Bland den bästa jag gjort

Sofias förstahandsval var Berlin: ”jag ville till Berlin, många av mina kompisar hade studerat där tidigare och rekommenderade universitetet. Jag hade dessutom pluggat tyska och varit där många gånger tidigare. Därför blev jag blev väldigt glad när jag fick den platsen.”

Att åka på utbytesstudier är, enligt Sofia, en väldigt bra idé.  ”Mitt utbyte i Berlin var nog bland det bästa jag har gjort, än så länge! Det är så extremt utvecklande både för dig själv och för dina studier. Som utbytesstudent skapar du ett nätverk av internationella kompisar, du får träna språk, du får många nya influenser. Jag känner att det har varit extremt givande.”

En större bild

Universitetssystemet är annorlunda i Berlin: "man har schemalagd undervisning bara delar av terminen, då man läser olika kurser parallellt. Sen får man några månader för att skriva uppsatserna på slutet.  Jag tyckte det var kul och bra at läsa kurserna parallellt, då kan man använda kunskaperna man får i ena kursen i en annan kurs mycket lättare. När man koncentrerar sig i en enstaka kurs så kan det bli svårare att se ”den större bilden”.

Berlins utbud

Under utbytesperioden lämnade Sofia i stort sett inte Berlin. ”Jag har i princip enbart varit i Berlin. Det längsta jag åkte var till två festivaler lite utanför stan. Saken är att det finns så mycket att göra i Berlin. Vi hade dessutom en helt fantastiskt fin sommar och vi åkte därför ofta till badställen då det finns så många sjöar man kan åka till. Krumme Lanke, som ligger bara två tunnelbanestationer ifrån universitetet, är en av dem.”

Sofia tycker att det är helt fantastiskt att bo i Berlin. ”Det är en sådan liberal stad, där man kan göra i princip vad som helst utan att någon höjer på ögonbrynet (de är dock stenhårda med att man skall stanna vid rött ljus, det tyckte jag var lite ironiskt).”

Ett helt nytt självförtroende

Efter att man har varit på utbyte får man ett helt nytt självförtroende, tycker Sofia. ”Som utbytesstudent utsätter du dig för nya situationer där du bara har dig själv att vända dig till. När jag reste till Berlin var jag ensam, men redan första dagen träffade jag en av mina nuvarande jättegoda vänner. Generellt förbättrar man väldigt mycket sin sociala förmåga. Själv lärde jag mig att hantera situationer, att interagera i nya grupper och sammanhang. Jag fick ett stort nätverk och har hela tiden kontakt med vännerna jag fick där. Jag var i Berlin i helgen faktiskt, då jag träffade alla mina vänner!”

En framtid i Berlin

”Erasmus har påverkat mina planer för framtiden rent konkret. Jag har i princip redan bestämt mig för att plugga i Berlin på masternivå.  Jag har sett två mastersprogram som verkar spännande. Sen vet jag nu att jag vill arbeta någonstans där jag kan använda min tyska. Det är så himla roligt att prata det. Det är mitt favoritspråk."

Återvänder som en nöjdare person

Sofia är väldigt glad över sin utbytesperiod i Berlin: ”de bästa med utbytet var alla fina människor jag lärde känna där och att jag fick bo i Berlin. Jag rekommenderar verkligen att åka på Erasmusutbyte, det är väldigt nyttigt, kul, och man lär sig mycket om sig själv. Man kommer tillbaka som en nöjdare person!”.

 

Berättat för Clara Tortellini, International Office