Stockholms universitet

Zara gjorde sitt utbyte norr om polcirkeln

– När solen var uppe i femton minuter för första gången satt jag på en föreläsning och missade det. Sedan vände det plötsligt under våren och då blev nätterna väldigt ljusa. Det var tur att studentrummet hade mörkläggningsgardin.

Zara Elfros ler åt minnena från tiden som utbytesstudent i Tromsö i Nordnorge. Staden ligger norr om polcirkeln och när hon först kom dit i början av januari 2020 var det mörkt dygnet runt. 

Namn: Zara Elfros
Utbytesstudier inom: Antikens kultur och samhällsliv
Var: Universitetet i Tromsö

 

Resan tog tre dagar

Att Zara valde just Norge som land för sin utbytestermin inom studierna Antikens kultur och samhällsliv berodde delvis på språket.

Zara Elfros i Tromsö.
Zara valde att göra sitt utbyte norr om polcirkeln, i Tromsö i Nordnorge. Foto: Zara Elfros

– Jag ville åka till ett land där språket inte var så svårt för mig. Först funderade jag på England men min lärare avrådde från det på grund av Brexit. Då blev det istället Norge. Jag ville åka så långt bort det gick där och därför valde jag Universitetet i Tromsö.

I början kunde det kännas lite läskigt att vara utbytesstudent så det var skönt att vara i ett grannland.

Resan dit tog tre dagar och gick via bil med Zaras pappa vid ratten. Efter att ha fått bo tillsammans med andra nykomlingar – några tjeckiska och italienska studenter som kom att förbli hennes vänner under utbytesvistelsen – de första dagarna, kunde hon hämta nyckeln till studentboendet. Tack vare en förmedling i Tromsö hade hyreskontraktet kunnat ordnas från Sverige.

– Sedan var det välkomstvecka för oss nya internationella studenter innan terminen drog igång. Det var välkomstfest, guidad tur och mycket annat. I början kunde det kännas lite läskigt att vara utbytesstudent så det var skönt att vara i ett grannland. Språket var en stor hjälp.

Hamnen i Tromsö.
Hamnen i Tromsö. Foto: Zara Elfros
 

Rätt att göra tenta på svenska

Universitetet i Tromsö är inte lika stort till ytan som Stockholms universitet. Däremot upplevde Zara studentmängden som större* när hon vistades i korridorer och andra inomhusmiljöer vid Tromsö. Det fanns andra svenska utbytesstudenter där men dessa träffade hon bara vid något enstaka tillfälle i början. 

Man tentade av alla kurserna i slutet av terminen och det var jätteskönt.

– Annars blev det att jag umgicks med de personer som gick samma kurser som jag och det varierade lite. Det var utbytesstudenter från till exempel USA och Tyskland.

Utsikt över nordnorska vidder.
Utsikten från Zaras studentrum i Tromsö. Foto: Zara Elfros

Att plugga på norska beskriver hon som ”inte jättesvårt men inte jättelätt”. Till skillnad från i Sverige, där man läser en kurs åt gången, läser man i Norge flera kurser parallellt. Zara läste tre kurser samtidigt.

– Man tentade av alla kurserna i slutet av terminen och det var jätteskönt. En väldigt positiv sak som jag fick veta när jag var där var att jag hade rätt att göra tenta på svenska. Det är en överenskommelse mellan Sverige, Norge och Danmark – att studenterna får göra tentorna på sitt modersmål.

 

Pandemin blev ett faktum

I februari började det i Zaras umgängeskretsar pratas en del om en sjukdom från Kina eftersom det fanns studenter med kontakter där. Sedan dröjde det inte länge förrän coronapandemin var ett faktum. Nordnorge stängde ner ordentligt.

– SU hörde av sig och meddelade att man fick komma hem om man ville. Jag tog kontakt med min institution och vi kom fram till att jag satt ganska säkert där jag var. Nordnorge stängde ner helt – man fick inte ens åka dit från andra delar av Norge – och det finns ett sjukhus i Tromsö.

Jag var tacksam över att jag bodde så att jag hade nära till naturen.

Efter ungefär två månaders strikt nedstängning där invånarna till en början inte ens fick lämna hemmet för att gå på tur lyftes en del restriktioner. Man kunde röra sig ute igen, till exempel gå till affären, dock inte på söndagar. Även före pandemin upptäckte Zara att i stort sett allt var stängt på söndagar i Norge. 

En väggmålning i Tromsö.
En väggmålning i Tromsö. Foto: Zara Elfros

– Det var annorlunda från Sverige och något jag inte riktigt var beredd på men man vande sig. Jag var tacksam över att jag bodde så att jag hade nära till naturen. Det var skönt både före och under pandemin. 

Terminen tog slut i juni och Zara kunde ta sig hem till Sverige tack vare familjevänners släkt i Tromsö. De skjutsade henne till den stängda gränsen mot Sverige. Där blev hon hämtad av sin pappa. 

 

Chockad över skillnaderna mellan Norge och Sverige

– När jag kom hem till Sverige blev jag chockad över hur mycket det skiljde sig från Norge när det gällde pandemin. Åh, vad fri jag är! tänkte jag. Men i början fortsatte jag att bete mig som om de norska reglerna fortfarande gällde. Det var nästan svårare att komma tillbaka till Sverige än vad det var att åka iväg till Norge.

Jag vill absolut åka tillbaka till Tromsö.

Trots pandemin är Zara glad över att hon tog steget och åkte till Tromsö när hon gjorde. Utbytestiden lärde henne mycket, bland annat att hon klarar mer än vad hon tidigare trodde.

– Mitt pluggande har ändrats och jag läser fler kurser. Jag vet ju att det funkade i Norge. Sedan låter det väl som en klyscha men när man gör ett utbyte knyter man kontakter i andra länder. Och så lär man sig att man klarar sig själv, utan mamma och pappa eller bästa kompisen.

– Jag vill absolut åka tillbaka till Tromsö. Jag hade planerat att besöka Lofoten men det gick inte på grund av pandemin. Det vill jag göra när jag åker dit igen.

Hav och berg i Tromsö.
Zara uppskattade närheten till naturen under sin vistelse i Tromsö. Foto: Zara Elfros

* Stockholms universitet har ungefär dubbelt så många studenter som Universitetet i Tromsö. För aktuella siffror, se en.uit.no/om#engelsk och Universitetet i siffror.

På denna sida