Stockholms universitet logo, länk till startsida

Sofia Nyström om sin MFS i Moçambique

Genom en fältstudie fick Sofia Nyström en praktisk vinkling på sin kandidatuppsats i Global utveckling. Den genomfördes med MFS-stipendium i Moçambique våren 2019.

Namn: Sofia Nyström
MFS i: Tete, Moçambique våren 2019
Område: Kandidatprogrammet i Global utveckling


Varför ville du göra en MFS?

Under våren 2019 spenderade jag 2 månader i staden Tete i Moçambique för att samla data till min kandidatuppsats inom programmet Global Utveckling. Den främsta anledningen till att jag valde att göra en MFS var för jag ville få mer praktisk erfarenhet inom min utbildning. Att göra MFS kändes som en bra möjlighet att få utmana mig själv och få den praktiska erfarenheten av att jobba med globala frågor. Jag lockades av möjligheten att få driva mitt eget projekt, med fokus på de aspekter som var viktigast för mig och få passa på att lära känna ett annat land och kultur.

Min fältstudie hade fokus på kvinnor och bristande tillgång på rent vatten i hushållet. Jag intervjuade kvinnor i ett område i utkanten av Tete där de inte har tillförlitlig tillgång till rent vatten utan måste använda sig av alternativa vattenkällor och i det här fallet använde många sig av Zambezifloden. Staden Tete är känd som väldigt varm och torr, jag var dock där under regnperioden och fick uppleva en del tropiska stormar vilket var en läskig upplevelse. Det var också en viktig lärdom för att ytterligare förstå vilka utmaningar människorna jag intervjuade med kämpar med, då översvämningar ökar risken för epidemier av kolera och andra vattenburna sjukdomar. 


Lärdomar och tips till andra MFS:s stipendiater

Jag lärde mig mycket av min fältstudie, både om mig själv men också om kulturen i landet och deras levnadssätt som skiljer sig väldigt markant från vad man är van vid i Sverige. Min MFS gav mig många nya perspektiv på saker och under många tillfällen kände jag en otrolig tacksamhet för allt jag hade hemma i Sverige. Det var en utmaning, både projektet i sig och att vara ensam i ett främmande land. Trots det rekommenderar jag verkligen att söka MFS och åka iväg. Man ska definitivt vara beredd på att det kan bli stundvis tufft, men ändå värt det i slutändan. Jag hade inte så mycket kunskaper om Moçambique innan jag åkte dit utan läste på så mycket jag kunde hemifrån.

Mina tips till andra MFS:are är att läsa på och försöka lära sig så mycket som möjligt om landet man ska till och väl där bör man vara öppen och nyfiken. På så sätt är man någorlunda förberedd för eventuella utmaningar som kan dyka upp och är man öppen och flexibel löser sig de flesta situationer. 


Hur ser framtiden ut?

Just nu har jag precis avslutat min praktik på ett företag som heter Solvatten. Solvatten är en svensk uppfinning i form av en vattenbehållare som med hjälp av solenergi renar och värmer vatten. Den är designad för människor som bor på landsbygden, utan elektricitet och infrastruktur. Jag sökte mig dit i samband med att jag skrev min uppsats eftersom jag kände ett stort sug efter min fältstudie att fortsätta jobba med vattenfrågor. Jag är helt övertygad om att min fältstudie hjälpte mig att få den praktikplatsen eftersom jag hade erfarenhet från den kontext som företaget Solvatten jobbar i.

Trots en del motgångar under min MFS tog jag med mig många fina minnen hem, alla människor jag träffade, all spännande och god frukt jag åt, allt jag lärde mig om landet, kulturen och även om mig själv. Ett av mina bästa minnen är att jag fick åka båt på Zambezifloden i solnedgången och se vilda flodhästar, det var verkligen helt fantastiskt. Alla som letar efter en utmaning och en möjlighet till personlig utveckling borde göra MFS! 
 

På denna sida