Mer än förväntat

Sarah Bohlin studerade i Heidelberg i 4 månader och har ett väldigt positivt minne av tiden i Tyskland. ”Jag tyckte det var fantastiskt, mer än vad jag förväntade mig. Det bästa med utbytet var nog alla människor från hela världen jag lärde känna. Det känns som jag har fått ett så internationellt nätverk. Nu har jag möjlighet och lust att resa till många olika ställen i världen, med alla vänner jag skulle kunna hälsa på. Det vore också kul att bjuda in kompisar till Sverige, för att kunna visa lite var jag själv kommer ifrån.”

Ett otrolig härlig studiemiljö

Heidelberg är vacker stad som man väldigt lätt blir förtjust i. ”Eftersom staden inte blev bombad under kriget så är den ganska annorlunda än andra städer i Tyskland, det ser nästan ut som en sagostad. Studentlivet är också fantastisk, det finns nämligen ett otroligt stort utbud av olika aktiviteter. Därför var det väldigt lätt at lära känna nya människor. Organisationen Erasmus Student Network (ESN) var också väldigt aktiv, de anordnade bland annat kvällsaktiviteter och resor  i Tyskland och Europa. ”

Bra att ha en ”buddy” på Universitetet

Någonting som Sarah tyckte var väldigt bra var universitetets ”Buddy Program”. ”Jag fick jag en väldigt god vän på det sättet. Min ”buddy” visade mig runt på universitetet och tack vare henne lärde jag känna också många tyskar. Det var mycket givande och jag rekommenderar programmet till alla. Det förvånade mig nästan hur många vänner jag fick även om jag var där en kort tid. Erasmusatmosfären är så speciell så att det blir väldigt lätt att komma nära varandra. Det formas fort en väldigt tajt grupp av vänner. ”

Nyfiken av att åka igen

Heidelberg kommer inte att vara Sarahs enda erfarenhet utomlands. ”Jag har börjat fundera på att läsa eller kanske jobba utomlands. Jag vet nu att det finns många möjligheter. Jag skulle kunna tänka mig att åka tillbaka till Tyskland, eller till England. Egentligen var som helst! Man blir så nyfiken av att åka igen. När man väl lärt känna personer från olika länder i världen känns det inte längre så ”skrämmande”, inte lika främmande, att åka ut. Erasmus är som en introduktion. Man blir mer öppen för andra kulturer och man förstår hur givande det kan vara att lära känna dem.”

I en globaliserad värld kan det vara viktigt att kunna möta sig med andra kulturer vad man en får för karriär. ”Att åka på utbytesstudier är viktigt för att man förstår att det är också roligt att lära känna nya kulturer” tycker Sarah, ”man kanske också hittar sig själv genom processen.”

Naturlig ambassadör för Sverige

Som Erasmusstudent märker man lätt vissa kulturella skillnader mellan olika länder, säger Sarah. ”Man får också ett nytt perspektiv på sin egen kultur. Det är till exempel inte lätt att förklara varför man äter surströmming i Sverige. Man får någon slags ny medvetenhet om sin egen kultur. Någonting jag la märke på var att man blir lätt ambassadör för sitt ursprungsland, i Heidelberg vara jag ”den svenska tjejen”. Medan här är jag ju bara mig själv! Det var annorlunda, både på gott och ont!”

Hemlängtan i ”moderna tider”

När Sarah fick hemlängtan ibland var hon glad av att vi lever ”i moderna tider”! ”De första veckorna pratade jag med min mamma via Skype varje dag! Jag ville hålla henne uppdaterad om allt. Men mot slutet hörde jag av mig mycket mindre och då blev hon nästan lite ledsen, däremot visste hon att det var tecken på att jag hade det bra. När jag skulle åka hem var det mitten av augusti, och vädret var som vackrast. Jag pluggade en hel del men hade det som trevligast, vi var mycket på badställen, åt mycket glass (det finns fantastiskt god glass i Heidelberg!). Då blev det tråkigt att åka tillbaka till Sverige!

Att få allt lite serverat

”Med Erasmus får man allt lite serverat” tycker Sarah. ”Man erbjuds stipendium, man får kurserna tillgodoräknade, man får möjligheten att lära känna andra studenter väldigt lätt. Även om inte allt funkar perfekt ibland, så löser sig det mesta! Jag tycker att man ska åka ut för att få ett annat perspektiv på sig själv. Här i Stockholm har man sin utbildning, sina vänner, sitt liv, men världen är stor och det är så givande att upptäcka den, man borde ta chansen när man kan!”.

 

Berättat för Clara Tortellini, International Office.