Att plugga på Stockholms universitet i fyra olika kontinenter

A. Jama har pluggat fyra av åtta terminer utomlands. Halva tiden av sin utbildning har han spenderat i Berlin, Shanghai, Djibouti och Santiago de Chile. ”Sist var jag vårterminen 2015 i Santiago de Chile”. Som utbytesstudent i Chile gick A. Jama på kurser från ett MBA-program. ”Det var ett väldigt bra program. Det var något mer avancerat än masternivå eftersom det var ett s k ”executive program” där de flesta studenterna har redan tagit ut masterexamen och var chefer på olika företag. Kurserna var både grundläggande och avancerade på en och samma gång. Vissa studenter hade hunnit glömma bort några saker.”

Att vara student på Pontificia Universidad Católica de Chile

Pontificia Universidad Católica de Chile, där A. Jama studerade, är ett av de bästa universiteten i Latinamerika. ”Det är välkänt, många blir imponerade när man säger att man har pluggat där. Och jag kände av det, jag märkte det på kvaliteten, att det var ett riktigt bra universitet. Under utbytesperioden läste jag 6 kurser parallellt, en av dem var en intensivkurs på 4 dagar. Då gällde det att vara på universitet 10 timmar per dag.”

A. Jama var väldigt nöjd över hur smidigt allt ”det administrativa” var. ”När jag sökte till utbytesprogrammet höll jag på att läsa till mitt kandidatprogram, därför skulle jag ha fått plugga på grundnivå i Chile. Precis innan jag åkte tog jag däremot ut kandidatexamen, så jag frågade ansvarige för programmet i Santiago om jag fick läsa på MBA-nivå.  Och det fick jag, det var bara att skicka in mitt kursval, så enkelt var det.”

Mer än lyxigt

Om universitetet har A. Jama inget att klaga på. ”Vi hade världens bästa service. MBA-programmet samarbetade med olika företag och de har byggt upp ett helt nytt hus just för MBA-avdelningen. Det fanns till och med catering service. Hela terminen fick vi fika med mackor och kaffe under pauserna, tre bord serverade med mat! Det var mer än lyxigt. Dagarna där jag var med på intensivkurs fick jag kuponger från skolan till lunch som jag kunde använda till en trerätters middag i vilken restaurang som helst.”

Mitt i öknen är det bara att slappna av

”Allt var bra med att vara i Chile. Jag åkte till två andra städer. En som ligger på kusten, en timme bort från Santiago. Sen åkte jag till San Pedro de Atacama, en liten liten stad mitt i öknen, där jag stannade några dagar. Där kan man verkligen lugna ner sig, det finns typ ingenting, det är bara att slappna av.”

I Atacama-öken.
I Atacama-öken.

Planer för framtiden

A. Jama åkte till Chile framförallt för att lära sig bättre spanska. ”Även om jag hade pluggat det i skolan, kunde jag inte spanska innan jag åkte. Jag valde Santiago över São Paolo, dit jag också hade sökt, för att spanska är ett väldigt viktigt språk.  Nu planerar jag att göra en Erasmuspraktik i Spanien, eftersom jag hart lärt mig hyfsat bra spanska. Jag tror att många företag uppskattar folk som har varit utomland för jobb eller studier. Jag vet inte hur jag kommer att använda mina erfarenheter som utbytesstudent rent praktiskt, men jag har känslan av att det kommer att hjälpa mig i framtiden.”

Inte bara Chile…

Tidigare var A. Jama på utbytesstudier i Shanghai. Innan han åkte till Chile var han därför väl bekant med hur ensamt det kan kännas första dagarna i ett utbyte och hur man kan reagera på det. ”Första dagen jag kom till Kina så satte jag mig med en grupp studenter jag inte alls kände och började helt enkelt att prata med dem. Det blev sen egentligen ganska lätt att känna nya människor eftersom jag bodde i en ’foreign student dorm’”.

Innan dess var A. Jama  i Berlin. ”På kandidatprogrammet i företagsekonomi läser man statistik och juridik en termin som dock inte ges vid institutionen. Därför sökte jag distanskurserna. Jag hade först tänkt att jobba, men sen valde jag att åka till Berlin och bo där sex månader. Jag lärde mig ganska bra tyska.”

Genom programmet Minor Field Studies förberedde A. Jama sitt kandidatarbete i Djibouti. ”Jag skrev en uppsats om finansiella systemet i Somalia och ville egentligen åka dit, men det fick jag inte. Djibouti är dock nästa samma sak eftersom de flesta är somalier där, alla företag som har affärer i Somalia har kontor i Djibouti också. Jag fick chansen att samla in all information jag behövde.”

Kreativt tänkande

“Personligen gillar jag att göra nya saker, att testa nytt. Det är viktigt för mig. Folk som bor i andra länder är oftast lite mer kreativa och flexibla med sina lösningar en vad man är i Sverige” tycker A. Jama. ”De måste vara det, i vissa länder funkar inte allt lika bra som i Sverige och man tvingas lite att hitta alternativ. När man åker ut lär man sig därför att vara flexibel och att anpassa sig till nya situationer. Genom att ha varit utomlands visar man dessutom att man är aktiv och att man är villig att testa nya saker. Det är många som väljer bort utbytesstudier. Jag förstår att det är bekvämt att vara hemma, men jag ser det som ett problem att man bara håller sig till det man känner. Det kan ju vara jobbigt i början, det kan kännas ensamt första dagarna, men det löser sig, det gäller att ha ett ”worst case scenario” och att undvika det. Att vara mer kreativ helt enkelt.”

 

Berättat för Clara Tortellini, Studentavdelningen.