Ett spännande land

Utanför klassrummet med vänner från USA, Costa Rica, Thailand och Grekland. Foto: Carolina del Portillo.
Utanför klassrummet med vänner från USA, Costa Rica, Thailand och Grekland. Foto: Carolina del Portillo.

Vinícius studerade kinesiska och ”Urban and Regional Planning in China” under sin utbytesperiod vid Peking University. “Det var fantastiskt, superbra. Det är klart att det fanns stunder i början där allt verkade svårt, där allt kändes annorlunda och ibland komplicerat, men nu jag vill åka tillbaka! Jag saknar Kina. Det bästa med att plugga i Kina är chansen att få vara där en längre tid och att få komma in i samhället. Även om man ”bara” är en utbytesstudent så är det annorlunda än att vara där som turist. Jag reste runt, lärde mig kinesiska, pratade med lokalbefolkningen - själva känslan att bo där var bra.”

 
 

 

Hemmakänsla i Peking

Vinícius lyckades känna sig hemma i Kina efter ett tag. ”Det kanske har att göra med att jag inte riktigt vet vart ”hemma” är. Jag är uppväxt i Brasilien, och jag åkte till Sverige som utbytesstudent när jag var 16 år. Sverige känns som hemma, Brasilien också. I Kina trivdes jag så bra så att det till slut också kändes som hemma. När terminen tog slut reste jag runt i en månad, och jag märkte hur bra det kändes att åka tillbaka till Peking efter det”.

Vid staden Xingyi i södra Kina. Foto: Jennifer Fong
Vid staden Xingyi i södra Kina. Foto: Jennifer Fong

Kände sig välkommen

Han berättar också om hur de flesta han träffade var jättetrevliga, inte bara på universitetet. ”Folk generellt var trevliga. När de märker att man verkligen försöker att kommunicera på kinesiska, hjälper de alltid till. De blir intresserade, frågar och vill prata, speciellt om man är utlänning. I vissa delar av landet har de nämligen aldrig sett en utlänning. En gång gick vi på en nattklubb i en mindre stad i södra Kina. Då stoppade de musiken och annonserade att vi var där. Folk kom till oss och ville ta kort tillsammans. Kina är så stort, när man reser runt ser man många väldigt olika ställen och människor.”

Varför Kina?

”Jag åkte till Kina för att jag ville förbättra min kinesiska. Jag hade pluggat det flera år tillbaka när jag bodde i Brasilien och ville inte glömma bort det. Jag försökte därför prata kinesiska med befolkningen, och ibland hade man inget annat val. På universitetet hade jag en enda kurs på engelska. De andra kurserna var intensivkurser i kinesiska.  Andra anledningen var att jag ville få en ny erfarenhet utomlands. Sen jag kom till Sverige har jag alltid jämfört Sverige och Brasilien. Jag ville ha ett tredje perspektiv, för att bredda min syn på världen. Nu känns det som att Sverige och Brasilien ligger nära varandra, i alla fall jämfört med Kina.”

En bra merit

Vinícius tror att det är en bra merit att kunna kinesiska och att ha varit i Kina. ”Det är jättemånga som pratar kinesiska, men det är inte många som kan kinesiska och ett annat språk. Samma sak gäller antal personer som har varit i Kina, inte bara som turister, men för att plugga eller arbeta.”

 

Lyxen av att arbeta var som helst i världen

”Jag har haft tur för att jag jobbade innan jag var i Kina, och jag har kunnat fortsätta att jobba på distans . Det är en lyx att kunna arbeta lite var man än är. Jag har börjat fundera på vart jag ska ta vägen  - möjligheterna är större nu än tidigare. Jag ser inte bara Brasilien och Sverige i framtiden. Även om jag inte vet vart jag ska och jag kanske stannar i Stockholm, är själva känslan att veta att världen är större bra. Och att veta att det faktiskt är ganska enkelt att åka tillbaka till Kina, det finns direktflyg från Stockholm!”

 

Berättat för Clara Tortellini, Studentavdelningen.