Obligatoriskt språktest

Studenter vars huvudsakliga undervisningsspråk (arbetsspråk för praktik) kommer att vara: 

Bulgariska (BG), Tjeckiska  (CS), Danska  (DA), Tyska  (DE); Estniska  (ET); Grekiska  (EL); Engelska  (EN); Spanska  (ES); Franska  (FR); Iriska (GA); Kroatiska  (HR) Italienska  (IT), Lettiska  (LV), Litauiska  (LT), Ungerska  (HU), Maltesiska (MT), Nederländska  (NL), Polska  (PL), Portugisiska  (PT), Rumänska  (RO), Slovakiska  (SK), Slovenska  (SL), Finska  (FI), Svenska  (SV – ej modersmål)

måste göra ett obligatoriskt språktest innan utbytesstudierna/praktiken påbörjas.

En länk kommer att skickas till de studenterna som måste göra testet. Testet tar ca 30-40 minuter att genomföra och nivån anpassar sig efter svaren - ju fler rätt, desto högre nivå blir det på testet. Resultatet presenteras genom CEFR-skalan*, dvs A1 indikerar lägst nivå och C2 är avancerad.

Det är även obligatoriskt att göra ett test efter hemkomst. Testet görs i ett verktyg som heter Online Linguistic Support (OLS).

Användermanual för Erasmus+ språktest på OLS hemsida

 

Praktikaliteter

När du blivit nominerad till ett utbyte eller antagen till praktik, så är det utbyteskoordinatorn på din institution som meddelar Studentavdelningen (Internationell mobilitet) detta. När det är gjort får du ett e-postmeddelande med länken till testet.

 

 

Språkkurs

För de studenter som gjort språktestet finns det möjlighet att delta i en språkkurs på distans både i undervisningsspråket och i värdlandets officiella språk (om språknivån finns tillgänglig). Det är i huvudsak läs- och hörförståelsekurser där man kan ställa frågor till lärare som besvarar frågan inom 24 timmar. Lärarledda kurser som kommer att starta var tredje vecka med grupper om 1-6 deltagare. Studenter som får resultat B1 eller lägre på testet kommer automatiskt att få erbjudande om en kurs. Studenter med nivå B2 eller högre kan höra av sig till erasmusutbyte@su.se för att få tillgång.

Användermanual Erasmus+ språkkurs på OLS hemsida

 

Frågor?

Om du har tekniska problem anmäler du detta direkt till OLS-systemförvaltare (kontaktinformation på OLS-inloggningssida). För övriga frågar kontaktar du erasmusutbyte@su.se.

 

*Common European Framework of Reference for Languages