Att välja destination

”Jag hade aldrig varit på Irland förut, men det var mitt förstahandsval. Det handlade om ren intuition. Jag var osäker mellan Irland och England men när det väl var dags att välja destination så kände jag en dragning till Irland. Och jag är så nöjd att jag åkte dit - Dublin är en mysig stad."

Bra mottagande av Erasmusstudenter

Anna tyckte själva mottagandet på University College i Dublin (UCD) var bra: ”jag tyckte att det var jättebra att vara utbytesstudent på Irland. Man fick väldigt bra mottagande som Erasmusstudent, alla var hjälpsamma. Lärarna var medvetna om att det fanns utbytesstudenter med på lektionerna och frågade innan föreläsningarna vilka vi var. Lärarna la märke till att vi inte hade engelska som modersmål och inte all förkunskap i irländsk lag. Jag läser juridik och därför var det extra viktigt att de gjorde det.”

Tid att resa runt

På University College läser man 30 poäng per termin. I regel tar man flera kurser samtidigt och har slutprov de sista två veckorna av terminen. Det blir mycket plugg mot slutet, men istället har man tid att resa runt i början av terminen. ”Som utbytesstudent tyckte jag att det var väldigt smidigt, jag ville gärna resa runt och det hade jag tid till i början. Under de sista veckorna, när man har slutprov, pluggar alla dygnet runt. Det blir intensivt på slutet, men det finns så himla mycket att göra! Erasmus och de internationella studentorganisationerna har rätt billiga weekendresor och utflykter att välja bland. Irland är ett ”smidigt” land, det vill säga det är väldigt lätt att ta sig runt när man väl är där.” Anna tyckte att de var bra tillfällen för att få nya vänner. ”Jag var på två helgutflykter som var jättebra, i Galway och i Belfast. Det var bra tillfällen för att lära känna andra studenter bättre, eftersom man tillbringar hela helgen tillsammans, 24 timmar om dagen, bor tillsammans och så vidare, man hinner bli vänner!”. Dels åkte Anna med på arrangerade resor dels tog hon sig runt själv. ”Jag och mina vänner hyrde till exempel en bil och åkte runt i södra Irland. Det var jättekul”.

På utflykt på Irland. Foto: Anna Larsson.
På utflykt på Irland. Foto: Anna Larsson.

Aldrig klättrat förut…

Det fanns många tillgängliga träningstillfällen  på UCD: ”det fanns ett sportcenter och man kunde lätt gå med i olika sportklubbar, man blir verkligen uppmuntrad att göra det! Jag håller på med orientering och letade i början efter en orienteringsklubb. Men sen bestämde jag mig för att testa någonting nytt! Man blir så nyfiken på att testa nya saker när man är utomlands. Jag var med i klättringsklubben. Och jag har aldrig klättrat förut! så det var någonting nytt! Jag fick till och med ett certifikat. Det var bra och billigt att vara med: man betalade 20 euro och fick klättra två gånger i veckan för hela terminen."

Många typer av nya kunskaper

Att åka till Irland hjälpte verkligen att förbättra engelskan. ”Speciellt att bli flytande på att prata, det får man nästan aldrig öva på hemma. Innan tyckte jag att det var lite jobbigt att prata. Men när jag väl var där hade jag inga val en att göra det. Förutom att få öva engelskan var det kul att få ett annat perspektiv på olika saker. Det var intressant att studera de övergripande skillnaderna i olika juridiska system och att få insikt på hur universitetet fungerar där. Dessutom träffade jag och blev vän med många studenter med olika nationaliteter och lärde mig därför inte bara om irländsk kultur”.

”Jag tror att upplevelsen på Irland är en bra merit. Som utbytesstudent får man ett speciellt ”problemlösningstänk”, det var väldigt nyttigt. Jag har blivit mycket mer utåtriktad och fått en lite mer avslappnad syn på livet. Jag fick ju skaffa nya vänner och även öva på ett nytt språk. Det var egentligen väldigt lätt. Alla som var där ville skaffa nya vänner. Hela atmosfären hjälper. Och jag känner att jag tog med mig känslan hem: nu är det lättare att prata med nya människor, hänga på nya aktiviteter och få nya vänner. Man blir ”van” vid det efter en utbytesperiod.”

 

Berättat för Clara Tortellini, International Office, Studentavdelningen.