Allmänt

Singapores befolkning är till stor del ursprungligen från Kina, men eftersom det officiella språket är engelska så är det inga problem med kommunikationen. De har dock en egen dialekt som kallas singlish, vilket kan ta lite tid att vänja sig vid i början.

Att komma till Singapore var inga problem, landet är mycket modernt, rent och väldigt organiserat. Det är lätt att ta sig runt och man känner sig väldigt trygg i stan, mycket tryggare än i Stockholm faktiskt. Singapore blev nyligen utnämnt som världens dyraste stad att leva i, men detta gäller till stor del för de som bor i landet eftersom bil och att ha ett boende är mycket dyrare än i Sverige. I övrigt är priserna jämförbara med Sverige, i alla fall om man jämför mat och dryck på restauranger, samt kläder.

Klimat

Singapore har ungefär samma klimat hela tiden, vilket betyder att det är mellan 27 och 30 grader konstant. Det är ett tropiskt regnskogsklimat med hög luftfuktighet, ca 90%. Detta bidrar till att det ibland kan kännas varmare än vad det egentligen är.

Du behöver inte ta med dig någon jacka, utan en tröja räcker gott och väl och kommer användas i klassrummen som är svala. Annars klarar man sig med ett par flip-flops, t-shirt och shorts, förutom på nattklubbarna som kräver att man ska ha byxor och skor (som kille).

Universitetet och studierna

Mert på NTU:s campus i Singapore.
Mert på NTU:s campus i Singapore.

NTU har ett fint campus som är modernt och med väldigt fina, och fräscha byggnader. Campus är stort, för mig tog det ca 15 minuter att gå till mina lektioner. Dock finns det gratisbussar som åker runt hela campus om man så vill.

Föreläsningarna är långa, oftast 3 timmar vilket gör att det kan kännas lite ovant i början men man vänjer sig lätt. Jag läste masterkurser inom Knowledge Management. Som masterstudent ser schemat oftast lite annorlunda ut, då man vanligtvis har lektioner på kvällar. Jag hade mina runt kl 18:30 på kvällen fram till 21:30. Anledningen till detta är att många singaporianska masterstudenter jobbar heltid och därför väljer man att lägga dessa lektioner på kvällstid. Detta kan både ses som en för- och nackdel eftersom man oftast har tid till att plugga, träna osv under dagen men det kan lätt bli tröttsamt att ha lektioner så sent. Jag hade dock två dagar helt ledigt under veckorna, vilket var positivt.

Kvaliteten på kurserna var bra och ungefär på samma nivå som i Sverige. Dock har de ett litet annat sätt att se på undervisningen, men oftast så skapar inte detta några problem. Som student från Sverige har man goda förutsättningar till att klara kurserna.

Jag läste fem kurser parallellt som innehöll grupparbeten och till slut tentades dessa fem tentor av på två veckor. Detta är den största skillnaden mot det svenska systemet, och kräver också att man hängt med under föreläsningarna under terminen eftersom tiden lätt blir knapp när det är dags att skriva tentor. Av denna anledning finns det inte riktigt utrymme till att lägga för mycket tid på specifika tentor, eftersom tentorna kommer så tätt inpå varandra. Tentorna brukar vara runt tre timmar och i övrigt är det egentligen inga konstigheter i jämförelse med hur tentorna fungerar i Sverige.

Mat

Singapore har en väldigt rik matkultur med influenser främst från Kina såklart, men utbudet är stort då landet angränsar till många länder. Som student äter man främst mat på Hawker Centers, vilket kan ses som deras egna food courts. Dessa finns oftast kring tunnelbanestationer. Här äter man tillsammans med den lokala befolkningen och kan få en måltid för mellan 25 och 30 kronor. NTU:s campus har många matställen att välja på. På campus kan man få en måltid från allt mellan 15 till 50 kr. Standarden varierar men många gånger smakar det mycket bra i förhållande till det pris man betalar.

Något som såklart måste provas när man är i Singapore är deras en maträtt som kallas laksa, en kryddig soppa med skaldjur och nudlar. Utöver detta kan det även vara kul att ha provat stingrocka som serveras på Hawker Centrers.

Kommunikation

Att resa runt i Singapore är enkelt och det fungerar allt som oftast felfritt, mycket bättre än vad det gör i Stockholm. Tunnelbanan är alltid i tid och bussar är lättillgängliga. Även taxi är billigare än i Stockholm, vilket gör att det är ett bra alternativ att ta sig hem med om man varit ute efter midnatt då tunnelbanan slutar gå då. Att åka från innerstan till campus, en resa på ca 35 min kostar ca 150 kr, och då med ett tillägg inräknat som är på 50% efter midnatt.

Boende

Att bo i Singapore är dyrt. Mina vänner delade en lägenhet på ca 4-5 personer och fick betala ungefär motsvarande 5000 kr per/person. Men då ska det tilläggas att standarden är väldigt hög. Oftast nära tunnelbana och därmed enkelt att ta sig till stan. Utöver detta fanns oftast tennisbana, gym, pool samt grillplats.

Övrigt

Singapore har ingen strand, förutom den som finns på Sentosa Island. Den är en konstgjord, vilket gör att man hellre åker någon annanstans för att sola och bada.

Singapore brukar arrangera formel-1 varje år och detta kan vara en upplevelse att satsa på, eftersom det är svårt och väldigt dyrt att uppleva någon annanstans. Även om intresset inte finns för just formel-1 kan det vara värt upplevelsen och allt runtomkring.

 

Skrivet av Mert Curku. Om du vill komma i kontakt med Mert, hör av dig till Helena Björck, Studentavdelningen.