett tips till andra utbytesstudenter är att tidigt lära sig att pruta. På Jamaica finns det dessutom särskilda rabatter på exempelvis mat och taxiresor för bofasta personer som även utbytesstudenter får använda sig av, och med en liten extraskjuts av CSN för utlandsstudier klarar man sig mycket bra.

När Amanda blir tillfrågad om vad man som student gör på fritiden på Jamaica svarar hon med en annan fråga: Vad gör man inte? I Bob Marleys hemland älskar man musik, och musiken finns med överallt. Man kan gå på små och stora konserter med kända och okända artister; det finns massvis av trevliga barer att hänga på och det är lätt att resa omkring. Det är lätt att själv ta sig runt mellan de små öarna i närheten om man hyr båt av en fiskare. Amanda reste runt på Jamaica nästan varenda helg, antingen med vänner eller med sina kursare på olika exkursioner. Vem kan säga nej till möjligheten att samla högskolepoäng genom att dyka i Karibien?

Berättat för Andrea Amble

På denna sida