Stort intresse för Brasilien

När Hanna Sainio ansökte om utbytesstudier tvekade hon inte på vilken destination hon skulle välja: ”jag ville åka till Niterói, i Rio de Janeiro, och plugga på Universidade Federal Fluminense. Det bästa med att vara i Brasilien är själva stämningen som finns där, men också människorna man får chansen att träffa. Det är väldigt lätt att känna sig välkommen och alla är vänliga och hjälper till. Och de festar väldigt mycket! Jag pluggade väldigt hårt och hade inte riktigt tid, men ibland var jag med och tyckte det var otroligt kul.”

Hanna, som ursprungligen kommer från Finland, har valt Stockholms Universitet för att odla sin passion för portugisiska och Latinamerikastudier. ”Jag är väldigt intresserad av Brasiliens språk och kultur, jag har tidigare varit i Brasilien som volontär och har nära kompisar där borta. I framtiden skulle jag gärna vilja jobba med det portugisiska språket.”

Sockertopp och Kristusstatyn sedd från Niterói.
Sockertopp och Kristusstatyn sedd från Niterói.

De bästa kurserna

Tack vare hennes kunskaper i portugisiska, fick Hanna chansen att gå de, för henne, mest intressanta kurserna och att umgås med studenter från olika bakgrunder ”Jag umgicks både med brasilianare och med utbytesstudenter. Det gör mycket att kunna språket. Jag valde dessutom att följa kurser som gavs på portugisiska. Det var de bästa kurserna med bästa lärarna. Jag var till exempel med i en kurs som handlade om hur man lär ut portugisiska till utlänningar, det var väldigt intressant för mig. Jag ändrade lite min Learning Agreement under tiden i Brasilien för att anpassa mitt kursval till det som mest intresserade mig. Jag passade på att plugga allt möjligt: kurser i internationella relationer, lingvistik, grammatik, journalistik, dans och gym kurs, fotografi…”.

Orquestra sinfônica, UFF, spelar mellan Praia de Icaraí (Icaraí stranden) och universitetet en söndagskväll.
Orquestra sinfônica, UFF, spelar mellan Praia de Icaraí (Icaraí stranden) och universitetet en söndagskväll.

Ett annorlunda resande

Hanna rekommenderar att resa runt i världen som utbytesstudent: ”Jag älskar att resa, och det är helt annorlunda att resa som utbytesstudent än som turist. Då är man lite mer inne i kulturen. Man får ”lov” att vara där man är på ett annat sätt. Själv hade jag redan varit i Brasilien så jag tog mig inte till de vanliga turistställen. Jag passade på istället att åka till Porto Alegre, där jag träffade mina kompisar från när jag var volontär, till Brasilia och till Curitiba.”

Ett överraskande land

 

I ett stort och annorlunda land som Brasilien kan det vara svårt att anpassa sig ibland: ”det är inte en lätt kultur och ibland händer det saker som man har svårt att tolka. Jag var till exempel med om en lång strejk på universitet under terminen. Men det är också det roliga med Brasilien – man förväntar sig inte allt det som händer. Dessutom blev jag väldigt överraskad av att jag, som fyrtioåring, blev så välkomnad av de andra studenterna, att jag fick vara med i gruppen ”som en av dem”.

”Människorna i Brasilien är väldigt spontana och man blir ofta överraskad av dem, både på gott och ont. Här i Sverige är det väldigt viktigt att planera nästa allting. I Brasilien vänjer man sig snarare till ständiga förändringar, där verkar det inte vara samma press att planera, man kanske tycker att saker och ting löser sig trotsallt, där är snarare människorna det viktigaste. ” 

 

Berättat för Clara Tortellini, International Office, Studentavdelningen.