Våren 2017 åkte Karin på utbyte till Singapore för att läsa en termin på Nanyang Technological University, NTU. Karin studerar biologi på Stockholm universitet och åkte till Singapore direkt efter hennes kandidatuppsats var inlämnad. Hennes kandidat var inte klar när hon åkte, så hon reste till Singapore som ”undergraduate”, vilket gör att man läser grundkurser. Hon hade också möjligheten att välja några avancerade kurser (graduate).

Karin Nilsson i Singapore VT17
Karin Nilsson i Singapore VT17

Singapore och NTU var inte Karins förstahandsval och egentligen inte ens med på hennes topp fem ställen att åka till, men när erbjudandet kom var längtan att åka iväg och prova något nytt så stort att det inte spelade någon roll att det blev Singapore. Tvärtom säger hon. Hon hade istället inga förväntningar och Singapore uppfyllde ändå de krav hon hade; att det skulle vara varmt och att det talades engelska.

Den 3:e januari började hennes äventyr då skolterminen startar redan den 9:e januari. I början kändes det bara som att jag var ute och reste och skulle åka hem snart, men när man väl fick sitt rum på campus och gick runt på skolan började man förstå att här ska jag nu bo ett tag, det kändes annorlunda men så kul och spännande (!), säger Karin. I början var det krångligt med kurserna för de var inte klara innan hon åkte. Proceduren var väldigt annorlunda ifrån hemma där allting sköts ganska enkelt med antagning.se. Först var det svårt att hitta de kurser som erbjöds, sen måste man få tag på schemat för att se att de kurser man valde inte krockade. Därefter anmälde man intresse för kurserna för att se om man fick läsa dem och till sist anmälde man sig på dem, dvs om du blivit accepterad att läsa dem. Det var dock inte säkert att du kom med på kursen om den t.ex. var full, då hamnade man på reservlistan. För många utbytesstudenter var detta ett nervöst moment i början innan kurserna satte igång men allting löste sig, för alla! Det behövdes lite is i magen bara säger Karin. De kurser hon valde var miljöingenjörskurser, kinesiska och grundkurs i finans. Hon var väldigt glad att få läsa miljöingenjörskurserna då hon har velat läsa en blandning av teknik och naturvetenskap. Hon läste fem kurser och varje kurs motsvarade 3 au i Singapore vilket är 6 hp i Sverige så totalt 30 hp. På NTU läser man alla kurser samtidigt så Karin tyckte det kändes lite som gymnasiet igen. I början av kurserna var de på låg nivå, väldigt basic, tyckte Karin men med tiden blev kurserna mer avancerade.

För att resa ifrån Singapore behövs ett visum som ordnas när man kommer fram till skolan och alltså inte innan man åker hemifrån. Det tar någon vecka tills man får visumet och under den tiden får man inte resa ut ur landet. När visumet lämnades ut bokade nästan alla utbytesstudenter sin första weekend-resa, Karins var till Krabi i Thailand. I kurserna är det två duggor, en efter 4 veckor och den andra efter ca 8 veckor för att samla bonuspoäng till tentan som är i slutet av terminen. Efter första duggan är det recess week (sportlov) då åkte Karin till Filippinerna med hennes nya vän från SU, som hon inte kände sedan tidigare men som hon blev bra vän med direkt i Singapore. Hon reste runt i Filippinerna i tio dagar, snorklade i turkost vatten, åkte moped i vackert landskap, tog fridykningscertifikat och solade på vita stränder. Under sin termin reste även Karin till Hongkong, Bangkok, Bali och Filippinerna igen med sin pojkvän som hon träffade under sin utbytestermin. 

Singapore VT17
Singapore VT17
 

Karin uppskattade även att vara hemma på campus då det fanns många träningsanläggningar, flera sportföreningar och en 50m lång utomhusbassäng. Innan man fick lämna landet var det där alla utbytesstudenter umgicks för att kunna svalka sig då det var 33 grader och 90% luftfuktighet varje dag. Singapore är ett land utan fina kuststräckor eller stränder, säger Karin. Det finns en strand men som är konstgjord så sanden är mer grusig och utsikten ut i vattnet består till mestadels av flertal fartyg då Singapore har stora hamnar. Därför väljer många att åka ifrån Singapore under längre helger.

Som utbytesstudent reser och studerar man bara inte utan många festar även ihop, säger Karin och ler. En tradition bland utbytesstudenter är att man träffas onsdag kvällar i canteen 2 (en matsal på campus) och förfestar ihop innan man tar en uber (vilket är mycket billigare än i Sverige) in till stadskärnan och går ut på Attica eller Bang Bang. Onsdagkvällar är ladys night så det var väldigt fördelaktigt, säger Karin och skrattar. På lördagar går även många ut på Altitude/Altimate vilket är världens högst al fresco bar/klubb. Du kan dansa under bar himmel 280m upp i 30 graders värme och se ut över hela stan, ett måste om man åker till Singapore, säger Karin.

Karin bodde på campus även om det är en tradition bland svenska utbytesstudenter att man bor i en lägenhet ihop en bit bort från universitet med andra svenska utbytesstudenter. Karin uppskattar verkligen sitt val att bo på campus istället. Alla som vill ha campusboende erbjuds det av skolan. Bo på campus var mycket billigare och det var skönt att ha närhet till skolan, det tog bara 5 min dörr till dörr, säger hon. Hon fick även många fler vänner än de flesta andra som bodde utanför campus och speciellt många fler vänner med andra nationaliteter. Hon tycker även att det är viktigt att ta sig ur sin comfortzone och prova något som man aldrig kommer kunna prova igen. När man bor på campus delar man rum med en annan student, antingen en utbytesstudent eller en från Singapore. Karin delade rum med en från Singapore, hon var blyg och pluggade med taklampan tänd till 02 på natten. Efter två månader bytte hon till ett

 

singelrum istället. Det var inte många som hade problem med sin rumskompis men det fanns alltid möjlighet att byta om det kändes för jobbigt, säger hon. Flera svenska utbytesstudenter som bodde utanför campus ångrade sig i efterhand att de inte valde att bo på campus istället, säger hon. Karin berättar om man bor på campus har man inget kök så man köper all man ute vilket är väldigt billigt, en frukost kostar ungefär 10kr och en lunch/middag kring 30kr. Det fanns massor av matställen på campus. Äta utanför

universitetet är nästan lika billigt, det är populärt med food courts i Singapore vilket är stora matsalar där det finns massor av olika matstånd. Alkohol och handla mat i butik kostar dock ungefär lika mycket som hemma.

 

Karin säger att efter hennes tid utomlands har hon kunnat ladda på med nya energi och tycker det skulle bli roligt att fortsätta plugga på SU igen. Hon känner sig tacksam för att hon vågade ta chansen att bo i ett annat land. Hon känner också att hon har blivit mer självsäker på sin engelska och att ha NTU på sitt CV känns som en merit då det nu är Asiens högst rankade universitet. Karin tycker också att hon har blivit mer självständig efter sin utbytestermin.

”Jag hoppas verkligen alla tar chansen att åka på utbytestermin då det ger så otroligt mycket och man får uppleva så mycket nytt som man aldrig hade fått om man stannade hemma. Det som alla säger som varit utbytesstudent –jag vill åka igen. Det är verkligen sant. Jag vill åka igen.”

Berättat för Anna Haas